Afternoon Tea

Det siges, at det var dronning Katarina af Braganza, som i midten af 1600-tallet bragte traditionen med at drikke eftermiddagste med sig fra Portugal til England. Derefter bredte "Afternoon Tea"-fænomenet sig efterhånden over hele det britiske imperium.
Det mest typiske indslag i den engelskinspirerede eftermiddagspause er - foruden selve teen - nok scones. Men sødt bagværk passer også fint som tilbehør.

Nedenfor finder du opskrifter på Cremet citrontærte, Kokoskager med hindbær-rose-syltetøj, Mors mazarinkage, Scones, Jordbærmarmelade med grapefrugt, Tærte med jordbærmousse, Biskuitter med hindbærcreme, Appelsinmarmelade med Earl Grey, Jordbærmuffins med jordbærfrosting og Lemoncurd.


Cremet citrontærte

Cremet citrontærte

Sød, syrlig og enkel.
Ingredienser

2 1/2 dl økologisk hvedemel
1 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup 
1 spsk. Dansukker Økologisk Sukker 
1 spsk. vaniljesukker
100 g koldt smør, skåret i mindre stykker
1 æggeblomme

Fyld
2 æg
5 æggeblommer
2 1/2 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 spsk. vaniljesukker
3/4 dl piskefløde
Citronjuice fra tre citroner, gerne økologiske
Skal fra 1 grundigt skyllet citron
Dansukker Økologisk Flormelis til at drysse over, når kagen er klar


Sæt ovnen på 175 grader.

Bland mel og de øvrige ingredienser til tærtebunden i en køkkenmaskine, til dejen er jævn.

Tryk dejen ud i en tærteform med løs bund, 24-27 cm i diameter, og forbag den i ovnen i ca. 20 minutter.

Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen, tilsæt piskefløde og til sidst citronjuice og skal.

Hæld fyldet på tærtebunden, og bag i ca. 30-35 minutter.

Lad tærten køle helt af, gerne i køleskabet, så fyldet sætter sig.

Drys flormelis over inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Kokoskager med hindbær-rose-syltetøj

Kokoskager med hindbær-rose-syltetøj

Ca. 16 stk.
Ingredienser

100 g blødt smør
1 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
1 tsk. vaniljesukker
1 æg
1 1/2 dl hvedemel
1/4 tsk. salt
3 1/2 dl revet kokos

Hindbær-rose-syltetøj
1 dl hindbærsyltetøj
1/2 spsk. rosenvand


Sæt ovnen på 150 grader.
Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen. Tilsæt æg, og rør til en jævn blanding.
Bland mel, salt og kokosmel i en separat skål. Tilsæt de tørre ingredienser til smørblandingen, og rør det hele sammen.
Tril små kugler på ca. 1 cm, og sæt dem på en bageplade med bagepapir. Bages i 5 minutter.
Imens blandes hindbærsyltetøj og rosenvand sammen.
Tag kagerne ud, og lav en lille skål ud af dem med bagsiden af en ske eller fingrene. Kom hindbærsyltetøj i.
Hæv varmen til 175 grader, og bag kagerne i yderligere 8-10 minutter.
Tag dem ud, og lad dem køle af. Velbekomme!


Mors mazarinkage

Mors mazarinkage

20 stk.
Ingredienser

200 g smeltet smør
2 æg
2 dl Dansukker Bagesukker
1 dl Dansukker Flormelis
4 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 1/2 dl mælk
1/2 tsk. mandelaroma/mandelessens
50 g revet marcipan


Sæt ovnen på 175 °C.

Beklæd en rektangulær form (30 x 23 cm eller rund form 26 cm) med bagepapir.

Smelt smørret. Rør samtidig æg og bagesukker sammen i en skål med en ske (brug ikke elpisker).

Kom hvedemel og bagepulver op i en skål, og stil den til side.

Bland mælk og mandelessens i det smeltede smør.

Kom marcipanen og melblandingen i æggemassen og derefter smørblandingen.
Det gør ikke noget, hvis der er lidt klumper. De forsvinder under bagningen.

Kom dejen i formen, og bag nederst i ovnen i 15-20 minutter.
Lad den køle af.


Tip!
Pynt med glasur eller smeltet chokolade.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Scones

Scones

8 stykker
Ingredienser
2 dl mælk
10 g hvedeklid
250 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
1 tsk. salt
50 g smeltet, afkølet smør /flydende margarine
1 spsk. Dansukker Brun Farin

Bland hvedeklid og mælk i en skål og lad det stå 10 minutter. Bland alt undtagen smørret i en skål. Tilsæt mælkeblandingen og smørret og arbejd det sammen til en dej. Del dejen på midten og form den til 2 flade runde kager, som lægges på en plade med bagepapir. Snit kagerne så der bliver 4 trekanter af hver. Bag dem midt i ovnen ved 275° C i ca. 10 minutter. Dejen kan også kommes i muffinsforme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Jordbærmarmelade med grapefrugt

Jordbærmarmelade med grapefrugt

25 minutter
Ingredienser

1 stor grapefrugt
200 g friske jordbær
500 g Dansukker Syltesukker


Skyl grapefrugten grundigt.

Skær den i tynde både, og derefter i tynde skiver.

Rens jordbærrene, og skær dem i mindre stykker.

Bland grapefrugt- og jordbærstykkerne med syltesukkeret i en gryde, og lad det koge i 10–15 minutter. Skum godt af.

Hæld på varme, grundigt rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares mørkt og køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Tærte med jordbærmousse

Tærte med jordbærmousse

10 portioner, 1 springform (24 cm i diameter)
Ingredienser

Browniebund
100 g smeltet smør
100 g hakket mørk chokolade
2 æg
1 dl hvedemel
3 dl Dansukker Sukker
3 spsk. kakao
1 spsk. vaniljesukker
2 knsp. salt

Mousse
500 g friske jordbær
2 dl Dansukker Syltesukker
1 spsk. vaniljesukker
6 dl piskefløde

Dekoration
Chokoladefigurer
Jordbær
Fløde
Mynteblade


Bund
Sæt ovnen på 175 grader. Smelt smørret, tilsæt den hakkede chokolade, og lad det smelte sammen.
Rør æg og sukker sammen, og tilsæt de øvrige ingredienser og chokoladen. Bages i en smurt ildfast form med aftagelig bund (24 cm i diameter) i 15-20 minutter. Stil dem til afkøling i køleskabet i ca. 1 time.

Mousse
Blend jordbærrene, og kog puréen op med gelésukkeret. Tag af varmen, og rør vaniljesukkeret i. Pisk fløden til et luftigt skum. Vend jordbærgeléen i, når den er begyndt at stivne noget.
Fordel moussen over browniebunden, og frys i mindst fire timer. Løsn formen, læg på et fad.
Pynt med jordbær og mynte.

Opskrift Patrik Lundkvist, Ljungby, Sverige


Biskuitter med hindbærcreme

Biskuitter med hindbærcreme

ca. 30 stk. 1,5 time
Ingredienser

Bund
200 g marcipan
2 æggehvider
1 dl Dansukker Brun Farin

Smørcreme
3-4 spsk. hindbærsaft (4 dl friske eller frosne hindbær)
1 æggeblomme
3 dl Dansukker Flormelis
1 1/2 spsk. vaniljesukker
200 g blødt smør

