Rundt peberkagehus

Redskaber: Lineal, kniv, sprøjtepose*, rund tyl*

1 peberkagehus + ekstra småkager af resterende dej

Vurdering (1 stk)

Ingredienser

PEBERKAGEDEJ:
175 g brun farin (Øko Dansukker)
135 g smør (saltet)
225 g lys sirup (Øko Dansukker)
2 tsk natron
550 g hvedmel (evt. kagemel)
2 spsk kanel
2 tsk kardemomme
2 tsk nelliker
1 tsk stødt peber
1 tsk stødt ingefær
1 tsk allehånde
1 tsk vanilje
1 æg

GLASUR:
2 æggehvider
300 g flormelis (ca) (Øko Dansukker)

SAMLINGSKARAMEL:
150 g sukker (Øko Dansukker)

ANDET:
Husblas (til vinduer i peberkagehus)
Flormelis (Øko Dansukker)

Instruktioner

PEBERKAGEDEJ:
1.    I en gryde smeltes brun farin, lys sirup og smør
2.    Når ingredienserne er smeltet tages det af varmen og køler et par minutter
3.    Imens kommes mel og alle krydderierne i en skål og blandes
4.    Kom natron i gryden med sirup og rør rundt (PAS på, det bobler og hæver meget, så rør lidt i ad gangen)
5.    Hæld så sirupmassen ned i de tørreingredienser under omrøring (Gerne i en røremaskine med en dej-spadel)
6.    Rør ingredienserne sammen indtil de begynder at samle sig
7.    Tilsæt ægget og rør til dejen er blød og ens
8.    Kom dejen i en pose eller lufttæt beholder og lad dejen hvile i 24-48 timer

UDRULNING OG BAGNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Tag dagen fra køl ca. 1 time før den skal rulles, så den bliver lettere at arbejde med
2.    Rul herefter dejen ud til ca. 0,2 cm højde
3.    Skær dejen ud i alle dele, sider, tag, vinduer, dør, skodder mm ud (Se tip ovenfor)
4.    Bag husdelene ved 190 grader almindelig luft i 6-8 minutter til let gyldne
5.    Afkøl helt inden anvendelse

PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Pisk en glasur af æggehvider og flormelis og pisk den indtil den bliver hvid og tyk
2.    Kom glasuren i en sprøjtepose med en lille rund tyl
3.    Start med at sprøjte glasur på bagsiden af vinduekanterne og placer husblas som vindueglas og lad det størkne
4.    Pynt herefter alle husdelene med ønsket glasurmønster og lad det størkne helt

SAMLING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Smelt sukkeret på en pande (så stor at hussiderne kan dyppes i karamellen)
2.    Sørg for at holde karamellen varm imens den skal anvendes
3.    Tag nu først to hussider og dyp siderne i karamel, så de to sider der skal sidde fast er fyldt med karamel
4.    Gentag med de resterende sider, så der til sidst står et hus med 6 kanter – tilpas det så det bliver nogenlunde jævnt
5.    Lav taget ved igen af tage to af tagdelene og sæt dem sammen med karamellen – sørg for at de har en skrå vinkel, så resten af tagdelene også kan sættes på – prøv dig lidt frem
6.    Gentag med de resterende tagdele
7.    Placer herefter døren og vindueskodder med karamel
8.    Afkøl karamellen og lad huset størkne lidt

PYNTNING AF RUNDT PEBERKAGEHUS:
1.    Sæt huset på det endelige fad, som det skal stå på
2.    Sprøjt alle samlingerne til med glasur, så det ligner sne
3.    Drys med flormelis på taget, så det ligner små snefnug
4.    Server til spisning eller lad det stå og pynte resten af julen (det dufter skønt)
Velbekomme og god arbejdslyst!

TIP: Hvis du ønsker at lave et peberkagehus som dette, skal du have:
– 6 x ens sider i ca. 10-17 cm (med hhv. hul til vinduer og dør),
– 6xtag i trekanter på 10 cm i bunden og 14 i højden for midten,
– Vindueskodder, dør og ekstra figurer til pynt.

Hvis du ønsker et lidt nemmere et, kan du nemt lave et firkantet hus med fladt tosidet tag.

Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.

Sukkertypernes smagsintensitet

Sukkertypernes smagsintensitet

Salt og peber er centrale i de fleste retter. For professionelle kokke gælder det samme for sukker. Hvor salt og peber skaber kant og kontrast, så afrunder, forstærker og fyldiggør sukker smagen.

Chutney

Chutney - stærkt krydret smagsgiver

Chutney stammer fra det indiske køkken og består oftest af henkogt frugt, sukker og krydderier. Chutney passer til de fleste retter og er en stærk og krydret smagsgiver. Her har vi samlet vores bedste opskrifter på chutneyer, som du kan bruge i din madlavning.

Pærekage med rosmarin

Bagværk med æbler og pærer

Brug æbler og pærer i bagningen! Pluk dem fra din egen baghave, eller køb dem i butikken. Æbler og pærer kan bruges til meget andet end tærte – frugterne kan også kommes i mange spændende desserter og forskellige typer bagværk.

Syltede sommergrøntsager

Syltede sommergrøntsager

Gem en lille bid af sommeren i et glas. Med syltede sommergrøntsager forlænger du smagen af sommeren. De er perfekte til en grillaften sidst på sæsonen. Følg opskriften, så har du snart køleskabet fyldt med hjemmelavede syltede sommergrøntsager.

Blommetærte

Pluk blommer

Blommer er blandt havens mest almindelige frugter, og de er gode at lave desserter og marmelader af. Hvorfor ikke lave en lækker blommemarmelade eller blommechutney, som du kan sætte på ostebordet? Du kan også prøve vores skønne blommetærte.

Æblemos

Skønne æbler

En af sommerenes sidste frugter er æblet - lækre saftige og gode. Der er så meget, man kan bruge dem til. Vi har lækre bageopskrifter med frisk æbler, men også forslag til hvordan du kan få glæde af dine æbler lidt længere f.eks. saft, æblemarmelade eller æblegelé.