Tid til rabarber

Nu skyder rabarberne i vejret, og det er tid til at høste de første fine stilke. Engang ansås rabarberne, som oprindeligt kommer fra Kina, for at have styrkende virkning. Rabarbertærte er en klassiker, men der findes også en række andre lækre anvendelsesmuligheder. Lad dig inspirere af vores opskrifter.

Herunder finder du opskrifter på Limetærte med graham og rabarbertopping, Rabarbermarmelade med kardemomme og vanilje, Karlsbad-boller med rabarber, Minirabarbertærter med varmpisket marengs, Rabarbermarmelade, Jordbær- og rabarbermuffins med smuldrelåg, Rabarber-margarita, Rabarbercurd, Rabarberparfait, Rabarberchutney, Rabarberkompot med kanelis og Rabarbersaft.


Limetærte med graham og rabarbertopping

Limetærte med graham og rabarbertopping

ca. 12 stykker 1 time + 3 timer i køleskabet
Vil du gerne have, at din limetærte skal være mere mættende? Så er denne limetærte med grahamsbund og rabarbertopping perfekt til dig! Et lækkert og friskt alternativ til eftermiddagskaffen.
Ingredienser

Grahamsbund
150 g smør
1 1/4 dl Dansukker Flormelis
1 tsk. vaniljesukker
2 1/2 dl grahamsmel
1 dl hvedemel
1 æggeblomme

Limefyldning
4 æggeblommer
300 g cremefraiche
1 1/4 dl Dansukker Flormelis
1 1/2 spsk. Maizena
Skallen af 1/2 lime, gerne usprøjtet
3/4 dl friskpresset limesaft

Marinerede rabarber
2 rabarberstængler
200 g jordbær
1 dl Dansukker Rørsukker 
Saften af 1/2 lime, gerne usprøjtet


Forvarm ovnen til 175 °C.

Skær smørret ud i tern, og bland alle ingredienserne til mørdejen. Ælt dejen sammen på et meldrysset køkkenbord. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskab i ca. 30 minutter. Tryk dejen ud i en aflang tærteform med aftagelig bund, ca. 13 x 36 cm.

Bag tærtebunden midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lav fyldet imens. Pisk alle ingredienser sammen til en jævn blanding.

Hæld fyldet i tærtebunden, og bag midt i ovnen i yderligere 15-20 minutter. Tag tærten ud af ovnen, og lad den køle af.

Lad tærten hvile i køleskab i ca. 3 timer.

Skyl rabarberen og jordbærrene, og skær dem i mindre stykker. Bland med rørsukker og lime, og lad det stå i mindst 30 minutter.

Pynt tærten med de marinerede rabarber og jordbær.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarbermarmelade med kardemomme og vanilje

Rabarbermarmelade med kardemomme og vanilje

2 glas 25 minutter
Hvorfor ikke variere rabarbermarmeladen med forskellige krydderier og smagstilsætninger, så den bliver præcis, som du vil have den? Denne her rabarbermarmelade har smag af kardemomme og vanilje og passer til alt fra ristet brød til lagkagefyld.
Ingredienser

500 g rabarber
500 g Dansukker Syltesukker
2 tsk. stødt kardemomme
1 vaniljestang


Skyl rabarberstænglerne, skær dem i skiver, og tilsæt dem dem sammen med syltesukker og kardemomme i en gryde.

Del vaniljestangen på midten og derefter på midten igen, og kom den i gryden. Lad det koge i 5 minutter.

Skum godt af. Tag vaniljestangen op, og blend marmeladen, så der bliver lidt stykker rabarber tilbage.

Hæld marmeladen på varme, skoldede glas. Luk dem helt til og opbevar dem køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Karlsbad-boller med rabarber

Karlsbad-boller med rabarber

ca. 40 små boller 3 timer
Karlsbaderboller har en lidt fastere dej sammenlignet med almindelige boller. Bag et sommerligt brød til kaffen, og fyld dine karlsbaderboller med rabarber!
Ingredienser

Bolledej
1 pakke gær
2 1/2 dl mælk
4 æg
250 g blødt smør
1 1/4 dl Dansukker Lys Sirup
1 tsk. salt
1 tsk. bagepulver
15–16 dl hvedemel

Kardemommefyld
100 g blødt smør
1 1/2 tsk. kardemomme
1 dl Dansukker Sukker
1 tsk. vaniljesukker

Rabarberfyld
200 g rabarber
2 spsk. Dansukker Sukker
2 spsk. vand

Pensling
1 æg

Glasur
2 dl Dansukker Flormelis
2 spsk.vand


Smuldr gæren i en røremaskine, og opvarm mælken til 37 °C. Hæld mælken over gæren, og rør gæren ud. Skær smørret ud i tern, og tilsæt de øvrige ingredienser. Blend langsomt i et par minutter. Øg hastigheden, og ælt dejen yderligere i 7 minutter.

