Lækre julekager

Julen er glædens højtid. Måske fordi det er tilladt at småspise lidt hele tiden?!... Bag smukke kager. Fyld brødkurven med boller og kager, så du altid har noget at forkæle familien med, hvis de skulle kigge forbi. Eller hvorfor ikke overraske kollegerne med lidt julegodt til den søde tand inden ferien?

Dansk Bagesukker

Prøv Bagesukker til julens kager, er finkornet sukker produceret af danske roer. Særdeles velegnet til al bagning men især marengs, lagkagebunde og cupcakes. Læs mere »

Nedenfor kan du finde opskrifter på Sukkerkage med tyttebær og kokostosca, Havtornkager, Krydret æble- og valnøddekage, Roulade med figen- og mascarponecreme, Frugtkage, Naked Frozen Cake, Gode råd med tyttebærsmørcreme, Chokoladekage Rocky Road, Mors mazarinkage, Cheesecake med karamel, Juleberlinere og Nougatines.
Du finder endnu flere opskrifter her – også de helt traditionelle.


Sukkerkage med tyttebær og kokostosca

Sukkerkage med tyttebær og kokostosca

1 time
Ingredienser

Sukkerkage
3 æg
2 1/2 dl Dansukker Bagesukker
1 tsk. vaniljesukker
50 g smør
1 dl mælk
3 1/2 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt kardemomme
En knsp. salt
150 g frosne tyttebær

Kokostosca
25 g smør
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
3/4dl fløde
2 dl kokosmel
5 spsk. Dansukker Brun Farin


Sæt ovnen på 175 °C.

Pisk æg, sukker og vaniljesukker hvidt og luftigt.

Smelt smørret i en kasserolle, kom mælken i, og bland det sammen med æggemassen.

Bland hvedemel, bagepulver, kardemomme og salt i en skål.  Tø tyttebærrene op, og vend dem ned i melblandingen. Vend derefter det hele forsigtigt ned i æggeblandingen.

Hæld dejen i en smurt springform, cirka 22 cm i diameter. Bag kagen midt i ovnen i cirka 20-25 minutter.

Lav kokostoscaen imens. Smelt smørret i en kasserolle, og rør de øvrige ingredienser i. Bland det godt, og lad det simre i nogle minutter.

Tag kagen ud efter cirka 20 minutter, stil ovnen på 200°, og sæt ovnristen et trin højere op. Bred kokostoscaen ud over kagen. Stil kagen tilbage i ovnen, og bag den i yderligere cirka 5-10 minutter, til den er blevet gyldenbrun.

Tag kagen ud, og lad den køle af.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Havtornkager

Havtornkager

6 portioner 1,5-2 timer
Ingredienser

Marengs
130 g hasselnødder
130 g mandler
6 æggehvider
3 dl Dansukker Bagesukker
1 spsk. mandelmel

Havtornmousse
1 1/2 dl havtornsaft (ca. 4 1/2 dl frosne bær)
6 blade husblas
3 spsk. vand
1 1/2 dl Dansukker Rørsukker
3 æggehvider
3 dl piskefløde

Pynt
havtorn, optøede


Sæt ovnen på 150 grader. Blend hasselnødder og mandler.

Tilsæt en æggehvide og halvdelen af sukkeret.

Pisk resten af æggehviderne til et hvidt skum i en skål. Sænk hastigheden, og tilsæt resten af sukkeret lidt ad gangen. Hæld mandelmelet i til sidst. Bland det hele sammen.

Bred dejen ud på en plade beklædt med bagepapir, cirka 30 x 40 cm.

Bag i midten af ovnen i cirka 10-15 minutter. Marengsen skal føles let og kunne slippe papiret. Lad køle af.

Lav moussen imens. Tø havtornene op, blend dem, og sigt dem gennem en finmasket si, så kun saften bliver tilbage.

Læg husblassen i koldt vand. Lad vand og rørsukker koge op. Når sukkerlagen er nået op på 110 °C, piskes æggehviderne til et fast skum. Når sukkerlagen er nået op på 121 °C, hældes den i æggehvideskummet i en tynd stråle under piskning. Pisk marengsen, indtil den er kølet af.

Pisk fløden til et luftigt skum. Varm havtornsaften op til cirka 40 °C, kom de klemte blade husblas i, og rør rundt, indtil de er opløst. Vend marengsen forsigtigt i og derefter den piskede fløde. Hæld moussen i en sprøjtepose, og stil den i køleskabet i cirka 30 minutter.

Udstik 20 ringe af marengsbunden, cirka 7 cm i diameter. Sprøjt derefter moussen på den første bund. Læg endnu en bund på, et lag mousse og derefter en bund mere. Pynt med optøede havtorn og hakkede nødder.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Krydret æble- og valnøddekage

Krydret æble- og valnøddekage

En kage som bliver saftigere jo længere, den får lov at stå.
Ingredienser

3 syrlige æbler i tern
3 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
3 æg
2 dl Dansukker Brun Farin
2 tsk. vaniljesukker
1 1/2 dl solsikkeolie
6 1/2 dl hvedemel
1 1/2 tsk. bagepulver
1 1/2 tsk. natron
1 spsk. stødt kanel
1 tsk. stødt kardemomme
1/2 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. flagesalt
2 dl hakkede valnødder

Icing
2 1/2 dl Dansukker Flormelis
4 spsk. piskefløde
1 dl friskost
2 tsk. vaniljesukker
3 spsk. vand (tilsæt mere om nødvendigt)


Sæt ovnen på 175 grader, og smør en sukkerkageform (2 liter).
Rør æbletern, sirup, æg, brun farin, vaniljesukker og olie sammen i en stor skål.
Bland de tørre ingredienser sammen i en anden skål, og rør dem derefter i æbleblandingen lidt ad gangen, til det bliver en jævn masse. Tilsæt valnødder.
Hæld dejen i formen, og bag midt i ovnen i 55-60 minutter. Tag ud af ovnen, og lad køle af.
Icing: Rør alle ingredienser sammen til en jævn masse i en foodprocessor. Tilsæt evt. mere vand, hvis massen bliver for tyk.
Fordel den over kagen, og lad den køle af i køleskabet i mindst 20 minutter inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Roulade med figen- og mascarponecreme

Roulade med figen- og mascarponecreme

Klassisk julekage med eksotisk sødme og cremet friskost.
Ingredienser

Kagebund
3 æg
1 1/2 dl Dansukker Bagesukker
1 tsk. vaniljesukker
2 dl hvedemel
1/2 tsk. bagepulver
Skal af 1 usprøjtet citron
2 tsk. stødt kanel

Mascarponecreme
3 1/2 dl piskefløde
250 g mascarpone
3 spsk. Dansukker Flormelis
6 spsk. figenmarmelade


Sæt ovnen på 250 grader, og læg smurt bagepapir på en bageplade.
Pisk æg, sukker og vaniljesukker hvidt og luftigt.
Bland hvedemel og bagepulver, kanel og citronskal, rør det forsigtigt ned i blandingen, og fordel det jævnt ud på bagepapiret.
Bag midt i ovnen i ca. 5 minutter. Strø sukker på rouladen, vend den over på et stykke bagepapir, og tag forsigtigt papiret af.
Mascarponecreme: Pisk fløden let, og bland med mascarponeost. Sigt flormelis i, og bland figenmarmeladen forsigtigt i.
Fordel cremen på rouladen, og rul den sammen. Opbevares køligt.
Ved servering: Drys florsukker over, og kom bær efter eget valg ovenpå.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Frugtkage

Frugtkage

Klassisk, saftig julekage fyldt med frugt og sprøde nødder.
Ingredienser

250 g (4 dl) rosiner
10 tørrede figner
10 tørrede abrikoser
1 1/2 dl cognac eller appelsinjuice
250 g smør
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
4 æg
4 dl hvedemel
1 dl hele mandler
1 dl hele hasselnødder
2 tsk. bagepulver
Smør og rasp til formen


Skær frugterne i stykker, bland dem med cognac eller juice i en skål, og lad det trække en time.
Smør en aflang bageform (2 liter), og drys med rasp. Sæt ovnen på 175 grader.
Rør smør og brun farin blødt. Tilsæt æg, et ad gangen. Tilsæt halvdelen af melet, halvdelen af
frugtblandingen og derefter de øvrige ingredienser. Bland godt.
Hæld dejen i formen, og bag midt i ovnen i ca. 1 1/2 time. Lad kagen køle af i formen i 10 minutter, inden den tages ud.
Drys flormelis over, og server frugtkagen i tynde skiver, gerne med et glas sherry til.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Naked Frozen Cake

Naked Frozen Cake

1 kage, 8-10 portioner
Ingredienser

Kagebund, 3 stk.
225 g blødt smør
4 dl Dansukker Bagesukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
5 æg
7 1/2 dl hvedemel
2 spsk. Maizena
2 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
1 1/2 dl mælk

Syltetøj
500 g friske bær (f.eks. hindbær eller blåbær)
3 dl Dansukker Syltesukker

Creme cheese-frosting
100 g blødt smør
300 g friskost
6 dl Dansukker Flormelis
1 tsk. vaniljesukker
3 tsk. brunkagekrydderi

Isbjerg-pynt
2 1/2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl vand
60 g (1/2 dl) Dansukker Glukosesirup
Blå frugtfarve


Kagebund
Sæt ovnen på 175 °C.
Smør tre runde forme (16-20 cm i diameter).
Pisk smør, sukker og lys sirup lyst og cremet i en stor skål.
Tilsæt et æg ad gangen.
Sigt mel, Maizena, bagepulver og salt i sammen med mælken, og rør til en jævn dej.
Fordel dejen i de tre forme, og bag i 35-40 minutter.

Syltetøj
Bland bær og syltesukker i en gryde, og lad det koge i 5-10 minutter afhængigt af bærtype. Syltetøjet skal blive forholdsvis fast. Lad det køle af.

Creme cheese-frosting
Pisk alle ingredienserne sammen.

Isbjerg-pynt
Kog sukker, glukosesirup og vand, til det når en temperatur på ca. 160 °C.
Tilsæt blå farve.
Hæld sukkerlagen ud på et stykke bagepapir, og lad den køle helt af. Knæk i mindre stykker.

Montér kagen
Halvér kagebundene, hvis de bliver for tykke. Kom et lag syltetøj på bunden næsten ud til kanten. Kom de sidste kagebunde og syltetøj på. Kom frosting på toppen af kagen, og pynt med isbjerg og krymmel efter eget valg.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Gode råd med tyttebærsmørcreme

Gode råd med tyttebærsmørcreme

ca. 20-25 stk.
Ingredienser

Krumkager
1 1/2 dl smeltet smør
1 1/2 dl Dansukker Sukker
3 dl hvedemel
3 dl danskvand eller almindeligt vand

Smørcreme
200 g blødt smør
5 dl Dansukker Flormelis
3 spsk. tyttebærpulver eller tyttebærsyltetøj
100 g friskost


Krumkager
Rør smør, sukker og mel sammen til en dej uden klumper, tilsæt vand undervejs.
Varm krumkagejernet op, og smør det omhyggeligt til første gang, det skal bruges.
Kom ca. 1 spsk. dej i jernet, tryk sammen, bag i 1-3 minutter afhængigt af varmen.
Fjern med en paletkniv, og rul hurtigt sammen.

Smørcreme
Pisk smørret hvidt. Tilsæt flormelis, tyttebærpulver og friskost.
Pisk lidt endnu.
Hæld cremen i en sprøjtepose, og sprøjt i enderne på krumkagerne.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladekage Rocky Road

Chokoladekage Rocky Road

10-12 stykker
Ingredienser

100 g smør
100 g hakket mørk chokolade
3 æg
1 1/2 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl hvedemel
2 dl chokoladeknapper
2 dl mini-marshmallows
2 dl jordnødder eller cashewnødder


Sæt ovnen på 175 °C.
Smør en springform (22-26 cm i diameter).
Smelt smørret, tag af kogepladen, tilsæt den hakkede chokolade, og rør, til den er smeltet.
Pisk æg, sukker og sirup, til det er luftigt.
Vend melet i, og tilsæt den smeltede chokolade.
Tilsæt forsigtigt chokoladeknapper, marshmallows og nødder.
Hæld blandingen i formen.
Bages i ovnen i 20-30 minutter.
Pynt med marsmallows og chokoladesauce.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Mors mazarinkage

Mors mazarinkage

20 stk.
Ingredienser

200 g smeltet smør
2 æg
2 dl Dansukker Bagesukker
1 dl Dansukker Flormelis
4 dl hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 1/2 dl mælk
1/2 tsk. mandelaroma/mandelessens
50 g revet marcipan


Sæt ovnen på 175 °C.

Beklæd en rektangulær form (30 x 23 cm eller rund form 26 cm) med bagepapir.

Smelt smørret. Rør samtidig æg og bagesukker sammen i en skål med en ske (brug ikke elpisker).

Kom hvedemel og bagepulver op i en skål, og stil den til side.

Bland mælk og mandelessens i det smeltede smør.

Kom marcipanen og melblandingen i æggemassen og derefter smørblandingen.
Det gør ikke noget, hvis der er lidt klumper. De forsvinder under bagningen.

Kom dejen i formen, og bag nederst i ovnen i 15-20 minutter.
Lad den køle af.


Tip!
Pynt med glasur eller smeltet chokolade.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Cheesecake med karamel

Cheesecake med karamel

Ingredienser

Karamelsauce
2 dl piskefløde
1 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
100 g smør
1/2 tsk. vaniljesukker

Bund
12 Digestive-kiks
75 g smeltet smør
3 tsk. kanel

Fyld
600 g friskost
3 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
4 tsk. vaniljesukker
Skallet af en halv usprøjtet citron
4 store æg
1 1/2 dl piskefløde


Bland fløde, sukker, smør og sirup til karamelsaucen i en kasserolle, og lad det koge op, til saucen tykner. Tilsæt vaniljesukker.

Sæt ovnen på 175 °C.

Knus Digestive-kiksene til bunden, og bland dem med det smeltede smør og kanelen.

Læg digestivedejen i bunden af en form (24 cm i diameter) med aftagelig bund. Tryk til med en ske, så det bliver jævnt. Sæt i køleskabet, mens du laver fyldet.

Rør friskost, sukker og citronskal sammen.

Tilsæt æg og piskefløde under omrøring.

Kom fyldet i kagebunden, og hæld ca. 1 dl karamelsauce over. Rundt lidt rundt med en gaffel.

Bages midt i ovnen i ca. 60 minutter, eller til massen er stivnet.

Lad kagen køle af, og stil den i køleskabet. Når den er kølet helt af, løsnes den forsigtigt af formen. Hæld mere karamelsauce over din cheesecake, og server.
 

Tip
Tilsæt 4-5 tsk. flagesalt, hvis du vil have en saltet karamel.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Juledoughnuts

Juledoughnuts

8-10 stk.
Ingredienser

2 1/2 dl hvedemel
1 dl Dansukker Bagesukker
1 1/4 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniljesukker
3/4 tsk. salt
1 dl mælk
1 tsk. citronsaft
50 g smør
1 æg, let sammenpisket
50 g smeltet smør + rapsolie til pensling af Donuts bageplade


Sæt ovnen på 200 °C. Pens pladen grundigt med rapsolie.

Bland mel, bagesukker, bagepulver, vaniljesukker og salt i en skål.

Bland mælk og citronsaft i en skål, og rør rundt.

Smelt smørret. Tilsæt mælken, det letpiskede æg og det smeltede smør i den tørre blanding, og bland det hele.

Fyld formene halvt op med blandingen. Brug f.eks. en sprøjtepose, så det bliver lettere at fylde blandingen på.

Bages i den nederste del af ovnen i ca. 6-8 minutter. Lad kagerne køle af i nogle minutter, inden de tages ud af formene. Pensl formen mellem hver omgang.

3 VARIANTER AF TOPPING

Kanel og sukker
1/2 dl Dansukker Sukker
1-2 tsk. stødt kanel
50 g smeltet smør

Bland sukker og kanel. Pensl berlinerne med smør, mens de stadig er varme, og dyp dem i sukkerblandingen.

Glasur og knuste pebermyntestænger
2 dl Dansukker Flormelis
1-2 spsk. vand
1 dl knuste pebermyntestænger

Bland flormelis og vand, til det er jævnt. Pensl berlinerne, og pynt med knuste pebermyntestænger.

Brunkageglasur
2 dl Dansukker Flormelis
1-2 spsk. vand
2 tsk. brunkagekrydderi

Bland flormelis og vand, til det er jævnt. Tilsæt brunkagekrydderi. Kom glasuren på berlinerne.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Nougatines

Nougatines

Ca. 20 stk (dobbelt lag)
Ingredienser

1 dl Dansukker Sukker
2 spsk. vand
1 dl Dansukker Glukosesirup
20 g smør
2 dl hvide sesamfrø
200 g Nutella


Sæt ovnen på 180 °C.

Kom sukker, vand og glukosesirup i en kasserolle, og lad det koge op til 116 °C.

Tag kasserollen af kogepladen, og tilsæt smør og sesamfrø. Rør, til smørret er smeltet helt. Lad stå i 5 minutter.

Kom en halv teske dej på hver cirkel på en makronmåtte af silikone, vær opmærksom på at dejen flyder ud ved bagning.

Laves kagerne ikke i makronmåtte, placeres lidt dej på en bageplade og trykkes forsigtigt ud med en ske.

Bages i ovnen i 10-12 minutter. Sørg for at kigge til dem ofte. De ska være gyldne uden at brænde på. Lad dem køle af nogle minutter. Tag dem ud af makronmåtten og bræk overflødige kage af så de bliver runde. Er kagerne bagt på bageplade brækkes de i mindre stykker.

Læg kageren sammen med Nutella. Tryk let, så de ikke går i stykker.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Du kan finde flere opskrifter på julekager her »