Hvedeboller, grundopskrift

40 stykker
Hvedeboller, grundopskrift
Bedømmelse: (1vurderinger)

Ingredienser

150 g smeltet smør/flydende margarine
6 dl mælk
50 g gær
1-1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Dansukker Rørsukker
1/2 tsk. salt
1 tsk. kardemomme
14 dl hvedemel

Forslag til fyld
• 150 g smør, 1 1/2 dl Dansukker Flormelis, 1 spsk. vaniljesukker
• 150 g smør, 3/4 dl Dansukker Brun Farin, 2 spsk. kanel
• 100 g smør, 200 g revet marcipan
• 1 1/2 dl syltetøj, frugtmos eller marmelade

Forslag til pynt
• Dansukker perlesukker eller Dansukker Rørsukker
• Dansukker Perlesukker og hakkede mandler
• glasur, lav gerne fantasifigurer

Smelt smørret, tilsæt mælken og varm det op til det er fingervarmt. Smuldr gæren i skålen og hæld væsken over. Tilsæt alle de øvrige ingredienser undtagen melet, som æltes i lidt ad gangen, til dejen slipper skålen. Lad dejen hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Strø mel på bordet og ælt dejen smidig. Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Form dejen efter nogle af forslagene nedenfor.

Forslag til formning

• Del dejen i to portioner, som trilles i pølser. Skær hver stang i 20 stykker, som trilles til boller. Læg dem på en plade med bagepapir. Lad bollerne hæve tildækket i 20-30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker.

• Lav boller som ovenfor, men læg bollerne i forme og lav et hul midt i hver bolle. Fyld f.eks. marcipanfyldet i. Lad bollerne hæve tildækket 20-30 min. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker. Bag bollerne midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Lad bollerne køle af på bageristen under et viskestykke.

• I stedet for runde boller, trilles dejstykkerne aflange og formes til kringler eller knyttes til en knude. Lad dem hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Pensl kringlerne med smeltet smør efter bagningen og dyp dem i sukker.

• Rul dejen ud og udstik den med et stort glas. Læg lidt syltetøj/mos på hver cirkel og fold den sammen. Pres kanten sammen, så syltetøjet ikke løber ud. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Bag bollerne midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Pensl med smeltet smør efter bagningen og dyp i sukker.

• Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Rul den sammen som en roulade og skær i 3 cm tykke skiver, som lægges i papirsforme. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med sammenpisket æg og drys med perlesukker eller rørsukker. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Afkøl bollerne på bageristen under et viskestykke.

• Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Fold dejen tre gange på langs. Skær i 4 cm brede stykker. Skær et snit midt i hvert stykke og træk den ene kant gennem hullet. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med æg og drys med perlesukker eller rørsukker. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist under et viskestykke.

• Rul dejen ud og læg det valgte fyld på. Fold dejen over på langs. Skær dejen i 2 cm brede strimler som snos sammen og formes til ringe eller knyttes til knuder. Lad bollerne hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med æg. Bag dem midt i ovnen ved 225-250° C i ca. 8 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist under et viskestykke. Kom glasur - rørt af 2 dl flormelis og lidt vand - på bollerne lige inden serveringen eller drys med perlesukker eller rørsukker inden bagningen.

• Del dejen i fem stykker, som rulles ud i cirkler. Skær hver cirkel i 8 trekanter. Læg det valgte fyld på og tril trekanterne til horn. Lad hæve under viskestykke i 20-30 minutter. Pensl med æg og drys med perlesukker eller rørsukker. Bag hornene midt i ovnen ved 225-250° C. Lad dem afkøle på bageristen.

Tip
Lav Brunsviger af hvedebolledejen. Tag en tredjedel af dejen og rul den ud, så den passer i en bradepande (20 x 30 cm). Smør formen og kom dejen i. Lav nogle små fordybninger i dejen med et par centimeters mellemrum. Hæld fyldet over bestående af 125 g smør, 1 1/4 dl Dansukker Brun Farin og 1 spsk. Dansukker Lys Sirup. Bag kagen midt i ovnen i ca. 15 minutter. Varier kagen ved at tilsætte fyldet revet skal fra en appelsin eller 5 g kanel.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker