Ingredienser
Vaniljecreme
1/2 vaniljestang
2 1/2 dl mælk
4 pasteuriserede æggeblommer
1/2 dl Dansukker Sukker
1 tsk. vaniljesukker
2 spsk. majsstivelse
25 g smør, stuetempereret
Gærdej
50 g gær
5 dl mælk, stuetempereret
1 1/2 dl Dansukker Sukker
2 tsk. kardemomme, stødt
200 g smør, stuetempereret
13-15 dl hvedemel
1/2 tsk. salt
Pensling
pisket æg + lidt vand + lidt salt
Pynt
smeltet smør
Dansukker Sukker eller
sukker med smag
Instruktioner
Vaniljecreme
Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bring både vaniljestang og -korn i kog med mælken i en gryde. Tag vaniljestangen op og fjern gryden fra varmen.
Pisk æggeblommer, sukker og majsstivelse til en luftig blanding i en skål. Hæld mælken over æggeblandingen under piskning.
Hæld blandingen tilbage i gryden, og lad den koge op under konstant omrøring. Tag gryden af varmen, når cremen er tyknet, og tilsæt smørret lidt ad gangen under omrøring. Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet.
Lav gærdejen. Smuldr gæren i en røreskål, og tilsæt mælken. Rør, indtil gæren er opløst.
Tilsæt sukker, kardemomme, smør og næsten alt melet. Ælt dejen, indtil den er blank og smidig. Tilsæt salt og mere mel efter behov. Ælt dejen, indtil den slipper skålens kanter. Lad dejen hæve under et klæde i ca. 20-30 minutter.
Kom dejen ud på et meldrysset bord, del den i stykker à ca. 40 gram. Der bliver omkring 40 stk. Rul dejen til kugler, og læg dem på bageplader med bagepapir.
Tryk en meldrysset finger ned i midten af hver bolle, og tryk let på bollen, så den bliver lidt fladere. Lad dejen hæve under et klæde i 2 timer.
Forvarm ovnen til 225 °C. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og fyld en sprøjtepose med vaniljecreme. Sprøjt vaniljecreme i midten af hver bolle, og bag midt i ovnen i ca. 8-10 minutter. Lad dem køle af på en rist.
Smelt smørret, og pensl bollerne, dyp derefter kanterne i sukker.
Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.
Først skal træet vises
Siden skal det spises. Bag magisk julepynt og hæng på træet juleaften.
Julegodter
Julegodter er et must for alle, der elsker søde sager. Tryl hjemmelavede karameller, praliner og trøfler frem i slikskålen. Uanset om du er til klassisk julekonfekt eller til de mere avancerede alternativer, så har vi opskriften.
Lækre julekager
Julen er glædens højtid. Måske fordi det er tilladt at småspise lidt hele tiden?!... Bag smukke kager. Fyld brødkurven med boller og kager, så du altid har noget at forkæle familien med.
Julens småkager
Julens kager er så meget mere end brunkager! Klassiske småkager med et juletwist passer perfekt til julekaffebordet eller som små julegaver for den kreative. Eller hvorfor ikke lade dem være en del af julepynten i smukke glas og skåle?
Juledrikke
Juletiden byder på mange lejligheder til at mødes og mingle med noget godt i glasset. Her er forslag til både store og små julegæster.
Julens bedste gave
De absolut bedste julegaver, man kan give og få, er dem, som er hjemmelavet og fyldt med glæde. Og hvad er mere fyldt med kærlighed end dejlige søde sager, julede kager og skønne marmelader?