Knækbrød

Når du først har prøvet at bage dit eget knækbrød, bliver det svært at lade være. Det er både sundt og godt, og ved at anvende forskellige slags mel, frø og krydderier er der uendelige variationsmuligheder. Anvend en almindelig kagerulle eller en kagerulle med mønster til at lave de klassiske "huller" i brødet.

Nedenfor finder du opskrifter på Knækbrød med frø og kerner, Kommensknækbrød, Glutenfri sundhedsknækbrød, Krydret knækbrød, Osteknækbrød, Birkesknækbrød og Knækbrød.


Knækbrød med frø og kerner

Knækbrød med frø og kerner

Ingredienser

50 g gær
5 dl lunkent vand
2 spsk. Dansukker Brun Farin
1 1/2 tsk. salt
4 dl hvedemel
8 dl groft rugmel
3/4 dl hørfrø
3/4 dl sesamfrø
3/4 dl solsikkekerner
3/4 dl hirseflager


Opløs gæren i lunkent vand i en skål. Tilsæt farin, salt, hvedemel og groft rugmel. Ælt dejen godt sammen. Lad den hæve i 1 time. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den godt sammen. Del dejen i tre dele. Rul hver del ud med lidt rugmel, så den ikke klistrer til kagerullen. Når dejen er ca. 2 m tyk, pensles den med vand og drysses med de forskellige frø og kerner. Rul frøene og kernerne ind i dejen, så de sidder godt fast. Skær dejen ud i små firkanter. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Lad knækbrødene køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Kommensknækbrød

Kommensknækbrød

20 stk.
Ingredienser

5 dl mælk
3 spsk. Dansukker Lys Sirup
1 tsk. salt
1 spsk. stødt kommen
25 g gær
2 dl hvedemel
3 dl rugsigtemel
7 dl grahamsmel


Varm mælk, sirup, salt og kommen til 37 °C. Smuldr gæren i en skål, hæld væsken over, og rør, indtil gæren er opløst. Tilsæt melet lidt ad gangen, indtil du har en elastisk dej. Lad dejen hæve under et klæde i 1 time.

Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 20 stykker, som rulles ud til tynde knækbrød. Brug en kagerulle med mønster, eller prik dejen med en gaffel. Læg knækbrødene på en plade med bagepapir. Hvis du ønsker lidt variation, kan du pensle dem med lidt vand og drysse dem med birkes eller sesamfrø, inden de bages, så får de en helt anden karakter. Bages midt i ovnen ved 200 °C i 12-15 minutter. Lad knækbrødene køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Glutenfri sundhedsknækbrød

Glutenfri sundhedsknækbrød

4 stk.
Ingredienser

3 dl majsmel
1 dl solsikkekerner
1 dl knust boghvede
1/2 dl hørfrø
1/2 dl sesamfrø
1 tsk. Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 æg
1/2 dl rapsolie
2 dl kogende vand


Bland de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt ægget, olien og vandet. Ælt det hele sammen til en dej. Del dejen i fire stykker. Læg hvert stykke mellem to stykker bagepapir, og rul dem tyndt ud. Prik dem med en gaffel. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Lad knækbrødene køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Krydret knækbrød

Krydret knækbrød

40 stk.
Ingredienser

1/2 pakke gær (25 g)
5 dl mælk
3 spsk. Dansukker Lys Sirup
1 tsk. salt
1 spsk. stødt eller knust fennikel
1 spsk. stødt eller knust kommen
4 dl groft rugmel
4 dl grahamsmel
3-3 1/2 dl rugsigtemel


Mælken opvarmes til ca. 37 °C. Gæren smuldres i en skål, og mælken hældes i. Rør, indtil gæren er opløst. Tilsæt sirup, salt og krydderier. Tilsæt melet lidt ad gangen. Lad dejen hæve under et klæde i 1 time. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den, til den er smidig. Del den i 40 stykker, som rulles tyndt ud. Læg knækbrødene på bageplader med bagepapir, og bag dem midt i ovnen ved 225 °C, til de har fået farve. Lad knækbrødene køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Osteknækbrød

Osteknækbrød

ca. 30 stk.
Ingredienser

25 g gær
2 1/2 dl lunkent vand
2 spsk. Dansukker Mørk Sirup
2 dl reven ost med smag
5 dl hvedemel
1 dl havreklid
1 dl hørfrø
1 dl sesamfrø

Pynt
Flagesalt


Gæren smuldres i en skål, og vandet hældes i. Rør, indtil gæren er opløst. Bland siruppen og osten i. Tilsæt de øvrige ingredienser, og bland godt. Lad dejen hæve under et klæde i 45 minutter. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og ælt den, til den er smidig. Del dejen i to dele. Rul dem tyndt ud, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Skær dejen ud i firkanter med kniv eller pizzahjul. Drys med flagesalt. Bages midt i ovnen ved 175 °C i 20-25 minutter. Lad knækbrødene køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Birkesknækbrød

Birkesknækbrød

ca. 20 stk.
Ingredienser

25 g gær
3 1/2 dl lunkent vand
2 dl blandede frø og/eller kerner efter eget valg
1 spsk. hel kommen
1/2 tsk. salt
2 spsk. Dansukker Brun Farin
2 dl rugsigtemel
Ca. 4 dl hvedemel
Birkes


Smuldr gæren i en skål. Tilsæt vand, og rør, indtil gæren er opløst. Tilsæt frø og/eller kerner, salt og farin. Tilsæt melet lidt ad gangen, indtil du har en ret fast dej. Lad dejen hæve under et klæde i 1 time. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 20 stykker. Rul stykkerne ud i ca. 2-3 mm tykkelse. Drys med birkes, og tryk dem fast i dejen ved hjælp af en mønstret kagerulle. Bages midt i ovnen ved 250 °C, til de har fået farve, ca. 8 minutter. Lad knækbrødene køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Knækbrød

Knækbrød

10-12 stk.
Ingredienser

100 g surdej, hvede eller rug
2 dl lunkent vand
3 spsk. Dansukker Mørk Sirup
1 tsk. salt
1-2 tsk. krydderier efter smag f.eks. anis
2 dl hvedeklid
2 dl groft rugmel
4 dl hvedemel

1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø

Opskrift på surdej finder du her


Læg surdejen i en skål, og tilsæt vandet. Tilsæt sirup, salt, krydderi og hvedeklid. Tilsæt derefter rug- og hvedemel, og ælt dejen grundigt igennem. Dæk skålen til, og lad dejen hæve i 2 timer. Sæt en plade ind på den midterste rille i ovnen, og sæt ovnen på 250 °C. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og tril den til en stang, der deles i tre lige store stykker. Rul hvert stykke tynt ud til en cirkel med en kagerulle. Lav huller med en gaffel. Drys med sesam- og hørfrø, og rul dem ind i dejen. Løft brødet over på et stykke bagepapir, som lægges på den varme plade i ovnen. Bages i ca. 5 minutter. Lad brødene køle af på en rist. Brødene skal opbevares tørt. Frøene kan udelades.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker