Klejner

De første opskrifter på klejner stammer fra 1700-tallet, men kagen blev allerede nydt i Danmark helt tilbage i det 14. århundrede. Det skyldes, at klejner jo ikke skal bages, men koges – og madlavningen dengang foregik for de flestes vedkommende udelukkende over et åbent ildsted. Klejnen er formentlig den af de danske julesmåkager, der har bevaret mest af sin oprindelige smag og sit originale udseende.

ca. 100 stk.

Vurdering (1 stk)

Ingredienser

180 g Dansukker Sukker
3 æg
125 g smør
3 spsk. piskefløde
1 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. revet citronskal
500 g mel
1/2 tsk. hjortetaksalt
500 g palmin til kogning

Instruktioner

Pisk æg med sukker til det bliver luftigt. Smelt smørret og tilsæt det sammen med fløde, kardemomme, hjortetaksalt og revet citronskal i æggemassen. Rør melet i og lad dejen hvile tildækket i køleskabet i mindst 1 time. 

Ælt dejen forsigtigt på et meldrysset bord og del den i 2 lige store portioner. Med kagerulle udrulles et rektangel af den ene portion dej i ca. 20 x 34 cm. Skær 3 cm brede strimler på den lange led. Skær strimlerne over på skrå (ca. 8-9 cm lange). Skær et lille rids i midten af hver klejne, træk den ene spids gennem ridset, og sno dejen, så siderne drejer om sig selv. Det samme udføres med den anden portion dej.

Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme – fyld kun gryden halvt op. Brug en tandstik for at tjekke om palminen er varm nok. Når det syder omkring spidsen, er den klar. Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne – vend dem et par gange. Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen – ellers er fedtstoffet ikke varmt nok. Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir. Serveres kolde eller lune. Opbevar klejnerne i en lufttæt beholder.

Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.

Spred lidt ekstra hygge

Seks opskrifter på kager, der gør de mørke dage til hyggedage.

Citrusmarmelade

Findes der noget bedre end at begynde morgenen med hjemmelavet marmelade på brødet? Lad sæsonens citrusfrugter inspirere dig. Hvis du dertil bruger vores Syltesukker, kan du lave din egen marmelade på få minutter.

Varmer dejligt, når det er koldt

Her finder du en række forskellige varianter af te, kaffe og varm chokolade. Opskrifter, som både er velegnede til at tage med sig på en termokande og til at nyde hjemme morgen, eftermiddag eller aften.

Dejlig chokolade

Mmm! Er der noget bedre end en rigtig fyldig og lækker chokoladekage, som får alle til at juble? Som et ekstra krydderi på tilværelsen eller som afslutning på et godt måltid.

Bag med citron og appelsin

Appelsin og citron er smage, som hører vinteren til, og de er rigtig velegnede til at bage med. Citrus er forfriskende og syrligt, men er også godt i kombination med andre smage som f.eks. chokolade og karamel.

Bag i bradepande

At bage i bradepande er både enkelt og praktisk, og så kommer der jo ikke mindst meget kage ud af det. Perfekt, hvis du skal have fest eller vil invitere til kaffe på arbejdspladsen.