Rundt peberkagehus

Rundt peberkagehus

1 peberkagehus + ekstra småkager af resterende dej
Redskaber: Lineal, kniv, sprøjtepose*, rund tyl*
Rundt peberkagehus
Bedømmelse: (0vurderinger)

Ingredienser

    PEBERKAGEDEJ:

    • 175 g brun farin (Øko Dansukker)
    • 135 g smør (saltet)
    • 225 g lys sirup (Øko Dansukker)
    • 2 tsk natron
    • 550 g hvedmel (evt. kagemel)
    • 2 spsk kanel
    • 2 tsk kardemomme
    • 2 tsk nelliker
    • 1 tsk stødt peber
    • 1 tsk stødt ingefær
    • 1 tsk allehånde
    • 1 tsk vanilje
    • 1 æg

    GLASUR:

    • 2 æggehvider
    • 300 g flormelis (ca) (Øko Dansukker)

    SAMLINGSKARAMEL:

    • 150 g sukker (Øko Dansukker)

    ANDET:

    • Husblas (til vinduer i peberkagehus)
    • Flormelis (Øko Dansukker)

    PEBERKAGEDEJ:
    1.    I en gryde smeltes brun farin, lys sirup og smør
    2.    Når ingredienserne er smeltet tages det af varmen og køler et par minutter
    3.    Imens kommes mel og alle krydderierne i en skål og blandes
    4.    Kom natron i gryden med sirup og rør rundt (PAS på, det bobler og hæver meget, så rør lidt i ad gangen)
    5.    Hæld så sirupmassen ned i de tørreingredienser under omrøring (Gerne i en røremaskine med en dej-spadel)
    6.    Rør ingredienserne sammen indtil de begynder at samle sig
    7.    Tilsæt ægget og rør til dejen er blød og ens
    8.    Kom dejen i en pose eller lufttæt beholder og lad dejen hvile i 24-48 timer

    UDRULNING OG BAGNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
    1.    Tag dagen fra køl ca. 1 time før den skal rulles, så den bliver lettere at arbejde med
    2.    Rul herefter dejen ud til ca. 0,2 cm højde
    3.    Skær dejen ud i alle dele, sider, tag, vinduer, dør, skodder mm ud (Se tip ovenfor)
    4.    Bag husdelene ved 190 grader almindelig luft i 6-8 minutter til let gyldne
    5.    Afkøl helt inden anvendelse

    PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
    1.    Pisk en glasur af æggehvider og flormelis og pisk den indtil den bliver hvid og tyk
    2.    Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille rund tyl
    3.    Start med at sprøjte glasur på bagsiden af vinduekanterne og placer husblas som vindueglas og lad det størkne
    4.    Pynt herefter alle husdelene med ønsket glasurmønster og lad det størkne helt

    SAMLING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
    1.    Smelt sukkeret på en pande (så stor at hussiderne kan dyppes i karamellen)
    2.    Sørg for at holde karamellen varm imens den skal anvendes
    3.    Tag nu først to hussider og dyp siderne i karamel, så de to sider der skal sidde fast er fyldt med karamel
    4.    Gentag med de resterende sider, så der til sidst står et hus med 6 kanter – tilpas det så det bliver nogenlunde jævnt
    5.    Lav taget ved igen af tage to af tagdelene og sæt dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel, så resten af tagdelene også kan sættes på – prøv dig lidt frem
    6.    Gentag med de resterende tagdele
    7.    Placer herefter døren og vindueskodder med karamel
    8.    Afkøl karamellen og lad huset størkne lidt

    PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
    1.    Sæt huset på det endelige fad, som det skal stå på
    2.    Sprøjt alle samlingerne til med glasur, så det ligner sne
    3.    Drys med flormelis på taget, så det ligner små snefnug
    4.    Server til spisning eller lad det stå og pynte resten af julen (det dufter skønt)
    Velbekomme og god arbejdslyst!

    TIP: Hvis du ønsker at lave et peberkagehus som dette, skal du have:
    – 6 x ens sider i ca. 10-17 cm (med hhv. hul til vinduer og dør),
    – 6xtag i trekanter på 10 cm i bunden og 14 i højden for midten,
    – Vindueskodder, dør og ekstra figurer til pynt.

    Hvis du ønsker et lidt nemmere et, kan du nemt lave et firkantet hus med fladt tosidet tag.


    ;