Lav fyldet. Pisk alle ingredienser til kardemommefyldet sammen, og stil det til side. Lav rabarberfyldet efterfølgende. Skyl rabarberen, og skær i mindre stykker. Bring rabarberstykker i kog med sukker og vand i en kasserolle, og lad det koge i ca. 3 minutter. Blend det, og stil det til afkøling.

Del dejen i to, og begynd med at rulle den ene rektangel på et meldrysset køkkenbord. Smør et lag kardemommefyld ud over hele rektanglet. Skær rektanglet over på midten på langs og derefter i små firkanter, ca. 8 x 8 cm.

Kom en skefuld rabarberfyld i midten, og buk kanterne ind til midten. Læg pakkerne på bageplade beklædt med bagepapir med et klæde hen over. Lad dem hæve i ca. 1 1/2 time. Gør det samme med den anden portion dej.

Forvarm ovnen til 210 °C.

Pensl med sammenpisket æg, og bag bollerne midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lad bollerne køle af på en rist.

Rør glasuren sammen, og fordel den på bollerne. Servér med det samme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Minirabarbertærter med varmpisket marengs

Minirabarbertærter med varmpisket marengs

6-8 minitærter 1,5 timme
Ingredienser

Dej
250 g smør
2 1/2 dl hvedemel
2 spsk. vand
2 spsk. Dansukker Flormelis
1 tsk. vaniljesukker

Rabarberfyld
400 g rabarber
1/2 dl Dansukker Bagesukker

Marengs
3 æggehvider
2 dl Dansukker Bagesukker


Rør alle ingredienserne hurtigt sammen til en jævn tærtedej. Rul dejen ind i plastfolie, og lad den hvile i køleskab i 30 minutter. Sæt ovnen på 200 °C.
Skyl og skræl rabarberne, og skær dem i mindre stykker. Lad stykkerne koge op i en kasserolle med bagesukker i 2 minutter.
Smør formene, og tryk dejen ud med fingrene. Fordel rabarberen, og bag tærterne i den nederste del af ovnen i ca. 10-15 minutter. Tag tærterne ud, og lad dem hvile lidt.
Forbered marengsen imens ved at komme æggehvider og bagesukker i en tør og ren skål. Pisk æggehviderne over vandbad, og lad temperaturen stige til 50-65 °C. Føl på marengsblandingen med fingrene. Alle sukkerkrystaller skal være opløst. Kom blandingen i en skål, og pisk marengsen, til den er kølet af og er blevet luftig.
Kom blandingen i en sprøjtepose med tylle efter eget valg, og sprøjt ud på tærterne. Brænd marengsen med en gasbrænder.
Serveres med is eller vaniljesauce.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarbermarmelade

Rabarbermarmelade

ca. 1 liter 25 minutter
Ingredienser

500 g rabarber i tern
Saften fra 1 økologisk citron
500 g Dansukker Syltesukker
1/2 tsk. stødt kardemomme 


Læg alle ingredienserne i en gryde, og kog i 4 minutter under omrøring. Hæld marmeladen på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares i køleskab.

Kardemommen kan erstattes af 1-2 spsk. frisk, revet ingefær.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Jordbær- og rabarbermuffins med smuldrelåg

Jordbær- og rabarbermuffins med smuldrelåg

16 stk.
Ingredienser

Muffinsblanding
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
3 æg
100 g smeltet smør
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
Skal af 1 citron
4 dl hvedemel med ekstra højt proteinindhold
1 dl yoghurt naturel
1 1/2 dl mælk
10 jordbær i mindre stykker
2 stilke rabarber i mindre stykker

Smuldrelåg
50 g smør
1 dl hvedemel
1 dl Dansukker Rørsukker
1 tsk. stødt kardemomme


Pisk æg og sukker, til det er luftigt.

Bland smeltet smør, mælk og yoghurt i.

Bland hvedemel med vaniljesukker og citronskal i. Rør, til massen er jævn.

Rør forsigtigt de hakkede jordbær og rabarberen i dejen.

Kom dejen i muffinformene, som fyldes to tredjedele.

Bland alle ingredienser til smuldrelåget til en smuldret dej, og fordel jævnt oven på muffinsblandingen.

