Chutney - stærkt krydret smagsgiver

Chutney stammer fra det indiske køkken og består oftest af henkogt frugt, sukker og krydderier. Chutney passer til de fleste retter og er en stærk og krydret smagsgiver. Her har vi samlet vores bedste opskrifter på chutneyer, som du kan bruge i din madlavning.

Nedenfor finder du opskrifter på Chutney med peberfrugt og løg, Blommechutney, Tomatchutney, Æblechutney med karry, Figen-tomat chutney, Gulerodschutney, Pærechutney, Abrikoschutney, Sommerchutney og Rabarberchutney.


Chutney med peberfrugt og løg

Chutney med peberfrugt og løg

ca. 1 liter
Ingredienser

800 g løg
3 store røde peberfrugter
1 syrligt æble
1/2-1 rød chili
2 spsk. olivenolie
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1/4 l hvidvinseddike
1 spsk. salt
1 spsk. paprikapulver
2 dl Dansukker Syltesukker
1/2 dl grønne peberkorn


Pil løget, og skær det i tern. Skyl, udkern og skær peberfrugterne i mindre stykker. Skræl æblet, fjern kernehuset og skær æblet i både. Skyl chilien, og skær den i små tern. Varm olien op i en gryde, og tilsæt grøntsagerne sammen med æblet. Svits et par minutter. Tilsæt muscovadorørsukker, vineddike, salt og paprika, og lad det simre under låg i 20 minutter. Tag låget af, og kog i yderligere 10 minutter. Tilsæt syltesukker og peberkorn, og kog i 3-4 minutter. Hæld på varme, rengjorte glas. Luk glassene tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Blommechutney

Blommechutney

ca. 1 liter
Ingredienser

1 kg blommer
1 rød chilifrugt, skåret i tern
1 solohvidløg, revet
5 dl Dansukker Brun Farin
2 1/2 dl hvidvinseddike
1 spsk. frisk revet ingefær
1 kanelstang
1 spsk. gule sennepsfrø
1 spsk. paprikapulver
Salt


Skold blommerne, og pil skrællen af. Fjern stenen, og skær blommerne i små stykker. Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde, og bring det i kog. Lad det simre, til chutneyen har en passende konsistens, cirka 45 minutter. Smag til med salt. Hæld på varme, rengjorte glas. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Tomatchutney

Tomatchutney

4 portioner
Ingredienser

250 g cocktailtomater
1 rødløg
1 lille rød chili
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1/2 dl eddike
1 usprøjtet appelsin
olie


Skyl tomaterne, og skær dem over. Pil løget, og skær det i tern. Hak chilien meget fint. Skyl appelsinen grundigt. Riv skallen af en halv appelsin, og pres saften ud af hele appelsinen. Brun løg, chili og appelsinskal i lidt olie. Tilsæt de øvrige ingredienser, og lad blandingen koge i 20 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblechutney med karry

Æblechutney med karry

Ingredienser
1/2 kg æbler
1/4 kg gulerødder
1/4 kg tomater
1/4 kg løg
1-2 spsk karry
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
3 dl eddike
6 dl vand

Skræl æbler og grøntsager, og skær dem i små tern. Bland alle ingredienserne i en gryde, og kog under jævnlig omrøring ved svag varme, til alt er mørt, ca. 45 min.

Hæld på nyskoldede glas, luk og opbevar køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Figen-tomat chutney

Figen-tomat chutney

Ingredienser

500 g tomater, skåret i små stykker
4-5 friske eller tørrede figner, hver skåret i 4 både
1 tør chili
2 1/2 cm frisk hakket ingefær
1 tsk. krydderiblanding af fennikelfrø, spidskommen og sennepsfrø
4 spsk. Dansukker Rørsukker
1 spsk. olivenolie
1 fed hakket hvidløg
1/2 tsk. salt


Opvarm olien på en pande. Når den er varm, kommes chili, ingefær, krydderiblanding og hvidløg på panden. Rør rundt i nogle få sekunder, og tilsæt tomater samt sukker.

Retten koger ved svag varme uden låg i ca. 15 minutter, til saften fra tomaterne er næsten væk, og massen har en tyk konsistens. Tilsæt fignerne, og lad retten simre yderligere 5 minutter.

Serveres varm eller kold. Hvis der bruges tørrede figner, skal disse tilsættes samtidig med tomaterne.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Gulerods­chutney

Gulerods­chutney

Ingredienser

1 kg små, spæde gulerødder
2 zittauerløg
2 usprøjtede appelsiner
2 dl vand
1 tsk. stødt koriander
1 spsk. salt
2 tsk. sort peber
2 tsk. karry
2 tsk. revet frisk ingefær
2 dl gule rosiner
4 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Syltesukker


Skyl og skræl gulerødderne. Riv dem groft. Pil løgene, og skær dem i tern. Vask appelsinerne. Riv skallen, og pres saften ud af appelsinerne. Bland gulerødder, løg og appelsinsaft og -skal med vandet i en gryde, og lad det simre under låg ved svag varme i 5 minutter. Tilsæt resten af ingredienserne, og lad det koge under omrøring i yderligere 5 minutter. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pærechutney

Pærechutney

Ingredienser

2 tomater
1 zittauerløg
1/2 dl rosiner
skal fra 1/2 usprøjtet appelsin
100 g Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 spsk. frisk, revet ingefær
1 1/2 dl hvidvinseddike,
gerne balsamico-vineddike
3 knsp stødt kanel
3 knsp stødt muskatnød
2 pærer


Skold, flå, og udkern tomaterne, og skær dem i tern. Skræl løgene, og skær dem i tern. Læg alle ingredienser til chutneyen undtagen pærerne i en gryde, og kog, til det er jævnet. Skræl, og udkern pærerne, og skær dem I skiver. Læg dem i chutneyen, og kog, til de er bløde.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Abrikoschutney

Abrikoschutney

Ingredienser

8 friske eller konserverede abrikoser
2 skalotteløg
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl hvidvinseddike
salt og peber


Skær abrikoserne i tern. Pil løget, og skær det i skiver. Bland alle ingredienserne i kasserolle, og kog dem i ca. 7 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Sommerchutney

Sommerchutney

Ingredienser

500 g kirsebær, gerne surkirsebær
500 g tomater
2 zittauerløg
1 helt kinesisk hvidløg eller 3-4 fed almindeligt hvidløg
1/2 rød chili
1 1/4 dl balsamicovineddike
1 tsk. salt
1/2 tsk. sort peber
3 dl Dansukker Syltesukker


Skyl kirsebærrene, og tag stenene ud. Skold og flå tomaterne, og skær dem i tern. Pil og hak løg og hvidløg. Skyl chilien, og fjern kernerne. Hak den fint, eller skær den i tynde strimler. Bland alle ingredienserne undtagen syltesukker i en gryde, og kog blandingen under omrøring i 15 minutter. Tilsæt syltesukker, og kog i 5 minutter. Tag gryden af kogepladen, og skum af. Hæld chutneyen på varme, rengjorte glas. Luk dem tæt. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Rabarberchutney

Rabarberchutney

Ingredienser

500 g rabarber i tern
150 g gule eller grønne rosiner
1 1/2 dl hvidvinseddike
3 dl Dansukker Rørsukker
2 spsk. frisk revet ingefær
2 tsk. Colmans sennepspulver
1 tsk. salt
2 knsp. cayennepeber


Bland alle ingredienserne i en gryde, og lad blandingen simre under låg i 10 minutter. Rør rundt, og lad det koge under omrøring i yderligere ca. 5 minutter, til chutneyen har den ønskede konsistens.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker