Kaffe og kage i forårssolen

Dæk op til en kaffepause i forårssolen! Her har vi samlet vores bedste opskrifter på kager og drikkevarer til en herlig eftermiddag på altanen, i parken eller i haven.

Nedenfor finder du opskrifter på Birkeskage med citronglasur, Karlsbad-boller med rabarber, Limetærte med graham og rabarbertopping, Jordbærmuffins, Sommerwhoopies, Muscovadosnitter, Limonade, Jordbærlemonade, Iste med ingefærsmag og Iskaffe.


Birkeskage med citronglasur

Birkeskage med citronglasur

12–14 stykker 1 1/2 time
Ingredienser

Birkeskage
125 g blødt smør
3 dl Dansukker Bagesukker
1 tsk. vaniljesukker
3 æg
3 1/2 dl hvedemel
1 1/2 tsk. bagepulver
3 spsk. blå birkes
1 dl cremefraiche
Saften af 1/2 citron, usprøjtet

Glasur
2 dl Dansukker Flormelis
Saften af 1/2 citron, usprøjtet

Pynt
Skallen af 1 citron, usprøjtet
Friske blåbær


Forvarm ovnen til 175 °C.

Pisk smør, sukker og vaniljesukker luftigt i en skål. Pisk et æg i ad gangen.

Bland hvedemel, bagepulver og birkes i en skål, og vend det i smørblandingen. Rør cremefraiche og citronsaft i.

Smør en form, ca. 2 liter, og drys med rasp. Hæld dejen i formen. Bag kagen i nederste del af ovnen i ca. 50–60 minutter. Kontrollér med en kødnål, om den er færdigbagt.

Lad den køle af. Rør flormelis og citron sammen til glasur, og fordel på kagen. Pynt med fintrevet citronskal og friske blåbær.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Karlsbad-boller med rabarber

Karlsbad-boller med rabarber

ca. 40 små boller 3 timer
Ingredienser

Bolledej
1 pakke gær
2 1/2 dl mælk
4 æg
250 g blødt smør
1 1/4 dl Dansukker Lys Sirup
1 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
15–16 dl hvedemel

Kardemommefyld
100 g blødt smør
1 1/2 tsk. kardemomme
1 dl Dansukker Sukker
1 tsk. vaniljesukker

Rabarberfyld
200 g rabarber
2 spsk. Dansukker Sukker
2 spsk. vand

Pensling
1 æg

Glasur
2 dl Dansukker Flormelis
2 spsk.vand


Smuldr gæren i en røremaskine, og opvarm mælken til 37 °C. Hæld mælken over gæren, og rør gæren ud. Skær smørret ud i tern, og tilsæt de øvrige ingredienser. Blend langsomt i et par minutter. Øg hastigheden, og ælt dejen yderligere i 7 minutter.

Lav fyldet. Pisk alle ingredienser til kardemommefyldet sammen, og stil det til side. Lav rabarberfyldet efterfølgende. Skyl rabarberen, og skær i mindre stykker. Bring rabarberstykker i kog med sukker og vand i en kasserolle, og lad det koge i ca. 3 minutter. Blend det, og stil det til afkøling.

Del dejen i to, og begynd med at rulle den ene rektangel på et meldrysset køkkenbord. Smør et lag kardemommefyld ud over hele rektanglet. Skær rektanglet over på midten på langs og derefter i små firkanter, ca. 8 x 8 cm.

Kom en skefuld rabarberfyld i midten, og buk kanterne ind til midten. Læg pakkerne på bageplade beklædt med bagepapir med et klæde hen over. Lad dem hæve i ca. 1 1/2 time. Gør det samme med den anden portion dej.

Forvarm ovnen til 210 °C.

Pensl med sammenpisket æg, og bag bollerne midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lad bollerne køle af på en rist.

Rør glasuren sammen, og fordel den på bollerne. Servér med det samme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Limetærte med graham og rabarbertopping

Limetærte med graham og rabarbertopping

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i køleskabet
Ingredienser

Grahamsbund
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Flormelis
1 tsk. vaniljesukker
2 1/2 dl grahamsmel
1 dl hvedemel
1 æggeblomme

Limefyldning
4 æggeblommer
300 g cremefraiche
1 1/4 dl Dansukker Flormelis
1 1/2 spsk. Maizena
Skallen af 1/2 lime, gerne usprøjtet
3/4 dl friskpresset limesaft

Marinerede rabarber
2 rabarberstængler
200 g jordbær
1 dl Dansukker Rørsukker 
Saften af 1/2 lime, gerne usprøjtet


Forvarm ovnen til 175 °C.

Skær smørret ud i tern, og bland alle ingredienserne til mørdejen. Ælt dejen sammen på et meldrysset køkkenbord. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskab i ca. 30 minutter. Tryk dejen ud i en aflang tærteform med aftagelig bund, ca. 13 x 36 cm.

Bag tærtebunden midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lav fyldet imens. Pisk alle ingredienser sammen til en jævn blanding.

Hæld fyldet i tærtebunden, og bag midt i ovnen i yderligere 15-20 minutter. Tag tærten ud af ovnen, og lad den køle af.

