Endelig æbletid!
08-09-2017

Endelig æbletid!

Hjemmelavet æbletærte, æblesyltetøj og æblesaft – er altid lækkert! I Danmark dyrker vi ca. 35.000 tons æbler om året. Det enkelte æbles modningstidspunkt afhænger af sorten, men høstperioden går fra slutningen af sommeren og gennem hele efteråret. Uanset om du vælger et æble fra haven eller forretningen, har vi masser af gode opskrifter.

I filmen nedenfor kan du se, hvor nemt det er at lave en lækker æbledessert!

Se vores film:

Æblekompot med crumble

4 små glas

Ingredienser
Kompot
5 æbler
2 spsk. vand
Saft af 1/2 citron
1/2 dl Dansukker Sukker

Crumble
50 g smør
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup
1/2 dl hvedemel
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl mandelmel (kan udelades)
2 tsk. stødt kanel
En smule flagesalt

Sådan gør du
Skræl og hak æblerne, og kom dem i en gryde. Kom vand, citronsaft og sukker i, og rør. Koges i ca. 6 minutter, eller til æblerne er blevet bløde. Tag gryden af kogepladen, og lad blandingen køle af. Bland alle crumble ingredienserne. Kom blandingen ud på en plade, og rist den i 200 °C midt i ovnen i ca. 15 minutter. Rør rundt af og til.

Når alt er kølet af, lægges kompotten i små skåle. Strø crumble over, og kom en klat piskefløde på.

Vidste du, at: Brun Farin er et sukker, der er blandet med rørsukkersirup. Resultatet er et gyldenbrunt, fugtigt sukker med aromatisk smag.

 

Æbletærte er en ægte klassiker og ofte meget populær. Den findes i mange forskellige former og smage med forskellige krydderier. Netop denne æbletærte er både nem at lave og smager utrolig godt.

Nem æblekage

ca. 6 portioner

Ingredienser
100 g smør eller margarine
1 dl Dansukker Økologisk Rørsukker
1 spsk. vaniljesukker
2 1/2 dl hvedemel

Fyld
750 g æbler
1 dl mandelflager
3/4 dl Dansukker Økologisk Rørsukker
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. stødt kanel
1 spsk. kartoffelmel

Sådan gør du
Smelt fedtstoffet i en kasserolle på komfuret. Tilsæt rørsukker, og rør, til det er en ensartet masse. Tilsæt vaniljesukker og mel, og bland det hele til en jævn dej. Fordel dejen i en form. Skræl og halvér æblerne, og fjern kernehuset. Skær æblerne i både, og fordel dem over dejen. Drys med mandelflagerne. Bland rørsukker, vaniljesukker, kanel og kartoffelmel, og strø det ud over æblerne. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 30 minutter. Serveres med letpisket fløde eller cremefraiche.

 

Har din have givet dig en stor æblehøst? Husk at lave æblesaft! Perfekt til afkøling på varme sensommerdage eller til at forære til en god ven i en fin flaske.

Æblesaft

ca. 2 liter

Ingredienser
2 kg syrlige æbler
4 citroner
1 liter vand
3 tsk. citronsyre
6 dl Dansukker Sukker pr. liter færdig saft

Sådan gør du
Skyl æblerne, og skær dem i mindre stykker. Læg æblestykkerne i en gryde, og hæld vandet over. Lad dem simre under låg i 20 minutter. Hæld æblemassen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 30 minutter. Pres saften af citronerne, og bland den i æblesaften. Mål saften, og hæld den tilbage i den nu rengjorte gryde. Lad det koge op. Tilsæt sukker, 6 dl pr. liter færdig saft, og citronsyre, og kog op igen. Skum af. Hæld saften på varme, rengjorte flasker. Lukkes tæt. Opbevares koldt. Har du ikke plads til at opbevare saften i køleskabet, tilsættes konserveringsmiddel. Æblerne kan også koges i en saftkoger.

Tip: Lav fine etiketter til flaskerne, perfekt som værtsgave. Etiketmaskinen.

 

Æblesyltetøj er altid ekstra lækkert, når det er hjemmelavet. Prøv denne gode opskrift med syrlige æbler og frisk ingefær – en perfekt kombination og lækkert til ostebordet.

Æblemarmelade med ingefær

ca. 1 liter

Ingredienser
1 kg syrlige æbler
1 tsk reven, frisk ingefær
2 dl vand
saft og skal af 1 usprøjtet citron
1/2 kg Dansukker Sukker
1/4 tsk Atamon

Sådan gør du
Skræl og udkern æblerne, og skær dem i tynde både.
Bland alle ingredienserne undtagen Atamon i en gryde, og lad det småkoge under omrøring i ca. 30 minutter.
Tag gryden af varmen. Skum marmeladen. Tilsæt Atamon.
Hæld marmeladen på skoldede glas, som straks bindes til. Opbevares koldt.

Vidste du, at: Sukker er med til at give dit syltetøj og marmelade længere holdbarhed. Sukkeret nedsætter risikoen for vækst af mikroorganismer.

 

Flere opskrifter med æbler

  1 2 3   Næste side