Rundt peberkagehus

Redskaber: Lineal, kniv, sprøjtepose*, rund tyl*

1 peberkagehus + ekstra småkager af resterende dej

Vurdering (6 stk)

Bedøm opskrift

Ingredienser

PEBERKAGEDEJ:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 tsk natron
550 g hvedmel (evt. kagemel)
2 spsk kanel
2 tsk kardemomme
2 tsk nelliker
1 tsk stødt peber
1 tsk stødt ingefær
1 tsk allehånde
1 tsk vanilje
1 æg

GLASUR:
2 æggehvider
300 g flormelis (ca) (Øko Dansukker)

SAMLINGSKARAMEL:
150 g sukker (Øko Dansukker)

ANDET:
Husblas (til vinduer i peberkagehus)
Flormelis (Øko Dansukker)

Instruktioner

PEBERKAGEDEJ:
1.    I en gryde smeltes brun farin, lys sirup og smør
2.    Når ingredienserne er smeltet tages det af varmen og køler et par minutter
3.    Imens kommes mel og alle krydderierne i en skål og blandes
4.    Kom natron i gryden med sirup og rør rundt (PAS på, det bobler og hæver meget, så rør lidt i ad gangen)
5.    Hæld så sirupmassen ned i de tørreingredienser under omrøring (Gerne i en røremaskine med en dej-spadel)
6.    Rør ingredienserne sammen indtil de begynder at samle sig
7.    Tilsæt ægget og rør til dejen er blød og ens
8.    Kom dejen i en pose eller lufttæt beholder og lad dejen hvile i 24-48 timer

UDRULNING OG BAGNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Tag dagen fra køl ca. 1 time før den skal rulles, så den bliver lettere at arbejde med
2.    Rul herefter dejen ud til ca. 0,2 cm højde
3.    Skær dejen ud i alle dele, sider, tag, vinduer, dør, skodder mm ud (Se tip ovenfor)
4.    Bag husdelene ved 190 grader almindelig luft i 6-8 minutter til let gyldne
5.    Afkøl helt inden anvendelse

PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Pisk en glasur af æggehvider og flormelis og pisk den indtil den bliver hvid og tyk
2.    Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille rund tyl
3.    Start med at sprøjte glasur på bagsiden af vinduekanterne og placer husblas som vindueglas og lad det størkne
4.    Pynt herefter alle husdelene med ønsket glasurmønster og lad det størkne helt

SAMLING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Smelt sukkeret på en pande (så stor at hussiderne kan dyppes i karamellen)
2.    Sørg for at holde karamellen varm imens den skal anvendes
3.    Tag nu først to hussider og dyp siderne i karamel, så de to sider der skal sidde fast er fyldt med karamel
4.    Gentag med de resterende sider, så der til sidst står et hus med 6 kanter – tilpas det så det bliver nogenlunde jævnt
5.    Lav taget ved igen af tage to af tagdelene og sæt dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel, så resten af tagdelene også kan sættes på – prøv dig lidt frem
6.    Gentag med de resterende tagdele
7.    Placer herefter døren og vindueskodder med karamel
8.    Afkøl karamellen og lad huset størkne lidt

PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Sæt huset på det endelige fad, som det skal stå på
2.    Sprøjt alle samlingerne til med glasur, så det ligner sne
3.    Drys med flormelis på taget, så det ligner små snefnug
4.    Server til spisning eller lad det stå og pynte resten af julen (det dufter skønt)
Velbekomme og god arbejdslyst!

TIP: Hvis du ønsker at lave et peberkagehus som dette, skal du have:
– 6 x ens sider i ca. 10-17 cm (med hhv. hul til vinduer og dør),
– 6xtag i trekanter på 10 cm i bunden og 14 i højden for midten,
– Vindueskodder, dør og ekstra figurer til pynt.

Hvis du ønsker et lidt nemmere et, kan du nemt lave et firkantet hus med fladt tosidet tag.

Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.

Hyldeblomstsaft

Herlig hyld

Endelig blomstrer den herlige hyld! Det er sæson for hyldeblomsterne i juni-juli, og i august bliver hyldebærrene modne. Du kan lave masser af lækre sager af både hyldeblomster og hyldebær – og så er det oven i købet nemt. Her har vi samlet alle vores fantastiske opskrifter med hyld!

Jordbærtærte

Den herlige jordbærtid

Sommeren – den herlige jordbærtid! Nu handler det om at gøre brug af alle jordbærrene! De er selvfølgelig lækre at spise, præcis som de er, men prøv også at lade dig inspirere af vores opskrifter med jordbær. Hvis du ikke kan nå at bruge alle jordbærrene i den herlige jordbærtid, så kan de nemt fryses ned til vinteren.

Sommerdesserter

Sommerdesserter

Når det er varmt, er det ekstra lækkert at byde på en syrligsød og frisk sommerdessert som afslutning på grillaftenen eller sommerfesten. Her finder du vores tips til skønne sommerdesserter – både til dig, der går efter den nemme løsning, og til dig, der gerne vil prøve noget lidt mere avanceret.

Sylt selv

Slip din indre gourmet løs

Med syltesukker fra Dansukker kan du lave syltetøj, marmelade, kompot og chutney på ingen tid – og som du kan li’ den. Syltesukker indeholder alle de ingredienser, du skal bruge. Tilsæt blot bær, frugter og lidt kreativitet. Hvidt sukker fra den danske sukkerroe kan blandt andet bruges til bagning af kager og desserter og et væld af andre søde formål.

Fløde-ispinde

Lav din egen is

For hvorfor købe is, når du bare kan lave den selv? Brug Glukosesirup, som giver isen en blød og cremet konsistens. Her har vi samlet vores bedste isopskrifter, men eksperimenter gerne selv, og find frem til dine helt egne favoritter!

Hyldeblomst Sangria

Sommerdrinks

Byd nogen, du har kær, på en forfriskende drink, der smager af sommer. Her finder du læskende sommerdrinks for enhver smag – både med og uden alkohol. Hvorfor ikke prøve Mousserende sangria eller Rabarbermargarita?