Bages midt i ovnen ved 200 °C i 20-25 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarber-margarita

Rabarber-margarita

1 glas
Ingredienser

4 cl Tequila
2 cl Cointreau
4 cl limejuice
4 cl rabarbersirup
Salt

Rabarbersirup
3 stilke rabarber i mindre stykker
3 1/2 dl vand
3 1/2 dl Dansukker Sukker


Begynd med rabarbersiruppen. Lad ingredienserne koge sammen i ca. 15 minutter.

Si blandingen gennem en grovmasket si. Pres rabarberen forsigtigt, så al saften løber fra. Afkøl.

Ryst Tequila, Cointreau, limejuice og rabarbersirup.
Serveres i cocktailglas med saltet kant.

Tip!
Du opnår den flotteste saltkant ved at gnide kanten af glassets yderside med en citronskive og derefter vende glasset rundt og strø salt på.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarbercurd

Rabarbercurd

ca. 1/2 liter
Ingredienser

500 g rabarber
1 1/2 dl vand
2 1/2 dl Dansukker Syltesukker
2 knsp. kardemomme
2 pasteuriserede æg
50 g usaltet smør


Skyl rabarberne, og skær dem i små stykker. Kog rabarberne til mos. Pisk æggene let, og rør dem i mosen. Pres mosen gennem en sigte ned i en ren gryde. Tilsæt syltesukker og kardemomme, og lad blandingen simre under omrøring i 2-3 minutter. Tag gryden af varmen, og tilsæt smørret. Sæt gryden i en skål med koldt vand, og pisk med elpisker, til curden er afkølet. Hæld på helt rene glas. Luk glassene tæt. Opbevares i køleskab.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarberparfait

Rabarberparfait

4 portioner
Ingredienser

400 g rabarber
1 dl vand
2 kviste estragon
1 dl Dansukker SteviaSukker
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
2 spsk. vaniljesukker
2 1/2 dl let cremefraiche


Skyl rabarberne, og skær dem i stykker. Læg rabarberne i en kasserolle sammen med vand og estragon, og lad det simre under låg i 5 minutter. Rør steviasukker, glukosesirup og vaniljesukker i. Stilles til afkøling. Tilsæt cremefraichen. Kør blandingen i en ismaskine, eller hæld den i en form, som stilles i fryseren i mindst 4 timer. Server gerne jordbær sammen med parfaiten.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i tern
150 g gule eller grønne rosiner
1 1/2 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Rørsukker
2 spsk. frisk revet ingefær
2 tsk. Colmans sennepspulver
1 tsk. salt
2 knsp. cayennepeber


Bland alle ingredienserne i en gryde, og lad blandingen simre under låg i 10 minutter. Rør rundt, og lad det koge under omrøring i yderligere ca. 5 minutter, til chutneyen har den ønskede konsistens.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarberkompot med kanelis

Rabarberkompot med kanelis

4 portioner
Ingredienser

Is
4 æggeblommer
1 dl Dansukker Sukker
2 spsk. vaniljesukker
2 dl mælk
1 1/2 dl piskefløde
1 dl Dansukker Glukosesirup
1-2 tsk. stødt kanel

Kompot
500 g rabarber i tern
1/4 liter jordbærsaft, fortyndet
1 spsk. friskpresset citronsaft
1 dl Dansukker Flormelis
1 spsk. vaniljesukker
2 spsk. kartoffelmel 


Pisk æggeblommer, sukker og vaniljesukker sammen. Kog mælk, fløde, glukosesirup og kanel op. Pisk æggemassen ned i den varme mælkeblanding. Sigt massen gennem en finmasket si. Lad ismassen køle af inden du sætter den i fryseren eller køre den på ismaskine. Kør blandingen i en ismaskine, eller hæld den i en form, som stilles i fryseren i mindst 5 timer. Rør i massen en gang imellem.

Hæld rabarberstykker, begge safttyper og flormelis i en kasserolle, og lad det koge, til rabarberne er møre. Tilsæt vaniljesukker. Rør kartoffelmelet ud i lidt vand, og jævn kompotten. Server kompotten lun eller kold til isen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarbersaft

Rabarbersaft

ca. 2 liter 45 minutter
Ingredienser

2 kg rabarber
1 1/2 l vand
Saft af 1 citron
1 kg Dansukker Sukker


Skyl rabarberne, og skær dem i mindre stykker. Kog dem i vandet, til de er møre. Hæld rabarbermassen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 30 minutter. Rengør gryden, og hæld saften tilbage. Tilsæt sukker og citronsaft.

Kog under stadig afskumning, til saften er helt klar. Hæld saften på varme, rengjorte flasker. Luk dem tæt. Opbevares køligt.

Rabarberne kan erstattes af andre valgfrie bær eller frugter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker