Hvedeboller, grundopskrift

40 stykker

Vurdering (4 stk)

Ingredienser

150 g smeltet smør/flydende margarine
6 dl mælk
50 g gær
1-1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Dansukker Rørsukker
1/2 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
14 dl hvedemel

Forslag til fyld
• 150 g smør, 1 1/2 dl Dansukker Flormelis, 1 spsk. vaniljesukker
• 150 g smør, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 spsk. kanel
• 100 g smør, 200 g revet marcipan
• 1 1/2 dl syltetøj, frugtmos eller marmelade

Forslag til pynt
• Dansukker perlesukker eller Dansukker Rørsukker
• Dansukker Perlesukker og hakkede mandler
• glasur, lav gerne fantasifigurer

Instruktioner

Smelt smørret, tilsæt mælken og varm det op til det er fingervarmt. Smuldr gæren i skålen og hæld væsken over. Tilsæt alle de øvrige ingredienser undtagen melet, som æltes i lidt ad gangen, til dejen slipper skålen. Lad dejen hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Strø mel på bordet og ælt dejen smidig. Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Form dejen efter nogle af forslagene nedenfor.

Forslag til formning

• Del dejen i to portioner, som trilles i pølser. Skær hver stang i 20 stykker, som trilles til boller. Læg dem på en plade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i 20-30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker.

• Lav boller som ovenfor, men læg bollerne i forme og lav et hul midt i hver bolle. Fyld f.eks. marcipanfyldet i. Lad bollerne hæve tildækket 20-30 min. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag bollerne midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Lad bollerne køle af på bageristen under et viskestykke.

• I stedet for runde boller, trilles dejstykkerne aflange og formes til kringler eller knyttes til en knude. Lad dem hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Pensl kringlerne med smeltet smør efter bagningen og dyp dem i sukker.

• Rul dejen ud og udstik den med et stort glas. Læg lidt syltetøj/mos på hver cirkel og fold den sammen. Pres kanten sammen, så syltetøjet ikke løber ud. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Bag bollerne midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Pensl med smeltet smør efter bagningen og dyp i sukker.

• Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Rul den sammen som en roulade og skær i 3 cm tykke skiver, som lægges i papirsforme. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker eller rørsukker. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Afkøl bollerne på bageristen under et viskestykke.

• Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Fold dejen tre gange på langs. Skær i 4 cm brede stykker. Skær et snit midt i hvert stykke og træk den ene kant gennem hullet. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med æg og drys med perlesukker eller rørsukker. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist under et viskestykke.

• Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Fold dejen over på langs. Skær dejen i 2 cm brede strimler som snos sammen og formes til ringe eller knyttes til knuder. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med æg. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist under et viskestykke. Kom glasur - rørt af 2 dl flormelis og lidt vand - på bollerne lige inden serveringen eller drys med perlesukker eller rørsukker inden bagningen.

• Del dejen i fem stykker, som rulles ud i cirkler. Skær hver cirkel i 8 trekanter. Læg det valgte fyld på og tril trekanterne til horn. Lad hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med æg og drys med perlesukker eller rørsukker. Bag hornene midt i ovnen ved 225-250° C. Lad dem afkøle på bageristen.

Tip
Lav Brunsviger af hvedebolledejen. Tag en tredjedel af dejen og rul den ud, så den passer i en bradepande (20 x 30 cm). Smør formen og kom dejen i. Lav nogle små fordybninger i dejen med et par centimeters mellemrum. Hæld fyldet over bestående af 125 g smør, 1 1/4 dl Dansukker Brun Farin og 1 spsk. Dansukker Lys Sirup. Bag kagen midt i ovnen i ca. 15 minutter. Varier kagen ved at tilsætte fyldet revet skal fra en appelsin eller 5 g kanel.

Har du spørgsmål om vores produkter, opskrifter eller andet, svarer vi gerne.

Syltetøj

Sylt selv

Slip din indre gourmet løs. Vi har gjort det nemt at være kreativ. Med syltesukker fra Dansukker kan du lave syltetøj, marmelade, kompot og chutney på ingen tid – og som du kan li’ den.

Syltetøjskageis

Lav din egen is

Lav din egen is denne sommer! For hvorfor købe is, når du bare kan lave den selv? Her har vi samlet vores bedste isopskrifter, men eksperimenter gerne selv, og find frem til dine helt egne favoritter!

Cheesecake med rabarber og jordbær

Bag med sommerens bær

Bag med sommerens bær, og server dit hjemmebag til festen. En tærte eller kage fyldt med friske, syrlige bær er perfekt til eftermiddagskaffen. Gør brug af sommerens bær, og nyd ferien i fulde drag!

Rabarberbobler

Sommerdrinks

Byd nogen, du har kær, på en forfriskende drink, der smager af sommer. Her finder du læskende sommerdrinks for enhver smag – både med og uden alkohol.

Hyldepannacotta med limemarinerede bær

Sommerdesserter

Når det er varmt, er det ekstra lækkert at byde på en syrligsød og frisk sommerdessert som afslutning på grillaftenen eller sommerfesten. Her finder du vores tips til skønne sommerdesserter – både til dig, der går efter den nemme løsning, og til dig, der gerne vil prøve noget lidt mere avanceret.

Saft

Sommer er lig med safttid

Husk at lave saft denne sommer, så du kan gemme alle dine yndlingsbær og -frugter på flaske! Det er meget lettere, end du tror, at lave saft. Lad dig inspirere af vores skønne opskrifter.