Julens småkager

Julens kager er så meget mere end brunkager! Klassiske småkager med et juletwist passer perfekt til julekaffebordet eller som små julegaver for den kreative. Eller hvorfor ikke lade dem være en del af julepynten i smukke glas og skåle?

Nedenfor kan du finde opskrifter på Nødde- og karamelkager, Minitærter med saltkaramel og chokoladeganache, Figenkager, Ingefærsmåkager, Mørdej, Chokoladesnitter, Julejitterbug, Bristede drømme, Fine pebernødder, Nougatdrømme, Vanillekranse og Julebønder.


Nødde- og karamelkager

Nødde- og karamelkager

Cirka 25-30 stykker 50 minutter
Ingredienser

125 g blødt smør
1 dl Dansukker Flormelis
2 tsk. vaniljesukker
2 knsp. salt
1 æggehvide
2 1/2 dl hvedemel

Fyld
20 g smør
1 spsk. Dansukker Glukosesirup
1 1/2 spsk. Dansukker Brun Farin
1/2 dl hakkede mandler


Sæt ovnen på 190 °C.

Pisk smør, flormelis, vaniljesukker og salt sammen. Tilsæt æggehvide og hvedemel, og pisk det til en smidig dej.

Del dejen i to dele, og rul dem ud til cirka 2 cm tykke stænger. Tryk stængerne tynde på et stykke bagepapir, og lav en fordybning i midten hele vejen ned, der hvor fyldet skal kommes i. Sæt i køleskabet, mens du laver fyldet.

Smelt alle ingredienserne til fyldet i en kasserolle ved lav varme. Hæld blandingen ud på en silikonemåtte eller et stykke olieret bagepapir. Lad det køle af.

Rul fyldet til to stænger, og kom det i fordybningen.

Bag kagerne i 8-10 minutter. Tag dem ud af ovnen, og skær dem til snitter med det samme. Lad dem køle af.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Minitærter med saltkaramel og chokoladeganache

Minitærter med saltkaramel og chokoladeganache

Cirka 20 stykker 2 timer
Ingredienser

Tærtebund
100 g blødt smør
3/4 dl Dansukker Flormelis
1 æggeblomme
2 dl hvedemel
4 spsk. kakao
1 tsk. vaniljesukker
2 tsk. stødt kanel

Fyld
3 dl piskefløde
120 g smør
2 tsk. vaniljesukker
1 dl Dansukker Glukosesirup
1 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 tsk. salt
3 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker

Chokoladeganache
100 g mørk chokolade
1 dl piskefløde

Pynt
flagesalt


Pisk smør og flormelis luftigt i en skål, og pisk derefter æggeblommen i.

Bland hvedemel, kakao, vaniljesukker og kanel i en anden skål, og vend derefter smørblandingen i.

Arbejd det hele sammen til en dej, og pak den ind i plastfolie. Stil i køleskab i cirka 20 minutter.

Sæt ovnen på 180 grader.

Del dejen i 20 stykker, og tryk dem ud i små folieforme. Prik dejen med en gaffel, og bag i ovnen i 10 minutter. Lad herefter køle af.

Lav karamelfyldet imens. Varm fløde, smør og vaniljesukker op i en kasserolle. Stil den til side, og lad glukosesirup, lys sirup, salt og sukker koge op til 120 °C. Rør rundt af og til.

Rør forsigtigt flødeblandingen i sirupsblandingen, og lad det koge op til 124 °C. Rør rundt af og til.

Hæld fyldet i formene, og lad dem køle af ved stuetemperatur.

Hak chokoladen, og giv fløden et opkog. Hæld fløden over chokoladen, og rør rundt, til blandingen er jævn. Stil i køleskabet til afkøling i mindst 20 minutter.

Bred ganachen ud over karamelfyldet, og strø flagesalt på. Stil dem i køleskabet.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Figenkager

Figenkager

Cirka 20 stykker 50 minutter
Ingredienser

250 g blødt smør
1 1/2 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 1/2 tsk. vaniljesukker
4 1/2 dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
En knsp. salt
Figenmarmelade


Sæt ovnen på 200 °C.

Pisk smør, sukker og vaniljesukker luftigt.

Bland hvedemel, bagepulver og salt i en skål, og vend det ned i smørblandingen.

Fordel dejen i 20 små muffinsforme, og tryk et lille hul i dejen med en meldrysset finger.

Fyld hullet med figenmarmelade.

Bag kagerne i den nederste del af ovnen i 14-16 minutter, til de har fået en fin farve. Tag kagerne ud, og lad dem køle af.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Ingefærsmåkager

Ingefærsmåkager

Cirka 20 stykker 50 minutter + en nat i køleskabet
Ingredienser

200 g blødt smør
1 1/2 dl Dansukker Rørsukker
1 spsk. Dansukker Lys Sirup
1/2 dl mandler
1/2 dl hasselnødder
75 g chokolade
5 dl hvedemel
1 tsk. natron
1 tsk. vaniljesukker
1 1/2 tsk. stødt ingefær


Pisk smør, sukker og sirup sammen.

Hak mandler, hasselnødder og chokolade, og hæld det i smørblandingen.

Bland hvedemel, natron, vaniljesukker og ingefær i en skål, og vend det i. Ælt det sammen til en smidig dej.

Form dejen til to stænger, cirka 4-5 cm tykke. Pak stængerne ind i plastfolie, og lad dem hvile koldt natten over.

Sæt ovnen på 175 °C.

Skær stængerne i skiver på cirka 1 cm tykkelse, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages i cirka 10-12 minutter.


Tip

Kage på glas. Kom ingredienserne i et glas, og giv dem som gave som en kage, der skal bages!

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Mørdej

Mørdej

Cirka 50 stykker cirka 2 timer
Basen til en masse godt!
Ingredienser

5 dl hvedemel
1 dl Dansukker Bagesukker
1 tsk. vaniljesukker
200 g køleskabskoldt smør
1 æggeblomme


Bland hvedemel, sukker, vaniljesukker og smør i en foodprocessor eller på et
bord. Tilsæt æggeblommen. Ælt ikke dejen for meget. Stil dejen i køleskabet i mindst 1 time. Sæt ovnen på 200 °C. Form dejen, og bag den i 8 minutter i den nederste del af ovnen.
Tag kagerne ud, og lad dem køle af. Lad dig inspirere af forslagene til pynt her ved siden af.

Glasur
1 æggehvide
Et par dråber eddike
4 dl Dansukker Flormelis

Pisk ingredienserne sammen til en fast, sej masse med en elpisker.

Se film: Sådan laver du glasur


Kagekalender
Rul dejen tyndt ud, cirka 2 cm tykkelse. Udstik runde kager. Lav glasur, som du kan dekorere med. Smelt chokoladen. Når kagen er færdigbagt og er kølet af, kommer du glasuren på og lader den stivne. Derefter skriver du tallene 1-24 på kalender-kagerne. Du kan også skrive tallene 1-24 med glasuren direkte på kagerne.

Bordkort
Bag dine egne bordkort og skab både glæde og en lækker snack.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladesnitter

Chokoladesnitter

40 stk.
Ingredienser

175 g smør
2 1/2 dl Dansukker Sukker
3 tsk. vaniljesukker
4 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
5 spsk. kakao
3 1/2 dl hvedemel
4 tsk. bagepulver
Skal fra en halv usprøjtet appelsin
1 æg til pensling
Dansukker Perlesukker som pynt


Sæt ovnen på 200 °C.
Rør smør, sukker, muscovadorørsukker og vaniljesukker luftigt.
Tilsæt de tørre ingredienser.
Rul dejen til ca. 1 cm brede ruller. Læg dem på en plade med bagepapir, og tryk dem flade.
Pensl med æg, og strø perlesukker på.
Bages i ovnen i 10-12 minutter. Tag rullerne ud, og lad dem køle af. Skær stykker på skrå, mens længderne stadig er lidt varme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Julejitterbug

Julejitterbug

ca. 35 stk.
Ingredienser

4 dl hvedemel
1 dl Dansukker Flormelis
200 g blødt smør eller margarine
1 æggeblomme

Marengsdej
2 æggehvider
3/4 dl Dansukker Brun Farin
2 tsk. brunkagekrydderi


Bland mel og flormelis i en skål. Tilsæt fedtstoffet i mindre stykker, og findel det med en gaffel. Tilsæt æggeblommen, og arbejd det sammen til en dej. Stil dejen i køleskab i mindst 1/2 time. Pisk æggehviderne stive. Vend sukkeret og krydderiet i.

Rul dejen ud i en rektangulær flade på ca. 50 x 30 cm. Kom marengsdejen ovenpå. Rul sammen. Stil kagerullen i fryseren i ca. 1/2 time, så den bliver helt kold. Sæt ovnen på 160 °C. Skær rullen i godt 1/2 cm tykke skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bages midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Bristede drømme

Bristede drømme

ca. 35 stk.
Ingredienser

2 dl Dansukker Sukker
3 1/2 dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 knsp. salt
2 spsk. vaniljesukker
2-3 spsk. kakao
2 æg
1/2 dl rapsolie

Til at dyppe i
Dansukker Flormelis


Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt olie og æg, og ælt det hele sammen til en dej. Læg dejen i en plasticpose, og lad den hvile i køleskab i 1 time. Rul kugler af dejen, dyp dem i flormelis, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bages midt i ovnen ved 150 °C i ca. 10 minutter. Lad kagerne køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Julekys