Pynt
250 g hvid chokolade
Frysetørrede hindbær


Sæt ovnen på 180 °C. Riv marcipanen på et rivejern, og pisk det sammen med æggehvider og brun farin.
Klik/sprøjt massen ud på en plade beklædt med bagepapir, ca. så store som femkroner. Bag i den nederste del af ovnen i 10-12 minutter. afhængigt af hvor sej bunden skal være. Kortere tid giver sejere bund.
Varm hindbærrene op i en kasserolle under omrøring, og sigt derefter kernerne bort, så der kun er hindbærsaft tilbage. Lad det køle af.
Pisk æggeblommer, flormelis og vaniljesukker. Kom det bløde smør i lidt ad gangen, og pisk i ca. 10 minutter. Hæld hindbærsaften i, og pisk til en jævn og luftig blanding. Lad det stå i køleskab i 20 minutter.
Smør smørcremen ud på bundene med en kniv eller ske, og form til små toppe. Stil biskuitterne i fryseren i 20 minutter.
Smelt chokoladen over vandbad, og dyp biskuitterne. Drys frysetørret hindbær på, og lad biskuitterne køle af.
Opbevares i køleskab.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Appelsinmarmelade med Earl Grey

Appelsinmarmelade med Earl Grey

25 minutter
Ingredienser

Te (Earl Grey), 4 teposer eller 2 spsk. te i løs vægt
1/2 dl vand
400 g frugtkød fra usprøjtet appelsin
400 g Dansukker Syltesukker


Lad teen trække i 1/2 dl vand, og tag derefter tebladene/poserne op.
Skyl og skræl appelsiner, skær frugtkødet ud, og kom det i en gryde sammen med syltesukkeret og teen.
Riv evt. lidt appelsinskal, og kom det i.
Lad det koge i 5-7 minutter, og rør rundt indimellem.
Tag gryden af kogepladen. Skum marmeladen godt.
Kom marmeladen på varme, rengjorte glas. Lukkes tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Jordbærmuffins med jordbærfrosting

Jordbærmuffins med jordbærfrosting

16 store eller 24 små 1 time
Ingredienser

Muffins
200 g smeltet smør
4 æg, gerne økologiske
3 dl Dansukker Økologisk Sukker
2 spsk. vaniljesukker
2 dl mælk
Revet skal af 1 citron, gerne økologisk
6 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
En smule salt
1 dl friske jordbær, i mindre stykker

Frosting
200 g blødt smør
5 dl Dansukker Flormelis, sigtet
2 spsk. jordbærpulver (fås i velassorterede butikker)
300 g friskost
Saft af 1/2 citron
3 spsk. jordbærsyltetøj


Muffins
Sæt ovnen på 200 °C.
Smelt smørret.
Pisk æg og sukker, til det er luftigt.
Rør smeltet smør, mælk og revet citronskal sammen.
Bland hvedemel, bagepulver og salt, og sigt det ned i massen.
Skyld jordbærrene, skær dem i stykker, og bland dem i dejen.
Placer papirformene på en muffinplade, og fordel massen jævnt i dem.
Bag dine muffins i midten af ovnen i ca. 10 minutter, eller til de er gyldenbrune (prøv at stikke en tændstik/tandstik eller lignende ned i dem – den skal være helt tør, når du tager den ud).
Kom frosting på inden servering.

Frosting
Pisk smør, mens du sigter flormelis og jordbærpulveret over.
Pisk friskosten og citronsaft ned i massen.
Rør sammen med jordbærsyltetøjet.
Sprøjt eller smør frostingen på dine muffins.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Lemoncurd

Lemoncurd

40 minutter
Friskt, syrligt. Smager lige godt som fyld i en tærte som på scones og ristet brød.
Ingredienser

2 dl friskpresset citronsaft
3 æg
5 dl Dansukker Syltesukker
200 g smør


Pres saften ud af citronerne. Bland æg, syltesukker og citronsaft i en tykbundet kasserolle. Sæt kasserollen på pladen, og pisk, til det begynder at tykne.

Tilsæt smørret i små klumper under fortsat piskning. Tag kasserollen af kogepladen. Si lemoncurden, og hæld den derefter på varme, rengjorte glas. Opbevares i køleskab.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker