Chutney - stærkt krydret smagsgiver

Chutney har sin oprindelse i det indiske køkken. Navnet kommer af ordet "catni", som betyder "stærkt krydret" på hindi. Og det er netop som krydderi og smagsgiver, man anvender chutney. Ikke bare i indiske retter med karry, men også til andre kød-, fiske- og fjerkræretter. Brug sommerens høst af frugter og bær, og få fyldt lageret op.

Nedenfor finder du opskrifter på Chutney med peberfrugt og løg, Blommechutney, Tomatchutney, Æblechutney med karry, Figen-tomat chutney, Gulerodschutney, Pærechutney, Abrikoschutney, Sommerchutney og Rabarberchutney.


Chutney med peberfrugt og løg

Chutney med peberfrugt og løg

ca. 1 liter
Ingredienser

800 g løg
3 store røde peberfrugter
1 syrligt æble
1/2-1 rød chili
2 spsk. olivenolie
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1/4 l hvidvinseddike
1 spsk. salt
1 spsk. paprikapulver
2 dl Dansukker Syltesukker
1/2 dl grønne peberkorn


Pil løget, og skær det i tern. Skyl, udkern og skær peberfrugterne i mindre stykker. Skræl æblet, fjern kernehuset og skær æblet i både. Skyl chilien, og skær den i små tern. Varm olien op i en gryde, og tilsæt grøntsagerne sammen med æblet. Svits et par minutter. Tilsæt muscovadorørsukker, vineddike, salt og paprika, og lad det simre under låg i 20 minutter. Tag låget af, og kog i yderligere 10 minutter. Tilsæt syltesukker og peberkorn, og kog i 3-4 minutter. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Blommechutney

Blommechutney

ca. 1 liter
Ingredienser

1 kg blommer
1 rød chilifrugt, skåret i tern
1 solohvidløg, revet
5 dl Dansukker Brun Farin
2 1/2 dl hvidvinseddike
1 spsk. frisk revet ingefær
1 kanelstang
1 spsk. gule sennepsfrø
1 spsk. paprikapulver
Salt


Skold blommerne, og pil skrællen af. Fjern stenen, og skær blommerne i små stykker. Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og bring det i kog. Lad det simre, til chutneyen har en passende konsistens, cirka 45 minutter. Smag til med salt. Hæld på varme, rengjorte glas. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Tomatchutney

Tomatchutney

4 portioner
Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rødløg
1 lille rød chili
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/2 dl eddike
1 usprøjtet appelsin
olie


Skyl tomaterne, og skær dem over. Pil løget, og skær det i tern. Hak chilien meget fint. Skyl appelsinen grundigt. Riv skallen af en halv appelsin, og pres saften ud af hele appelsinen. Brun løg, chili og appelsinskal i lidt olie. Tilsæt de øvrige ingredienser, og lad blandingen koge i 20 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblechutney med karry

Æblechutney med karry

Ingredienser
1/2 kg æbler
1/4 kg gulerødder
1/4 kg tomater
1/4 kg løg
1-2 spsk karry
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
3 dl eddike
6 dl vand

Skræl æbler og grøntsager, og skær dem i små tern. Bland alle ingredienserne i en gryde, og kog under jævnlig omrøring ved svag varme, til alt er mørt, ca. 45 min.

Hæld på nyskoldede glas, luk og opbevar køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Figen-tomat chutney

Figen-tomat chutney

Ingredienser

500 g tomater, skåret i små stykker
4-5 friske eller tørrede figner, hver skåret i 4 både
1 tør chili
2 1/2 cm frisk hakket ingefær
1 tsk. krydderiblanding af fennikelfrø, spidskommen og sennepsfrø
4 spsk. Dansukker Rørsukker
1 spsk. olivenolie
1 fed hakket hvidløg
1/2 tsk. salt


Opvarm olien på en pande. Når den er varm, kommes chili, ingefær, krydderiblanding og hvidløg på panden. Rør rundt i nogle få sekunder, og tilsæt tomater samt sukker.

Retten koger ved svag varme uden låg i ca. 15 minutter, til saften fra tomaterne er næsten væk, og massen har en tyk konsistens. Tilsæt fignerne, og lad retten simre yderligere 5 minutter.

Serveres varm eller kold. Hvis der bruges tørrede figner, skal disse tilsættes samtidig med tomaterne.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Gulerods­chutney

Gulerods­chutney

Ingredienser

1 kg små, spæde gulerødder
2 zittauerløg
2 usprøjtede appelsiner
2 dl vand
1 tsk. stødt koriander
1 spsk. salt
2 tsk. sort peber
2 tsk. karry
2 tsk. revet frisk ingefær
2 dl gule rosiner
4 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Syltesukker


Skyl og skræl gulerødderne. Riv dem groft. Pil løgene, og skær dem i tern. Vask appelsinerne. Riv skallen, og pres saften ud af appelsinerne. Bland gulerødder, løg og appelsinsaft og -skal med vandet i en gryde, og lad det simre under låg ved svag varme i 5 minutter. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det koge under omrøring i yderligere 5 minutter. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pærechutney

Pærechutney

Ingredienser

2 tomater
1 zittauerløg
1/2 dl rosiner
skal fra 1/2 usprøjtet appelsin
100 g Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 spsk. frisk, revet ingefær
1 1/2 dl hvidvinseddike,
gerne balsamico-vineddike
1 ml stødt kanel
1 ml stødt muskatnød
2 pærer


Skold, flå, og udkern tomaterne, og skær dem i tern. Skræl løgene, og skær dem i tern. Læg alle ingredienser til chutneyen undtagen pærerne i en gryde, og kog, til det er jævnet. Skræl, og udkern pærerne, og skær dem I skiver. Læg dem i chutneyen, og kog, til de er bløde.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Abrikoschutney

Abrikoschutney

Ingredienser

8 friske eller konserverede abrikoser
2 skalotteløg
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl hvidvinseddike
salt og peber


Skær abrikoserne i tern. Pil løget, og skær det i skiver. Bland alle ingredienserne i kasserolle, og kog dem i ca. 7 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Sommerchutney

Sommerchutney

Ingredienser

500 g kirsebær, gerne surkirsebær
500 g tomater
2 zittauerløg
1 helt kinesisk hvidløg eller 3-4 fed almindeligt hvidløg
1/2 rød chili
1 1/4 dl balsamicovineddike
1 tsk. salt
1/2 tsk. sort peber
3 dl Dansukker Syltesukker


Skyl kirsebærrene, og tag stenene ud. Skold og flå tomaterne, og skær dem i tern. Pil og hak løg og hvidløg. Skyl chilien, og fjern kernerne. Hak den fint, eller skær den i tynde strimler. Bland alle ingredienserne undtagen syltesukker i en gryde, og kog blandingen under omrøring i 15 minutter. Tilsæt syltesukker, og kog i 5 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld chutneyen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i tern
150 g gule eller grønne rosiner
1 1/2 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Rørsukker
2 spsk. frisk revet ingefær
2 tsk. Colmans sennepspulver
1 tsk. salt
2 knsp. cayennepeber


Bland alle ingredienserne i en gryde, og lad blandingen simre under låg i 10 minutter. Rør rundt, og lad det koge under omrøring i yderligere ca. 5 minutter, til chutneyen har den ønskede konsistens.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker