Lav de bedste karameller!
21-11-2017

Lav de bedste karameller!

Plejer du at lave dine egne karameller? Det hører julen til, men det er også noget, du kan lave hele året rundt! Her har vi samlet vores bedste opskrifter og lidt tips og tricks til, hvordan du bedst laver dine karameller. Husk også at pynte dine karamelglas eller -poser med juleetiketter, som du kan lave nemt og enkelt i vores Etiketmaskine!

Husk:
• Temperaturen er alfa og omega. Hvis blandingen koges til 122-125 grader, bliver karamelmassen blød, ved 140-145 grader bliver den sejere, og ved ca. 160 grader bliver den karamelfast.
• Brug en kasserolle med tyk bund, så karamellen ikke så let brænder på.
• Rør ikke for meget i blandingen. Det øger risikoen for, at der kommer sukkerklumper i karamellen.
• Lav ikke dobbelt portion! Lav i stedet flere portioner efter hinanden.

Vidste du, at: Glukosesirup modvirker, at karamellen bliver grynet. Perfekt til julegodterne!

 

I filmen nedenfor kan du se, hvordan du laver dine egne karameller!

Se vores film:

Appelsinkaramel

ca. 50 stk.

Ingredienser
100 g smør
2 dl piskefløde
3 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
1 tsk. vaniljesukker
Revet skal af 2 usprøjtede appelsiner

Sådan gør du
Smelt smør i en tykbundet gryde. Tilsæt fløde, sukker og de to slags sirup, og lad blandingen koge 20-30 minutter. Rør af og til. Kog, til blandingen når 125 °C. Mål efter med et sukkertermometer, eller dryp lidt af massen i et glas med koldt vand for at se, om den stivner. Tilsæt den revne appelsinskal. Hæld karamelmassen op i en olieret form, og lad den køle af. Skær karamellen i mindre stykker, og pak stykkerne ind i smørrebrødspapir eller cellofan. Opbevar karamellerne koldt.

Du kan evt. udelade appelsinskallen. Så får du en ren flødekaramelsmag. Eller du kan tilsætte smag i form af 1 spsk. revet frisk ingefær eller 2 spsk. vaniljesukker.

Kugletesten

Hvis du ikke har noget termometer, kan du lave kugletesten, når du vil se, hvornår karamelmassen er klar:
1. Hæld koldt vand i et glas.
2. Kom lidt af karamelmassen på en teske, og dryp det ned i det kolde vand.
3. Tag karamellen op med fingrene. Karamellen skal nu kunne formes til en kugle. Du må gerne tage en smagsprøve!

 

Chokolade-myntekaramel

Hvorfor ikke prøve at lave karameller med frisk smag af pebermynte med After Eight? En sjov variant i slikskålen.

ca. 35 stk.

Ingredienser
1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup, gerne økologisk
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
3 dl piskefløde
2 spsk. kakao
8 stykker After Eight
2 knsp. eddike 7 %

Sådan gør du
Bland sukker og de to slags sirup, fløde og kakao i en gryde, og kog blandingen i 20 minutter. Tilsæt chokoladestykkerne og eddiken, og rør i blandingen. Kog i yderligere 5 minutter. Dryp lidt af blandingen i et glas med koldt vand for at se, om den størkner. Mærk, om konsistensen er passende, eller brug et termometer (120-125 °C). Lad evt. blandingen koge i yderligere nogle minutter, indtil den har den ønskede konsistens. Hæld blandingen op i en let oliesmurt form på ca. 15 x 20 cm. Lad den køle af. Skær karamellen i mindre stykker, og pak stykkerne ind i cellofan eller bagepapir.

 

Sirup til dit julebag!

Dansukker Sirup er et oplagt valg til alle julens lækkerier. Lige meget om det gælder mad-, bage-, eller konfekt- opskrifter, så har vi den sirup, du skal bruge i vores store sirupsortiment.

Lys Sirup: Anvendes til karameller, flødekarameller, brunkager og f.eks. bondekager.
Økologisk Lys Sirup: Anvendes ligesom den traditionelle lyse sirup til karameller, flødekarameller, brunkager og desserter.
Mørk Sirup: Anvendes til chokoladekarameller, brunkål og kåldolmere. Ældre opskrifter på brunkager kan også indeholde mørk sirup.
Glukosesirup: Modvirker, at karameller krystalliseres og bliver grynede. Er også med til at give is en blød og cremet konsistens.

Nyt design! Sirupssortimentet får nyt udseende hen ad vejen.

 

Chokoladekarameller med muscovadorørsukker

Chokoladedyppede lækkerier – perfekte som gave.

ca. 40 stk.

Ingredienser
100 g smør
1/2 dl kakao
2 dl piskefløde
3 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 tsk. vaniljesukker
100 g mørk chokolade til pynt

Sådan gør du
Bland alle ingredienserne, bortset fra chokoladen, i en kasserolle med tyk bund, og lad det koge op. Lad det simre under omrøring af og til, indtil temperaturen er 125 grader. Det nemmeste er at bruge et køkkentermometer, ellers kan man dryppe en lille smule af karamelmassen i et glas koldt vand. Dannes der en rund halvblød karamel, er massen klar. Det tager ca. 30-40 minutter, inden karamellen har nået den rette temperatur.
Hæld karamelmassen op i en form beklædt med bagepapir, og lad den stivne.
Skær karamellen i passende store stykker.
Smelt chokoladen over vandbad, og dyp hvert stykke i chokoladen. Stil karamellerne til afkøling på en rist.
Pak eventuelt karamellerne ind i flot papir.

 

Nøddechokoladekaramel

Sej og blød karamel med dit eget valg af nødder.

ca. 40 stk.

Ingredienser
100 g smør
1 1/2 dl piskefløde
1 3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
125 g hakket mørk chokolade
En knivspids salt
1 1/2 dl hele hasselnødder

Sådan gør du
Smelt smør og piskefløde i en kasserolle. Tilsæt sukker og sirup. Lad det koge op. Tilsæt hakket chokolade og en knivspids salt. Lad det koge under omrøring af og til, indtil temperaturen er 125 grader. Det nemmeste er at bruge et køkkentermometer, men ellers kan du lave kugletesten. Dryp en lille smule af karamelmassen i et glas koldt vand. Dannes der en rund halvblød karamel, er massen klar. Det tager ca. 30-40 minutter, inden karamellen har nået den rette temperatur.
Rør hasselnødderne i, og kom blandingen i en aflang form 30 x 10 cm (smurt eller beklædt med bagepapir). Lad det køle af.
Skær i firkanter, og server.

 

Fine gaver med juleetiketter

Pak karamellerne ind i papir, og læg dem i fine æsker eller poser. Pynt med dine egne juleetiketter. Det er nemt at lave dem selv i vores Etiketmaskine!

 

Flere opskrifter

 

For dig, som elsker karameller!

  1 2 3 4   Næste side