Luftig chokoladekage

8 personer
Denne chokoladekage har en kraftig, fortættet chokoladesmag uden at være tung. Bag den, så den stadig er lidt svampet i midten, og server den med en syrlig hindbærkompot.
Luftig chokoladekage
Bedømmelse: (8 vurderinger)

Ingredienser

  • 160 g smør
  • 175 g mørk chokolade, min. 65% kakao
  • 1 stang vanilje
  • 80 g æggeblommer (ca. 4 stk.)
  • 200 g flormelis
  • 60 g mandelmel
  • 170 g æggehvider (ca. 5 stk.)
  • lidt flagesalt
  • 80 g hvedemel

Smør en aflang sandkageform (2 liter) med smør, og drys den med mel.
Eller klip et stykke bagepapir til, så det passer i formen, og beklæd den med det. Stil til side.
Forvarm ovnen til 230°.
Smelt smørret i en gryde.
Hak chokoladen fint, og kom den i gryden med det smeltede smør. Rør rundt med en gummidejskraber, til blandingen er ensartet.
Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem i chokoladeblandingen.
Tilsæt æggeblommerne en ad gangen. Sigt 175 g af flormelissen i og derefter mandelmel, og vend godt rundt.
Pisk æggehvider og salt skummende i en ren skål, tilsæt de sidste 25 g flormelis, og pisk dem til bløde toppe.
Vend først en smule af de piskede æggehvider i chokoladeblandingen.
Sigt derefter melet i, og vend til blandingen er ensartet. Vend resten af æggehviderne i.
Hæld dejen i den klargjorte form. Bag kagen midt i ovnen i 10 minutter, skru derefter ned for varmen til 180°, og bag kagen i ca. 25 minutter, eller indtil en lille træpind eller kniv kommer ren op af kagen. Kagen må hellere være bagt lidt i underkanten end for meget.
Lad kagen stå et par minutter i formen. Vend kagen ud af formen, og lad den afkøle. Skær den i tynde skiver, og nyd den med lidt hindbærkompot til, se herunder.
Kagen holder sig fint i flere dage, godt pakket ind og i køleskab. Spis den ikke direkte fra køleskabet, men lad den temperere først.


Hindbærkompot
500 g friske hindbær
500 g sukker

Sørg for, at bærrene er rene. Kom dem i en skål sammen med sukkeret. Dæk skålen til, og lad bærrene trække natten over ved køkkentemperatur. Næste dag bringes bær og sukker forsigtigt i kog – lad det hele småkoge under omrøring i ca. 20 minutter.
Kontroller konsistensen af syltetøjet ved at komme lidt syltetøj på en ske og sætte den i fryseren, til den er helt kold. Konsistensen skal være fast.
Fyld derefter syltetøjet på rene glas. Da det er uden konservering, skal det opbevares køligt og spises inden alt for længe.

Opskrift Morten Heiberg