Fremgangsmåde
1. Tag smørret ud af køleskabet i god tid, så det bliver stuetempereret.
2. Blend mandlerne fint, indtil du har en lind mandelmel.
3. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Gnid dem i lidt sukker, så kornenespredes.
4. Bland vanilje, sukker og mandelmel sammen med smørret. Rør grundigt sammen.
5. Tilsæt herefter ægget og hvedemelet lidt efter lidt. Konsistensen skal værenogenlunde fast, men ikke så fast, at du kan ælte det hele sammen til en klump.
6. Put dejen i en sprøjtepose (eller en gammeldags bollesprøjte - jeg har arvet engammel én fra mine bedsteforældre, som har det perfekte stjernetyl).
7. Lav cirkler af dejen, som har den ønskede diameter til isen. Jeg vil anbefale, at manfinder sin ønskede størrelse på forhånd. Jeg brugte målene fra en udstikker, så jegville få et ensformigt resultat.
8. Bag dem i en forvarmet ovn på 200 grader i ca. 10-12 minutter, til de er sprøde oggyldne.
9. Lad dem køle af på en rist og læg dem herefter i en kagedåse, indtil de skal bruges.
10. Varm i mellemtiden mælk og sødmælk op til kogepunktet - de tomme skaller fravaniljestangen, samt den halve stang flækket, skal med i blandingen.
11. Lad det stå og køle lidt af og pisk æg og sukker sammen til en luftig blanding.
12. Hæld den varme mælkeblanding sammen med æggemassen i en tynd stråle.
13. Varm det hele forsigtigt op igen og få isen legeret ved ca. 80-85 grader - eller tilmassen tykner.
14. Lad den køle lidt af, og smid den små på ismaskinen.
15. Når isen er færdig, glattes den ud i et fad, så det har den ønskede højde af is-delen afissandwichen.
16. Lad den fryse i minimum 4-6 timer, så du efterfølgende kan bruge udstikkeren til at fåsmå cirkler ud.
17. Læg iscirklerne mellem de to vaniljekranse og smid det i fryseren. Klar til servering!
Opskrift – Connery / Mandekogebogen.dk