Klejner
De første opskrifter på klejner stammer fra 1700-tallet, men kagen blev allerede nydt i Danmark helt tilbage i det 14. århundrede. Det skyldes, at klejner jo ikke skal bages, men koges – og madlavningen dengang foregik for de flestes vedkommende udelukkende over et åbent ildsted. Klejnen er formentlig den af de danske julesmåkager, der har bevaret mest af sin oprindelige smag og sit originale udseende.
Ingredienser
180 g Dansukker Sukker
3 æg
125 g smør
3 spsk. piskefløde
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. revet citronskal
500 g mel
1/2 tsk. hjortetaksalt
500 g palmin til kogning
Instruktioner
Pisk æg med sukker til det bliver luftigt. Smelt smørret og tilsæt det sammen med fløde, kardemomme, hjortetaksalt og revet citronskal i æggemassen. Rør melet i og lad dejen hvile tildækket i køleskabet i mindst 1 time.
Ælt dejen forsigtigt på et meldrysset bord og del den i 2 lige store portioner. Med kagerulle udrulles et rektangel af den ene portion dej i ca. 20 x 34 cm. Skær 3 cm brede strimler på den lange led. Skær strimlerne over på skrå (ca. 8-9 cm lange). Skær et lille rids i midten af hver klejne, træk den ene spids gennem ridset, og sno dejen, så siderne drejer om sig selv. Det samme udføres med den anden portion dej.
Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme – fyld kun gryden halvt op. Brug en tandstik for at tjekke om palminen er varm nok. Når det syder omkring spidsen, er den klar. Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne – vend dem et par gange. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen – ellers er fedtstoffet ikke varmt nok. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir. Serveres kolde eller lune. Opbevar klejnerne i en lufttæt beholder.
Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.
Muscovado - lækkert mørkt sukker med masser af smag!
Et fugtigt, finkornet sukker som har en unik og fyldig smag. Lys Muscovadorørsukker minder om sød karamel, og den mørke har en delikat note af lakrids. Fremragende til alle former for bagning, madlavning og drikke.
Sukkertypernes smagsintensitet
Sukker i det salte køkken handler ikke om at tilføre maden sødme som sådan, men om at styrke de eksisterende smagsnuancer og om at skabe en god balanceret smagsoplevelse mellem grundsmagene surt, sødt, salt, bittert og umami.
Varmer dejligt, når det er koldt
Her finder du en række forskellige varianter af te, kaffe og varm chokolade. Opskrifter, som både er velegnede til at tage med sig på en termokande og til at nyde hjemme morgen, eftermiddag eller aften.
Bagværk med æbler og pærer
Brug æbler og pærer i bagningen! Æbler og pærer kan bruges til meget andet end tærte – frugterne kan også kommes i mange spændende desserter og forskellige typer bagværk.
Skønne æbler
En af sommerenes sidste frugter er æblet - lækre saftige og gode. Der er så meget, man kan bruge dem til. Vi har lækre bageopskrifter med frisk æbler, men også forslag til hvordan du kan få glæde af dine æbler lidt længere f.eks. saft, æblemarmelade eller æblegelé.
Fredagshygge
Fredag er måske ugens absolut bedste dag, og fredagshygge er den bedste måde at fejre arbejdsugens afslutning på. Lad op til weekenden ved at krybe sammen i TV-sofaen sammen med familie, venner og nogle lækkerier. Vi har opskrifterne til din hyggeaften!