Lad tærten hvile i køleskab i ca. 3 timer.

Skyl rabarberen og jordbærrene, og skær dem i mindre stykker. Bland med rørsukker og lime, og lad det stå i mindst 30 minutter.

Pynt tærten med de marinerede rabarber og jordbær.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Jordbærmuffins

Jordbærmuffins

12 stk.
Ingredienser

4 dl hvedemel
2 1/2 tsk. bagepulver
1 1/2 dl flydende margarine
2 dl Dansukker Rørsukker
3 æg
1 usprøjtet citron, saft og skal
100 g hakket, hvid chokolade
1/2 l (250 g) jordbær i skiver

Pynt
1 1/2 dl piskefløde
2-3 tsk. vaniljesukker
Jordbær


Rør hvedemel og bagepulver sammen. Tilsæt margarine, sukker, æg og citronsaft og -skal. Bland det godt. Tilsæt chokolade og jordbær. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Lad det køle af. Pisk fløden til flødeskum sammen med vaniljesukker. Skyl jordbærrene. Sprøjt eller læg en klat piskefløde på hver muffin. Pynt med jordbær.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Sommerwhoopies

Sommerwhoopies

ca. 50 stk.
Ingredienser

100 g blødt smør eller margarine
1 1/2 dl Dansukker Bagesukker
4 dl hvedemel
2 spsk. vaniljesukker
2 tsk. bagepulver
1/2 tsk. salt
1 æg
1 dl cremefraiche 38 %

Fyld
60 g blødt smør
3 dl Dansukker Flormelis
150 g Philadelphia friskost naturel
75 g bær, f.eks. hindbær eller blåbær


Pisk smør og bagesukker, til det er luftigt. Tilsæt de tørre ingredienser. Tilsæt æg og cremefraiche, og rør, til dejen er glat. Hæld dejen i en sprøjtepose, og sprøjt klatter på størrelse med en femkrone ud på plader med bagepapir. Har du ingen sprøjtepose, kan kagerne også sættes med en ske. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 8 minutter. Hold øje med kagerne, så kanterne ikke bliver for mørke. Lad dem køle af på en rist.

Bland ingredienserne til fyldet sammen, og fordel det på halvdelen af kagerne. Læg de resterende kager oven på fyldet. Kagerne smager bedst, når de er nybagte.

Vaniljesukkeret i kagerne kan erstattes af 1 tsk. stødt kanel, 1 tsk. kardemomme, 2 spsk. kakao, 75 g revet marcipan, 1-2 tsk. revet citron- eller limeskal eller 50 g finthakket chokolade.

Bærfyldet kan erstattes af et chokoladefyld. Udskift f.eks. bærrene med 3/4 dl Nutella, 2 spsk. likør, f.eks. Xante, og 3 spsk. kakao.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Muscovadosnitter

Muscovadosnitter

ca. 75 stk
Ingredienser

200 g smør
2 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 tsk vaniljesukker
5 dl hvedemel
1 tsk bagepulver


Bland alle ingredienserne sammen i en skål, og ælt dem sammen til en dej. Del dejen i otte stykker, som rulles ud til lange stænger.
Læg stængerne på en plade med bagepapir. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 5 minutter.
Skær de nybagte stænger i mindre stykker, så snart de kommer ud af ovnen. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Limonade

Limonade

ca. 6 glas
Ingredienser

Saften fra 4 limefrugter (ca. 1 dl)
Saften fra 4 citroner (ca. 2 1/2 dl)
Revet skal fra 1 usprøjtet appelsin
1 dl Dansukker Sukker
Isterninger
1 l mineralvand


Bland saften med sukkeret i en kande, og rør, til det er helt opløst. Tilsæt appelsinskal, isterninger og mineralvand. Servér limonaden.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Jordbærlemonade

Jordbærlemonade

1 stor kande - ca. 1-1,5 liter
Ingredienser

2 citroner
1 lime
1/2 liter jordbær, ca. 250 g
2 dl Dansukker Økologisk Sukker
5-7 dl vand
Isterninger


Rens og skyl jordbærrene, pres citron og lime, og kom det hele i en stor kande.

Tilsæt 1 dl vand og sukkeret, og blend det hele med en stavblender.

Tilsæt is og resten af vandet. Rør rundt.


Tip
Tilsæt f.eks. citronmelisse eller mynte.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Iste med ingefærsmag

Iste med ingefærsmag

Ingredienser
100 g frisk ingefær i tynde skiver
1 1/2 l vand
2 spsk. grønne teblade
200 g Dansukker Rørsukker
2 limefrugter i tynde skiver

Bland ingefær, vand og teblade sammen i en gryde, og bring det i kog. Tag gryden af kogepladen. Lad drikken trække i 10 minutter. Tilsæt sukker, og rør, indtil det er blevet opløst. Si teblade og ingefær fra. Stilles i køleskab indtil servering. Kom limeskiverne i.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Iskaffe

Iskaffe

2 glas
Ingredienser

2 dl stærk kaffe
2 dl iskold mælk
2 spsk Dansukker Rørsukker
1 1/2 dl isterninger


Blend alle ingredienser, til isterningerne er knust. Hældes på 2 glas.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker