Julens bedste gave

De absolut bedste julegaver, man kan give og få, er dem, som er hjemmelavet og fyldt med glæde. Og hvad er mere fyldt med kærlighed end dejlige søde sager, julede kager og skønne marmelader? Så åbn dit eget juleværksted i køkkenet, og mærk julestemningen brede sig, når du pusler med de søde sager og pakker gaver ind.

Nedenfor kan du finde opskrifter på Fyldte chokolader, Figenmarmelade, Kage på glas, Lime- og ingefærmarmelade, Flødetrøfler, Marinerede figner, Safransnaps, Julejitterbug, Appelsincurd, Florentinerkager, Æble-hindbærchutney og Kanellikør.


Fyldte chokolader

Fyldte chokolader

Cirka 20 stykker 1 time
Ingredienser

Karamelfyld
1 1/2 dl piskefløde
1/2 dl Dansukker Rørsukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup

Chokoladeovertræk
150 g mørk chokolade

Forslag til smagsgivere
• 50 g tyrkisk peber
• 5 knsp. pebermynte
• 2 tsk. stødt kanel
• 2 tsk. stødt kardemomme


Lad fløde, sukker og sirup koge op i en tykbundet kasserolle. Lad det koge til en tyk karamelcreme, cirka 10 minutter. Lad det køle lidt af.

Hak chokoladen, og smelt den over vandbad.

Pensl indersiden af praliné-/ folieforme med den smeltede chokolade, og stil dem i køleskabet. Pensl endnu en gang, og stil dem i køleskabet, så chokoladen stivner. Fyld en sprøjtepose med resten af chokoladen.

Brug en smagsgiver efter eget valg. Hvis du vælger tyrkisk peber, skal du bruge en morter og knuse dem til småstykker.

Tilsæt smagsgiveren i karamelcremen, og hæld cremen i en sprøjtepose. Fyld formene to tredjedele op, og sprøjt resten af chokoladen på som låg.

Lad dem køle af i køleskabet, og tag derefter de fyldte chokolader ud af formene.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Figenmarmelade

Figenmarmelade

1 glas 30 minutter
Ingredienser

200 g tørrede figner
1 dl vand
1 dl Dansukker Rørsukker
1 dl Dansukker Syltesukker


Læg fignerne i blød i vand i en skål i 10 minutter. Gnid derefter skallen af, og del fignerne i mindre stykker.

Kom fignerne i en kasserolle, og tilsæt vand, rørsukker og syltesukker.

Lad det koge i cirka 5 minutter. Skum omhyggeligt af, og blend derefter marmeladen.

Kom marmeladen på et varmt, rengjort glas. Luk glasset tæt, og opbevar det køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Kage på glas

Kage på glas

Ca. 25 kager
Ingredienser

Glaskrukke, snor, vejledning til modtageren

I krukken
2 1/2 dl hvedemel
2 1/2 dl havregryn
2 1/2 tsk. vaniljesukker
2 1/2 tsk. bagepulver
2 1/2 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker

Smagsgivere
1/2 dl tørrede blåbær/tranebær
1/2 dl hvide chokoladeknapper
1/2 dl mørke chokoladeknapper
1/2 dl rosiner
1 tsk. stødt kanel


Begynd med at blande mel, bagepulver og vaniljesukker, og læg det i bunden. Fortsæt derefter med sukker og havregryn, og afslut med smagsgivere.

Vejledningen til modtageren
Sæt ovnen på 200 °C.

Pisk 225 g smør hvidt og luftigt sammen med 1 stort æg.

Tilsæt krukkens indhold, og arbejd det sammen til en dej. Form til boller, læg dem på en bageplade, og tryk dem lidt på toppen.

Bag kagerne midt i ovnen i ca. 10-15 minutter, eller til de har fået en let gyldenbrun farve i kanterne og lad dem køle af. Held og lykke, og god jul!

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Lime- og ingefærmarmelade

Lime- og ingefærmarmelade

30 minutter
Ingredienser

3 usprøjtede limefrugter + skal
1 usprøjtet citron + skal
50 g frisk ingefær
2 spsk. Dansukker Lys Muscovadorørsukker
3 dl Dansukker Syltesukker
1 dl vand


Skyl limefrugterne og citronen. Riv skallen. Skær frugtkødet ud, men skær alt det hvide væk, og del i mindre stykker.
Skræl og riv ingefæren.
Læg frugtkød, skal og ingefær i en kasserolle, tilsæt vand, og lad det koge op.
Tilsæt syltesukker, og lad blandingen simre i 5-10 minutter under omrøring. Lav marmeladetesten for at få den rigtige konsistens.
Kom marmeladen på rengjorte glas. Luk glassene tæt, og opbevar dem køligt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Flødetrøfler

Flødetrøfler

ca. 45 stk.
Ingredienser

300 g lys chokolade af høj kvalitet
250 g mørk chokolade 70 %
1 dl piskefløde
100 g usaltet smør
2 spsk. vaniljesukker

Smag 1: 1-2 tsk. stødt kanel
Smag 2: 1 tsk. revet frisk ingefær

Pynt 1 Dansukker Flormelis
Pynt 2 Dansukker Rørsukker


Knæk chokoladen i mindre stykker. Giv fløde, smør og vaniljesukker et opkog. Tilsæt chokoladen og rør, til massen er jævn. Del trøffelmassen op i to lige store dele, og tilsæt de forskelige smagsgivere. Stilles i køleskabet i mindst en time, inden massen trilles til kugler. Rul kuglerne i de forskellige sukkervarianter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Marinerede figner

Marinerede figner

Ingredienser

1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl balsamicovineddike
10 tørrede figner


Bring vineddike og sukker i kog. Læg fignerne i, og giv dem et opkog. Lad fignerne afkøle i lagen, inden de lægges i glas. Fignerne er gode sammen med stærk ost.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Safransnaps

Safransnaps

Ingredienser

70 cl neutral brændevin
1/4 g safran
1 spsk. Dansukker Lys Sirup


Bland brændevin, safran og sirup i en flaske. Ryst flasken, så siruppen blandes godt rundt. Lad flasken stå natten over. Si safranen fra.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Julejitterbug

Julejitterbug

ca. 35 stk.
Ingredienser

4 dl hvedemel
1 dl Dansukker Flormelis
200 g blødt smør eller margarine
1 æggeblomme

Marengsdej
2 æggehvider
3/4 dl Dansukker Brun Farin
2 tsk. brunkagekrydderi


Bland mel og flormelis i en skål. Tilsæt fedtstoffet i mindre stykker, og findel det med en gaffel. Tilsæt æggeblommen, og arbejd det sammen til en dej. Stil dejen i køleskab i mindst 1/2 time. Pisk æggehviderne stive. Vend sukkeret og krydderiet i.

Rul dejen ud i en rektangulær flade på ca. 50 x 30 cm. Kom marengsdejen ovenpå. Rul sammen. Stil kagerullen i fryseren i ca. 1/2 time, så den bliver helt kold. Sæt ovnen på 160 °C. Skær rullen i godt 1/2 cm tykke skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bages midt i ovnen i ca. 20 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Appelsincurd

Appelsincurd

Ingredienser

2 dl friskpresset appelsinsaft
3 æg
5 dl Dansukker Syltesukker
200 g smør


Bland æg, syltesukker og appelsinsaft i en tykbundet gryde. Sæt gryden på pladen, og pisk, til det begynder at tykne.

Tilsæt smørret i små klumper under fortsat piskning. Tag gryden af kogepladen. Si appelsincurden, og hæld den derefter på varme, rengjorte glas. Opbevares i køleskab.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Florentinerkager

Florentinerkager

ca. 35 stk.
Ingredienser

2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl piskefløde
40 g smør
1/2 dl hakkede valnødder
1/2 dl hakkede mandler
1 dl tørrede finthakkede abrikoser
små papirforme


Smelt sukker og sirup i en gryde. Tilsæt fløde og smør, og kog til massen bliver tyk (125 °C). Tag gryden af varmen, og tilsæt valnødder, mandler og abrikoser. Hæld dejen i små papirforme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æble-hindbærchutney

Æble-hindbærchutney

Ingredienser

1 kg syrlige æbler
1/2 kg løg
2 1/2 dl æblecidereddike
3 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
1/2 tsk cayennepeber
1 spsk stødt ingefær
1 knsp stødte nelliker
1/2 kg hindbær (frosne, optøede)


Skræl æblerne, fjern kernehuset og del æblerne. Skræl og hak løgene. Kog æblecidereddike, sukker og krydderier. Læg æbler og løg i, og kog under låg i 30 minutter. Rør rundt af og til, så det ikke brænder på. tilsæt hindbærrene, og kog yderligere 5 minutter. Hæld chutney’en på flotte, varme glas, og slut tæt. Opbevar chutney’en koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Kanellikør

Kanellikør

Ingredienser

Saften af 1 appelsin
6 kanelstænger
70 cl cognac eller vodka
1 dl Dansukker Lys Sirup


Bland appelsinsaft, kanelstænger og alkohol i et glas. Lad det trække i 2 uger. Si blandingen, og tilsæt siruppen. Smag likøren til. Hvis du ønsker en sødere likør, tilsættes mere sirup. Hæl likøren på en smuk karaffel eller flaske. God som jule- eller værtindegave.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker