Passion for pærer

Man plejer jo at sige, at man ikke skal blande æbler og pærer. Men hvis du gerne vil have, at dine pærer skal modne hurtigt, er det faktisk et godt tip at lægge dem i en papirspose sammen med netop æbler. Søde, modne pærer er dejlige at spise, som de eller, eller at bruge i tærter og kager. Hvis du vil koge dine pærer, skal du derimod vælge halvmodne frugter, som stadig er lidt hårde i kødet. Umodne pærer kan holde sig mindst en uge i køleskab.

Herunder finder du opskrifter på Fennikel- og pæremarmelade, Sirupspærer, Smuldretærte med pærer, Pærekage med romis, Vinkogte pærer på mørdejsbund med vaniljecreme, Pæreis med nougatkaramelsauce, Varme citronpærer med cremefraiche, Timianpærer, Pæremarmelade med safran og chili, Pæredessert og Pærekage.


Fennikel- og pæremarmelade

Fennikel- og pæremarmelade

1 glas 30 minutter
Ingredienser

2 pærer
1 fennikel
1 1/2 dl vand
saften af 1 citron
250 g Dansukker Syltesukker


Vask, skræl og udkern pærerne, og skær dem i tynde skiver. Skyl fenniklen, og skær den hårde del af den væk, og skær resten i tynde skiver.
Tilsæt vand og saften af 1 citron, og lad det koge i 10 minutter.
Tilsæt syltesukker, og lad det koge i yderligere 5 minutter. Skum af.
Kom marmeladen på et varmt, rengjort glas. Lukkes tæt. Opbevares mørkt og køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Sirupspærer

Sirupspærer

4 port.
Ingredienser

4 modne pærer

Lage
2 dl Dansukker Lys Sirup
3 dl vand
1 kanelstang
1 stjerneanis

Tilbehør
Muscovadois, se opskrift
1/2-3/4 dl hakkede nødder eller mandler 


Skræl pærerne, men lad stilken blive siddende. Kog ingredienserne til lagen op i en lille kasserolle – ikke meget større, end at den kun lige kan rumme pærerne. Stil pærerne ned i den varme lage, og lad dem simre under låg, til de er møre. Tag pærerne op, og anret dem på asietter. Kog lagen ind, til der er ca. 2 dl tilbage. Hæld lagen over pærerne, og drys med hakkede nødder eller mandler. Anret med en kugle is, og server.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Smuldretærte med pærer

Smuldretærte med pærer

ca. 8 portioner
Ingredienser

150 g smør eller margarine
3/4 dl Dansukker Økologisk Rørsukker
3 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup
1 spsk. vaniljesukker
2 dl hvedemel
2 dl havregryn
100 g hakkede hasselnødder

500 g skrællede og udkernede pærer
Smør eller margarine til formen


Smelt fedtstoffet i en kasserolle. Tag kasserollen af komfuret, og bland de øvrige ingredienser i til en smuldret masse. Smør tærteformen. Skær pærerne i skiver, og læg dem i bunden af formen. Fordel smuldredejen over pærerne. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter. Server tærten lun med lidt letpisket fløde eller cremefraiche til.

Pærerne kan erstattes af f.eks. æbler.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pærekage med romis

Pærekage med romis

8-10 portioner
Ingredienser

Is
4 pasteuriserede æggeblommer
1 dl Dansukker Sukker
2 dl mælk
1 1/2 dl piskefløde
1 dl Dansukker Glukosesirup
2 spsk. rom
1 dl rosiner
1 dl hakkede valnødder

Sauce
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl rom

Til kagen
300 g mandelmasse
150 g smør eller margarine
2 æg
1 1/4 dl hvedemel
2 spsk. vaniljesukker
4-5 pærer

Pynt
Dansukker Flormelis


Pisk æggeblommer og sukker sammen. Kog mælk, fløde og glukosesirup op. Pisk æggemassen ned i den varme mælkeblanding. Sigt massen gennem en finmasket si. Tilsæt rom, rosiner og nødder. Lad ismassen køle af inden du sætter den i fryseren eller køre den på ismaskine. Kør blandingen i en ismaskine, eller stil den i fryseren i mindst 5 timer. Rør rundt med jævne mellemrum.

Bland sirup og rom, og stil det til side indtil serveringen.

Riv mandelmassen, og pisk den sammen med fedtstoffet. Tilsæt æggene, et ad gangen. Tilsæt mel og vaniljesukker, og bland det hele til en jævn dej. Skræl pærerne, skær dem i stykker, og vend dem i dejen. Hæld dejen op i en stor smurt form eller 8-10 smurte portionsforme. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 20 min. for små forme og ca. 35 min. for en stor form. Drys lidt flormelis over kagen/kagerne inden servering. Server kagen lun eller kold sammen med en skefuld romis og saucen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Vinkogte pærer på mørdejsbund med vaniljecreme

Vinkogte pærer på mørdejsbund med vaniljecreme

4 portioner
Ingredienser

Dej
50 g usaltet smør
2 spsk. Dansukker Brun Farin
2 tsk. vaniljesukker
2 spsk. Dansukker Glukosesirup
1 æggeblomme
1 tsk. kakao
1 dl hvedemel
1/2 dl kartoffelmel

Creme
3 æggeblommer
1 dl mælk
1 dl piskefløde
1/2 dl Dansukker Flormelis
2 spsk. vaniljesukker
2 spsk. Dansukker Glukosesirup
2 tsk. kartoffelmel

4 pærer
3 dl hvidvin
1 dl Dansukker Flormelis
Eventuelt gul frugtfarve

Pynt
Citronmelisse


Bland ingredienserne til dejen, og ælt dem til en dej. Lad dejen hvile i køleskabet i 30 minutter. Tag dejen ud, og form den til en rulle. Skær rullen i 3 mm tykke skiver. Læg først en af skiverne på en plade med bagepapir, og læg derefter skiver rundt om, så de danner en blomst. Lav yderligere tre ”blomster”. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Rør ingredienserne til cremen sammen i en tykbundet kasserolle, og lad den simre under omrøring, til den tykner. Lad cremen køle af. Skræl pærerne og fjern blomsten, men lad stilken blive siddende. Stil pærerne i en kasserolle, hæld vin, flormelis og eventuelt farve ved, og lad dem simre under låg, til de er præcis møre. Lad dem afkøle i lagen. Tag pærerne op, og lad dem dryppe af. Læg mørdejsblomsterne på asietter eller tallerkner, og stil pærerne på blomsterne. Pynt med en kvist citronmelisse. Server vaniljecremen til.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pæreis med nougatkaramelsauce

Pæreis med nougatkaramelsauce

6-8 portioner
Ingredienser

4 dl vand
3 dl Dansukker Sukker
1 dl friskpresset citronsaft
750 g pærer
4 pasteuriserede æggeblommer
1 dl Dansukker Sukker
2 dl mælk
1 1/2 dl piskefløde
1 dl Dansukker Glukosesirup
Grøn frugtfarve

Sauce
2 dl piskefløde
1 dl Dansukker Rørsukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 knsp. salt
1 spsk. vaniljesukker
100 g blød nougat (Odense)


Bland vand, sukker og citronsaft i en kasserolle, og lad det koge et par minutter. Skræl pærerne, halvér dem, og fjern kernehuset. Læg de halve pærer ned i den kogende lage, og lad dem simre i ca. 15 minutter. Lad pærerne køle af i lagen. Blend pærerne eller sigt dem gennem en finmasket si.

Pisk æggeblommer og sukker sammen. Kog mælk, fløde og glukosesirup op. Pisk den varme mælkeblanding ned i æggemassen. Sigt massen gennem en finmasket si. Tilsæt pæremassen og vaniljesukkeret samt evt. et par dråber grøn frugtfarve. Lad ismassen køle af inden du sætter den i fryseren eller køre den på ismaskine. Kør blandingen i en ismaskine, eller hæld den i en form, som stilles i fryseren i mindst 5 timer. Rør i massen en gang imellem.

Bland alle ingredienserne til saucen, bortset fra nougaten, og lad blandingen simre, til den er tyktflydende. Skær nougaten i mindre stykker, læg den ned i saucen, og rør til den er smeltet.

Anret isen i små skåle eller på asietter, og hæld saucen over i en tynd stråle.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Varme citronpærer med cremefraiche

Varme citronpærer med cremefraiche

4-6 portioner
Ingredienser

6 pærer
1 citron, saften
4 dl vand
2 dl Dansukker Sukker
2 dl cremefraiche
2 spsk. Dansukker Lys Sirup
1 spsk. vaniljesukker
2 knsp. stødt kanel


Skræl pærerne, fjern kernerne, og skær dem i tynde både. Bring citronsaft, vand og sukker i kog. Læg pærebådene i, og sluk for varmen på pladen. Hæld cremefraiche, sirup, vaniljesukker og kanel i en skål, og pisk det fast med en håndmikser. Læg de varme pærebåde på fire asietter. Sprøjt eller læg en klat af cremefraicheblandingen ved siden af. Serveres med det samme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Timianpærer

Timianpærer

4 portioner
Ingredienser

1 zittauerløg
4 pærer
2 spsk. smør eller margarine
1 spsk. friskpresset citronsaft
2-3 timiankviste
1/2 dl Dansukker Sukker
2 knsp. salt
2 knsp. groftmalet sort peber


Pil og halvér løget, og skær det i skiver. Skræl pærerne, og skær dem i skiver. Smelt fedtstoffet på en stegepande, og svits løg og pæreskiver et par minutter. Tilsæt citronsaft, nippet timian, sukker, salt og peber. Lad det simre ved svag varme, til pærerne er møre. Opbevares i køleskab. Serveres varme, lune eller kolde til kylling eller lammekød.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pæremarmelade med chili og safran

Pæremarmelade med chili og safran

Ingredienser

1 kg modne pærer
1/2 g safran
1 rød chili
3 dl Dansukker Lys Sirup
3-5 dl Dansukker Syltesukker


Skræl pærerne. Del dem, og fjern kernehuset. Skær dem i tynde skiver, og kom dem i en kasserolle sammen med safran og lys sirup. Lad blandingen koge under låg i 5-10 minutter. Skyl i mellemtiden chilien, del den, og skær den i meget små stykker. Læg chili og syltesukker i gryden, og lad det koge i yderligere 2 minutter. Hæld blandingen på varme, rene glas. Opbevares koldt. Denne marmelade er god til blandt andet ost eller ristet brød.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pæredessert

Pæredessert

4 glas
Ingredienser
2 pærer
4 spsk. Dansukker Lys Sirup
12 cl Xante pærecognac
1 dl friskpresset limesaft
3-4 dl isterninger

Skræl og udkern pærerne. Bland alle ingredienser i en blender og blend det grundigt. Hæld op i fire glas og server straks.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pærekage

Pærekage

8 portioner
Ingredienser

4-6 pærer
1 dl hvedemel
1/2 tsk bagepulver
1 tsk vaniljesukker
3 æg
2 1/4 dl mælk
1 dl Dansukker Sukker


Tænd for ovnen på 225 °C. Smør en tærteform.

Skræl, udkern og halvér pærerne. Skær de halve pærer i skiver næsten helt igennem. Læg dem i formen.

Bland mel, bagepulver og vaniljesukker. Pisk æg og mælk sammen. Tilsæt melblandingen, og pisk til en jævn dej. Hæld dejen over pærerne.

Strø sukker over pærerne. Bag pærekagen midt i ovnen i 15 minutter, sænk derefter temperaturen til 175 °C, og lad den bage i yderligere 20 minutter.

Pærekagen serveres lunken med en klat letpisket fløde.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker