Julegodter

Julen er den perfekte undskyldning for alle, som elsker søde sager. Her kan du finde en klassiker til slikmundene og alternativet for feinschmeckere.

Nedenfor kan du finde opskrifter på Gløggtrøffel, Brændte mandler, Chokoladekarameller med muscovadorørsukker, Brændte mandler med lakrids og saltsmag, Nøddechokoladekaramel, Brændte mandler med appelsin og brunkagesmag, Chokoladetrøffel med stjerneanis, Lakridskaramel med mandel, Pebermyntefudge og Snebolde.


Gløggtrøffel

Gløggtrøffel

20 stk.
Ingredienser

250 g hakket mørk sjokolade
1 dl kremfløte
5 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
25 g smør
2–3 ss gløgg


Hakk sjokoladen.
Kok opp fløte og muscovadorørsukker i en gryte.
Ta gryten av varmen, tilsett sjokolade, smør og gløgg, og rør til en jevn masse. Avkjøl litt.
Sett eller sprøyt ut trøfler i små former, og la stivne i kjøleskap.
Sikt over litt kakao, og server.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Brændte mandler

Brændte mandler

15 minutter
Julemandens og alle børns favoritjuleslik.
Ingredienser

250 g mandler (med skal)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Sukker
3/4 dl vand


Kom mandler, sukker og vand i en kasserolle, og sæt det på høj varme, indtil vandet koger, og massen begynder at boble. Rør ofte rundt med en gaffel.
Skru ned for varmen, til vandet er fordampet helt, og sukkeret er krystalliseret igen.
Sukkeret skal smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne.
Hæld mandlerne ud på et stykke smørrebrødspapir, og skil dem ad med en gaffel.

Se film: Sådan laver du brændte mandler

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladekarameller med muscovadorørsukker

Chokoladekarameller med muscovadorørsukker

ca. 40 stk.
Chokoladedyppede lækkerier, perfekte små give-aways.
Ingredienser

100 g smør
1/2 dl kakao
2 dl piskefløde
3 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 tsk. vaniljesukker
100 g mørk chokolade til pynt


Bland alle ingredienserne, bortset fra chokoladen, i en kasserolle med tyk bund, og lad det koge op. Lad det simre under omrøring af og til, indtil temperaturen er 125 grader. Det nemmeste er at bruge et køkkentermometer, ellers kan man dryppe en lille smule af karamelmassen i et glas koldt vand. Dannes der en rund halvblød karamel, er massen klar. Det tager ca. 30-40 minutter, inden karamellen har nået den rette temperatur.
Hæld karamelmassen op i en form beklædt med bagepapir, og lad den stivne.
Skær karamellen i passende store stykker.
Smelt chokoladen over vandbad, og dyp hvert stykke i chokoladen. Stil karamellerne til afkøling på en rist.
Pak eventuelt karamellerne ind i flot papir.

Se film: Sådan laver du karameller

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Brændte mandler med lakrids og saltsmag

Brændte mandler med lakrids og saltsmag

Lækkert sødt/salt juleslik, lige så dekorativt som lækkert.
Ingredienser

200 g mandler
1 dl Dansukker Flormelis
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 spsk. vand
Flagesalt


Kom mandler, flormelis, muscovadorørsukker og vand i en kasserolle. Skru helt op for varmen, og bland det hele godt.
Skru ned for varmen, og tilsæt saltet. Rør, til sukkeret er helt opløst. Juster varmen hele tiden, så sukkeret ikke brænder på.
Hæld mandlerne ud på bagepapir. Strø lidt mere flagesalt på. Bræk mandlerne fra hinanden, når de er kølet af.

Se film: Sådan laver du brændte mandler

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Nøddechokoladekaramel

Nøddechokoladekaramel

Cirka 40 stk.
Sej og blød karamel med dit valg af nødder.
Ingredienser

100 g smør
1 1/2 dl piskefløde
1 3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
125 g hakket mørk chokolade
En knivspids salt
1 1/2 dl hele hasselnødder


Smelt smør og piskefløde i en kasserolle. Tilsæt sukker og sirup. Lad det koge op.
Tilsæt hakket chokolade og en knivspids salt.
Lad det koge under omrøring af og til, indtil temperaturen er 125 grader. Det nemmeste er at bruge et køkkentermometer, men ellers kan du lave kugletesten. Dryp en lille smule af karamelmassen i et glas koldt vand. Dannes der en rund halvblød karamel, er massen klar. Det tager ca. 30-40 minutter, inden karamellen har nået den rette temperatur.
Rør hasselnødderne i, og kom blandingen i en aflang form 30 x 10 cm (smurt eller beklædt med bagepapir). Lad det køle af.
Skær i firkanter, og server.

Se film: Sådan laver du karameller

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Brændte mandler med appelsin og brunkagesmag

Brændte mandler med appelsin og brunkagesmag

En af julens favoritter med et nyt tvist.
Ingredienser

250 g mandler (med skal)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Sukker
3/4 dl vand

Smagsgivning
Skal af 1 appelsin
1/2 spsk. stødt kanel
1 tsk. stødt kardemomme
1/2 tsk. stødt ingefær


Kom mandler, sukker, vand, appelsinskal og krydderier i en kasserolle, og sæt det på høj varme, indtil vandet koger, og massen begynder at boble. Rør ofte rundt med en gaffel.
Skru ned for varmen, til vandet er fordampet helt, og sukkeret er krystalliseret igen.
Sukkeret skal smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne.
Hæld mandlerne ud på et stykke smørrebrødspapir, og skil dem ad med en gaffel.

Se film: Sådan laver du brændte mandler

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladetrøffel med stjerneanis

Chokoladetrøffel med stjerneanis

50 stk. 30 minutter
Ingredienser

200 g mælkechokolade
250 g mørk chokolade
2 dl piskefløde
3 stk. stjerneanis
3 spsk. Dansukker Muscovadosirup
Kakao


Beklæd en form (20 x 20 cm) med bagepapir.
Hak chokoladen.
Varm piskefløden op sammen med stjerneanis, så den næsten kommer i kog. Tag blandingen af kogepladen, og lad den hvile i fem minutter.
Varm fløden op igen, og rør den hakkede chokolade og siruppen i. Tag stjerneanissen op.
Hæld blandingen i formen beklædt med bagepapir.
Dæk med plastfolie, og lad det stå i køleskabet i mindst 24 timer.
Skær ud i 50-60 stykker, og drys med kakao.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Lakridskaramel med mandel

Lakridskaramel med mandel

1 lille plade
Ingredienser

3 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl piskefløde
2 dl hakkede mandler
1 dl knust Tyrkisk Peber


Rør sukker, sirup og piskefløde sammen i en tykbundet kasserolle, og lad det koge op. Rør rundt af og til.
Skru ned for varmen, og lad det simre i ca. 20-30 minutter (134 °C), til blandingen er blevet sej. Du kan også lave kugletesten.
Hak mandlerne, og knus Tyrkisk Peber imens, og læg halvdelen på en plade beklædt med bagepapir.
Når karamellen er klar, blandes den sidste portion mandler og Tyrkisk Peber i, og det hældes over pladen.
Lad det køle af ved stuetemperatur.
Bryd karamellem i mindre stykker, og opbevar dem i et glas med mellemlægspapir mellem hvert lag, så de ikke hænger sammen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pebermyntefudge

Pebermyntefudge

ca. 50 stykker
Ingredienser

3 dl piskefløde
3/4 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
50 g smør
100 g mørk chokolade
1 dl knuste pebermyntestænger


Bland fløde, muscovadorørsukker, sirup og vaniljesukker i en gryde, og lad det koge, til massen har nået en temperatur på 120 °C, eller dryp lidt af massen i et glas med koldt vand for at se, om det stivner. Rør rundt for at sikre, at blandingen ikke brænder fast på grydens bund. Tag gryden af varmen, og tilsæt glukosesirup og smør. Sæt gryden tilbage på varmen, og kog massen op igen. Bræk chokoladen i mindre stykker, og bland den i massen.

Beklæd en aflang form på ca. 15 x 20 cm med bagepapir. Strø de knuste pebermyntestænger ud i bunden af formen. Hæld massen over de knuste pebermyntestænger. Stil fudgen køligt, til den stivner. Skær den ud i små firkanter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Snebolde

Snebolde

ca. 30 stk. 30 minutter
Ingredienser

200 g blødt smør eller margarine
3 dl Dansukker Flormelis
5 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl cremepulver, koldrørt (det samme som bruges til en koldrørt kagecreme)
2-4 spsk. koldt vand
200 g hvid chokolade
Kokosmel


Rør fedtstof og flormelis sammen, og tilsæt havregryn, cremepulver og det kolde vand. Tril massen til kugler, der stilles i fryseren. Smelt chokoladen over et vandbad. Dyp kuglerne i den smeltede chokolade og derefter i kokosmel. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Du kan finde flere opskrifter på julegodter her »