Julekys

40 stk.
Ingredienser

200 g blødt smør
1 1/4 dl Dansukker Flormelis
1 spsk. vaniljesukker
4 1/4 dl hvedemel

Pynt
1 æggehvide
100 g finthakkede hasselnødder

Topping
100 g blød nougat
50 g mørk chokolade
1 spsk. Dansukker Glukosesirup


Begynd med at hakke nødderne fint. Bland ingredienserne til dejen godt sammen. Hæld dejen ud på køkkenbordet, og del den i 40 stykker. Form til runde kager, som pensles med æggehvide og derefter dyppes i de hakkede nødder. Lav en fordybning i midten af hver kage. Læg kagerne på en plade med bagepapir. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 15 minutter. Lad kagerne køle af på en rist.

Smelt ingredienserne til toppingen i en skål over vandbad. Lad blandingen køle lidt af, inden den piskes med en håndmikser. Læg eller sprøjt en klat af blandingen på toppen af kagerne. Opbevares køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Fine pebernødder

Fine pebernødder

ca. 150 stk. 35 minutter
Ingredienser

250 g margarine eller smør
200 g Dansukker Sukker
1 spsk. Dansukker Lys eller Mørk Sirup
1 æg
1 tsk. ingefær
1 tsk. kanel
1 tsk. nelliker
1/2 tsk stødt hvid peber
2 tsk. natron
6 1/2 dl hvedemel


Rør fedtstof, sukker og sirup luftigt. Tilsæt ægget, og rør godt sammen.

Bland krydderier, natron og det meste af melet i. Ælt dejen smidig på bordet med resten af melet.

Rul dejen til hasselnøddestore kugler. Læg dem på en smurt plade.

Bag kagerne i 15 minutter ved 150 °C.

Lad dem køle af på pladen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Nougatdrømme

Nougatdrømme

25 stk.
Ingredienser

125 g blødt smør eller margarine
1 dl Dansukker Flormelis
2 spsk. vaniljesukker
1 æggeblomme
3 dl hvedemel
1/2 tsk. bagepulver

Fyld
50 g blød nougat (Odense)
25 g hakkede valnøddekerner
1 spsk. mørk rom

Pynt
50 g blød nougat


Rør fedtstof, flormelis og vaniljesukker sammen til en smuldret masse. Tilsæt æggeblommen. Bland mel og bagepulver, og arbejd det ind i dejen. Lad dejen hvile 1 time i køleskabet.

Smelt nougaten i en skål over vandbad. Tilsæt nødder og rom. Stil massen i køleskab til afkøling. Form derefter massen til 25 kugler.

Form dejen til en rulle, som skæres i 25 skiver. Læg en nougatkugle på hvert dejstykke, og saml dejen omkring nougaten. Læg kagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem midt i ovnen ved 160 °C, varmluft 140 °C, i ca. 15 minutter. Lad kagerne køle af på en rist.

Fyld nougaten i en sprøjtepose af plastik, og slå en knude på posen. Læg posen i en skål med varmt vand, indtil nougaten er smeltet. Klip den yderste spids af posen, og sprøjt nougat over kagerne.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Vanillekranse

Vanillekranse

75 stk. 1,5 time
Ingredienser

8 dl hvedemel
375 g smør
3 dl Dansukker Bagesukker
2 1/2 dl mandler
1 æg
2 tsk. vaniljesukker


Sæt ovnen på 200 °C.

Smuldr smørret i melet. Tilsæt bagesukker og vaniljesukker.

Skold, smut og finhak mandlerne. Rør de hakkede mandler i dejen sammen med ægget. Ælt dejen godt. Lad hvile i køleskabet i 1 time.

Form til kranse, som lægges på en smurt eller bagepapirsklædt plade. Vaniljekranse bages midt i ovnen i ca. 10 minutter. Lad vaniljekransene køle af på bageristen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Julebønder

Julebønder

ca. 40 stk.
Ingredienser

4 1/4 dl hvedemel
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 spsk. vaniljesukker
1 spsk. Dansukker Lys Sirup
1 1/2 tsk. bagepulver
1 spsk. brunkagekrydderi
50 g hakkede mandler
150 g smør eller margarine ved stuetemperatur


Bland alle ingredienserne sammen i en skål, og ælt dem sammen til en dej. Læg dejen i en plastikpose, og lad den hvile i køleskabet i ca. en time. Form dejen til en rulle, ca. 5 cm i diameter, og skær den i skiver af en halv centimeters tykkelse. Læg kagerne på en plade med bagepapir. Bages midt i ovnen ved 200 °C i ca. 10 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Du kan finde flere opskrifter på julekager her »