Påskebag - klassisk

Sommervarm forårssol eller isnende vinterkulde? Hjemmebagt kage til den friskbryggede kaffe er dejligt, uanset hvordan påskevejret arter sig. Her finder du skønne farverige kager, som vil være perfekte til påskekaffen.

Herunder finder du opskrifter på Chokoladetærte med italiensk marengs, Påsketærte, Cremet citrontærte, Påskeforme, Påskemakroner, Påskebradepandekage, Gulerodskage til påske, Abrikosmuffins, Påskespecier, Mandeltærte og Citronsnitter.


Chokoladetærte med italiensk marengs

Chokoladetærte med italiensk marengs

10-12 portioner 1 time + ca. 2-3 timer i køleskab
Ingredienser

Bund
50 g smør
10 stk. Digestive-kiks
3 spsk. Dansukker Brun Farin

Chokoladecreme
1 1/2 dl piskefløde
1 dl Dansukker Rørsukker
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
3 æggeblommer
150 g mørk chokolade
90 g blødt smør
En knivspids salt

Italiensk marengs
2 æggehvider
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl vand
Skallen af 1/2 citron, gerne usprøjtet


Smelt smørret, og blend det sammen med digestivekiks og brun farin. Tryk blandingen ud i bunden af en rund springform, ca. 18 cm i diameter.

Varm piskefløde, rørsukker og muscovadorørsukker op i en kasserolle. Stil til side.

Pisk æggeblommerne let i en skål. Tilsæt flødeblandingen under piskning, og hæld derefter det hele tilbage i kasserollen. Opvarm til ca. 85 grader.

Hak chokoladen fint, og kom det i flødeblandingen. Rør til en jævn blanding, og tilsæt derefter smørret lidt ad gangen. Kom en knivspids salt i til sidst. Rør, til massen er jævn.

Hæld chokoladecremen ud i bunden, og lad det stivne i køleskab i ca. 2-3 timer.

Pisk æggehviderne til et fast skum. Lad sukker, vand og citronskal koge op til 120 grader i en tykbundet kasserolle. Hæld sukkerlagen i æggehvideskummet i en tynd stråle under piskning. Pisk, indtil marengsen er kølet af.

Kom marengsen i en sprøjtepose med tylle efter eget valg, og sprøjt ud på chokoladetærten. Brænd marengsen med en gasbrænder, og server tærten.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Påsketærte

Påsketærte

Ingredienser

Chokoladebund
1 dl Dansukker Bagesukker
50 g smør
1 æg
3/4 dl hvedemel
1 tsk vaniljesukker
1 spsk kakao
100 g mørk chokolade

Hindbærmousse
250 g hindbær
4 blade husblas
1 dl Dansukker Flormelis
3 dl fløde

Hvid chokolademousse
100 g hvid chokolade
3 dl fløde
120 g kvark

Pynt
1 passionsfrugt
slikæg


Chokoladebund
Sæt ovnen på 175 grader. Smør en springform, 19 cm i diameter. Smelt smørret, og pisk det luftigt sammen med sukkeret. Tilsæt ægget, og pisk yderligere. Bland hvedemel, vaniljesukker og kakao i en skål, og vend det i æggemassen. Hak chokoladen i mindre stykker, og smelt den over et vandbad. Hæld chokoladen i blandingen, og hæld derefter blandingen i formen. Bages midt i ovnen i 10-12 minutter. Lad bunden køle af.

Hindbærmousse
Læg husblassen i koldt vand i 5 minutter. Opvarm hindbærrene i en kasserolle i ca. 2 minutter, og sigt dem igennem en finmasket si. Lad den sigtede hindbærsaft koge op sammen med flormelis. Pres vandet ud af husblassen, og smelt den i den varme hindbærmasse. Stil blandingen til afkøling. Pisk fløden til luftigt skum, og vend lidt af den i hindbærblandingen, som røres jævn. Vend derefter resten af flødeskummet i blandingen. Rør, indtil moussen er jævn. Hæld moussen over chokoladekagen, og stil den i køleskabet i mindst 3 timer.

Hvid chokolademousse
Hak den hvide chokolade, og smelt den over vandbad. Pisk fløden til luftigt skum, og tilsæt kvark. Vend lidt af flødeblandingen i chokoladen, og rør blandingen jævn. Tilsæt resten af flødeblandingen. Smør chokolademoussen over den stivnede hindbærmousse, og stil tærten i fryseren i yderligere nogle timer. Tag tærten ud af fryseren 5 minutter inden servering, og sæt den på et fad. Skær passionsfrugten midt over, og tag frugtkødet ud. Tør skallen af, og læg nogle slikæg i. Sæt den midt på tærten.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Cremet citrontærte

Cremet citrontærte

Sød, syrlig og enkel.
Ingredienser

2 1/2 dl økologisk hvedemel
1 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup 
1 spsk. Dansukker Økologisk Sukker 
1 spsk. vaniljesukker
100 g koldt smør, skåret i mindre stykker
1 æggeblomme

Fyld
2 æg
5 æggeblommer
2 1/2 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 spsk. vaniljesukker
3/4 dl piskefløde
Citronjuice fra tre citroner, gerne økologiske
Skal fra 1 grundigt skyllet citron
Dansukker Økologisk Flormelis til at drysse over, når kagen er klar


Sæt ovnen på 175 grader.

Bland mel og de øvrige ingredienser til tærtebunden i en køkkenmaskine, til dejen er jævn.

Tryk dejen ud i en tærteform med løs bund, 24-27 cm i diameter, og forbag den i ovnen i ca. 20 minutter.

Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen, tilsæt piskefløde og til sidst citronjuice og skal.

Hæld fyldet på tærtebunden, og bag i ca. 30-35 minutter.

Lad tærten køle helt af, gerne i køleskabet, så fyldet sætter sig.

Drys flormelis over inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Påskeforme

Påskeforme

12 stk.
Ingredienser

Dej
250 g hvedemel
1 1/4 dl Dansukker Sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 knsp. salt
125 g smør eller margarine i små stykker
2 æggeblommer
1 spsk. koldt vand

Fyld
3 æggehvider
1 knsp. salt
1/2 dl Dansukker Sukker
125 g blødt smør eller margarine
100 g malede, smuttede mandler
1 1/4 dl hvedemel
1 dl syltetøj efter eget valg

Pynt
Dansukker Flormelis
slik


Smør 12 briocheforme eller andre forme. Bland mel, sukker, vaniljesukker, salt og fedtstof i en skål, og rør det sammen, til fedtstoffet er helt fordelt. Tilsæt æggeblommer og vand, og ælt det sammen til en dej. Læg dejen i en plasticpose, og lad den hvile i køleskabet i ca. 30 minutter.

Pisk hvider og salt til et fast skum. Tilsæt derefter sukkeret under fortsat piskning. Ælt fedtstoffet godt ind, og tilsæt derefter mandler og hvedemel.

Tryk dejen ud i formene. Kom en lille spiseskefuld syltetøj i hver form. Fyld derefter formene med mandelmasse. Bages midt i ovnen ved 175 °C (varmluft 150 °C) i ca. 30 minutter. Drys flormelis over kagerne inden servering. Læg et stykke påskeslik på hver kage.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Påskemakroner

Påskemakroner

Ingredienser

100 g mandler
3 dl Dansukker Flormelis
3 æggehvider
1/2 dl Dansukker Sukker
Gul frugtfarve

Fyld
100 g Philadelphia friskost naturel
1 dl Dansukker Flormelis
1/2 g safran 


Skold, smut og mal mandlerne. Bland mandler og flormelis. Pisk æggehviderne stive med en håndmikser. Tilsæt sukker, og pisk æggehviderne til en stiv marengsdej. Vend forsigtigt mandel-flormelisblandingen i.

Fordel eller sprøjt dejen ud på en bageplade med bagepapir. Der skal blive 40 kager. Lad dem hvile i 15 minutter, inden de sættes ind på den nederste rille i ovnen ved 150 °C og bages i ca. 12-15 minutter.

Træk bagepapiret fra pladen over på en rist, og lad kagerne køle af. Rør ingredienserne til fyldet sammen. Fordel fyldet på halvdelen af kagerne.
Læg dem sammen med de resterende kager. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Påskebradepandekage

Påskebradepandekage

ca. 40 stykker
Ingredienser

5 æg
4 dl Dansukker Brun Farin
2 dl flydende margarine
2 dl vand
4 1/2 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
100 g revet gulerod
200 g knust ananas, afdryppede
50 g valnødder, hakkede

Topping
3 dl piskefløde
150 g skumfiduser
1 spsk. vaniljesukker

Pynt
Påskeslik

Smør/margarine og Dansukker Rørsukker til formen


Smør en form, ca. 30 x 40 cm, og strø rørsukkeret på. Pisk æg og brun farin, til det er luftigt. Tilsæt margarine og vand. Rør de tørre ingredienser sammen, og vend dem i dejen. Tilsæt gulerødder, ananas og valnødder. Hæld dejen i formen, og bag kagen midt i ovnen i 25-40 minutter ved 175 °C. Vip kagen ud af formen.

Bland fløde, skumfiduser og vaniljesukker i en gryde på komfuret, og lad det smelte ved svag varme. Det må ikke koge. Lad blandingen køle lidt af, inden den stilles i køleskabet i 3-4 timer. Pisk massen op med elpisker til en jævn og luftig konsistens. Bred skumfidusskummet ud over kagen, og pynt med påskeslik. Skær kagen ud i firkanter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Gulerodskage til påske

Gulerodskage til påske

ca. 12 stykker
Ingredienser

300 g gulerødder
3 1/2 dl Dansukker Flormelis
5 æg
3 1/2 dl hvedemel
1 spsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver med top
100 g malede hasselnødder
100 g hakkede mandler
125 g blødt smør eller margarine
1 dl appelsinmarmelade

Pynt
200 g Philadelphia smøreost naturel light
1 usprøjtet citron
1 dl Dansukker Flormelis
100 g kokosmel
grøn frugtfarve
et par dråber vand
marcipan slik


Skræl og riv gulerødderne. Del æggene i blommer og hvider. Pisk hvider og flormelis til et fast skum. Bland mel, vaniljesukker, bagepulver, nødder og mandler, og vend det i æggehvidemassen. Tilsæt æggeblommer, fedtstof og marmelade, og rør, til massen er blandet. Bland gulerødderne i. Hæld dejen op i en smurt og meldrysset form, ca. 24 cm i diameter. Bages nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 45-60 minutter. Lad kagen afkøle på en rist.

Skyl citronen grundigt, og riv skallen fint. Bland den revne skal med ost og flormelis, og bred det ud over kagen. Hæld kokosmelet i en skål. Bland frugtfarve med lidt vand, og hæld det i skålen med kokosmel. Rør grundigt, så kokosmelet bliver grønt. Drys kokosmelet hen over ostecremen. Pynt med marcipan slik.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Abrikosmuffins

Abrikosmuffins

12 stk.
Ingredienser

1 dåse abrikoser (425 g)
2 æg
1/2 dl rapsolie
1 dl Dansukker Sukker
1 spsk. vaniljesukker
1 knsp. salt
3 dl hvedemel
1/2 dl kartoffelmel
3/4 tsk. bagepulver
1 3/4 dl mælk

Pynt
Dansukker Flormelis


Hæld abrikoserne i en si, så lagen kan løbe fra. Del æggene i blommer og hvider i to forskellige skåle. Pisk æggeblommer og olie sammen. Bland de tørre ingredienser, og rør dem sammen med mælken lidt efter lidt. Pisk æggehviderne til et fast skum, og vend dem i dejen. Fordel dejen i 12 papirsforme eller smurte muffinforme. Læg en halv abrikos i hver muffin – med den toppede side opad. Bages ved 175 °C (varmluft 150 °C) i ca. 20 minutter. Drysses med lidt flormelis ved servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Påskespecier

Påskespecier

ca. 50 stk.
Ingredienser

5 dl hvedemel
1 dl Dansukker Sukker
1 spsk. vaniljesukker
200 g smør eller margarine

Pynt
2 dl Dansukker Perlesukker
Gul og/eller grøn frugtfarve
1 æggehvide


Begynd med pynten: Hæld en skefuld vand i et glas, og farv med frugtfarve til den ønskede farve opnås. Tilsæt perlesukkeret, og bland godt. Bred den farvede perlesukker ud på et fad.

Bland ingredienserne til dejen. Form dejen til en rulle, ca. 5 cm i diameter. Pensl rullen med sammenpisket æggehvide, og rul den derefter i perlesukkeret. Skær den i 3-4 mm tykke skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir.

Bages midt i ovnen ved 175° i ca. 10 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Mandeltærte

Mandeltærte

ca. 15 stykker
Ingredienser

5 æg
1 1/2 dl Dansukker Sukker eller Rørsukker, gerne økologisk
3/4 dl kogende vand
1 knsp salt
2 dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
75 g malede mandler

Fyld
100 g tørrede abrikoser
2 dl vand
2 dl Dansukker Syltesukker

Crem
1/2 liter fløde
4 æggeblommer
2 1/2 dl Dansukker Flormelis
3 spsk. vaniljesukker
1 spsk. maizenamel
100 g blødt smør

Pynt
Dansukker Flormelis
påskeslik


Begynd med abrikoserne til fyldet. Skær abrikoserne i meget små stykker, eller blend dem sammen med vandet. Bland abrikoser, vand og syltesukker i en gryde, og lad blandingen simre under omrøring i 5 minutter. Skum af. Stil gryden til side.

Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggeblommerne og halvdelen af sukkeret, til det er let og luftigt. Tilsæt vandet. Hviderne og saltet piskes til et fast skum, inden resten af sukkeret piskes i. Bland hvedemel, bagepulver og mandler, og vend blandingen ned i æggeblommemassen. Vend forsigtigt æggehvidemassen i. Hæld massen op i en smurt og meldrysset springform, ca. 26 cm i diameter. Bages nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 40 minutter. Vend kagen ud af formen, og lad den køle af, inden den skæres ud i fire bunde.

Rør fløde, æggeblommer, flormelis og maizenamel sammen i en kasserolle, og lad det koge under omrøring, til det tykner. Si cremen, og hæld den tilbage i gryden. Tilsæt vaniljesukker og smør, og rør, til smørret er rørt ind i cremen. Læg låg på gryden, og stil den til afkøling i køleskabet.

Bred abrikossyltetøjet ud på de tre af bundene. Fordel cremen oven på syltetøjet, og læg bundene sammen. Pynt kagen med flormelis og påskeslik.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Citronsnitter

Citronsnitter

25 stk.
Ingredienser

100 g smør eller margarine
125 g mel
30 g malede mandler
1/2 dl Dansukker Sukker
1 tsk. vaniljesukker

Fyld
2 æg
1 dl Dansukker Sukker
2 spsk. hvedemel
Saft og reven skal fra 1 usprøjtet citron

Pynt
Dansukker Flormelis


Smør en firkantet springform, 23 x 23 cm, og drys den med mel, eller brug en form med samme mål af alufolie. Sæt ovnen på 175 °C.

Smelt smør i en kasserolle på komfuret. Tag kasserollen af kogepladen, og rør de øvrige ingredienser i. Tryk dejen ud i formen. Bages midt i ovnen i 12 minutter. Tag formen ud, og sæt den til side. Skru ovnen ned på 150 °C.

Pisk æg og sukker, til det er luftigt. Tilsæt mel og citronskal. Rør til sidst citronsaften i. Hæld massen over bunden, og bag den midt i ovnen i ca. 15 minutter. Fyldet skal stivne, men ikke blive brunt. Lad kagen køle af, inden den skæres i firkanter. Drys flormelis over kagerne inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Du kan finde flere opskrifter på påskekager her »