Ingredienser
DEJ
1,5 dl mælk
1 økologisk appelsin (1 dl appelsinsaft og skallen fra halvdelen)
1 tsk knuste kardemommefrø (eller 2 tsk stødt kardemomme)
1 tsk kanel (stødt)
25 g gær
1 æg
50 g Dansukker økologisk flormelis
500-550 g hvedemel (ca.)
1/2 tsk groft salt
100 g blødt smør
75 g mørk chokolade (gerne kold)
60 g hasselnødder (35 g til dejen og 25 g til toppen)
SUKKERVAND
25 g Dansukker økologisk sukker
25 g varmt vand
Instruktioner
DEJ
1. Opvarm mælken i en lille gryde til den er lun. Den må IKKE være varm, da det ødelægger gærets hæveevne.
2. Hæld mælken i en dejskål sammen med friskpresset appelsinsaft, fint-revet appelsinskal, kardemomme og kanel, og opløs gæren heri.
3. Rør et æg i væsken, og tilsæt flormelis, hvedemel og til sidst salt lidt efter lidt under omrøring.
4. Skær det bløde smør i tern og stil til side.
5. Ælt dejen i ca. 10-12 min ved middel-lav hastighed til dejen er blank, smidig og slipper kanterne på skålen. Tilsæt smørret ca. halvvejs, så det har god tid til at blive inkorporeret godt i dejen.
6. Hak mørk chokolade og (35 g) hasselnødder groft, kom i dejen, og ælt kort dejen til det er godt fordelt.
7. Stil dejen til hævning et lunt sted i en times tid med et fugtigt viskestykke over. Dejen skal hæve til ca. dobbelt størrelse.
BAGNING
1. Kom dejen ud på et melet bord og del den i 12-13 små klumper med en vægt på ca. 80-90 g.
2. Ælt bollerne ved at folde bollens sider ind under bollen (mod midten på undersiden), så den får en glat og fin overflade (dette gør, at bollen ikke sprækker ved bagning). Læg dem i en dyb bradepande med samlingen nedad.
3. Læg et klæde over bollerne og lad dem hæve i yderligere 30 min. Imens tændes ovnen på 200 grader varmluft.
4. Bag bollerne i den varme ovn i 10-15 minutter til de er gyldne.
YDERLIGERE
1. Hak de resterende hasselnødder (25g) groft.
2. Bland sukker og varmt vand grundigt sammen, og pensl bollerne med sukkervandet.
3. Drys hasselnødderne på og pynt evt. yderligere med lidt appelsinskal.
4. Nyd bollerne nybagte og lune med et godt lag smør eller som de er!
- Opskrift Grødgrisen - groedgrisen.dk
Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.

Herlig hyld
Endelig blomstrer den herlige hyld! Det er sæson for hyldeblomsterne i juni-juli, og i august bliver hyldebærrene modne. Du kan lave masser af lækre sager af både hyldeblomster og hyldebær – og så er det oven i købet nemt. Her har vi samlet alle vores fantastiske opskrifter med hyld!

Den herlige jordbærtid
Sommeren – den herlige jordbærtid! Nu handler det om at gøre brug af alle jordbærrene! De er selvfølgelig lækre at spise, præcis som de er, men prøv også at lade dig inspirere af vores opskrifter med jordbær. Hvis du ikke kan nå at bruge alle jordbærrene i den herlige jordbærtid, så kan de nemt fryses ned til vinteren.

Sommerdesserter
Når det er varmt, er det ekstra lækkert at byde på en syrligsød og frisk sommerdessert som afslutning på grillaftenen eller sommerfesten. Her finder du vores tips til skønne sommerdesserter – både til dig, der går efter den nemme løsning, og til dig, der gerne vil prøve noget lidt mere avanceret.

Slip din indre gourmet løs
Med syltesukker fra Dansukker kan du lave syltetøj, marmelade, kompot og chutney på ingen tid – og som du kan li’ den. Syltesukker indeholder alle de ingredienser, du skal bruge. Tilsæt blot bær, frugter og lidt kreativitet. Hvidt sukker fra den danske sukkerroe kan blandt andet bruges til bagning af kager og desserter og et væld af andre søde formål.

Lav din egen is
For hvorfor købe is, når du bare kan lave den selv? Brug Glukosesirup, som giver isen en blød og cremet konsistens. Her har vi samlet vores bedste isopskrifter, men eksperimenter gerne selv, og find frem til dine helt egne favoritter!

Sommerdrinks
Byd nogen, du har kær, på en forfriskende drink, der smager af sommer. Her finder du læskende sommerdrinks for enhver smag – både med og uden alkohol. Hvorfor ikke prøve Mousserende sangria eller Rabarbermargarita?