Julegodter

Julen er den perfekte undskyldning for alle, som elsker søde sager. Her kan du finde en klassiker til slikmundene og alternativet for feinschmeckere.

Nedenfor kan du finde opskrifter på Julede havregrynskugler, Barer med chokoladeovertræk, Fyldte chokolader, Brændte mandler med lakrids og saltsmag, Gløggtrøffel, Chokoladekarameller med muscovadorørsukker, Nøddechokoladekaramel, Chokoladetrøffel med stjerneanis, Lakridskaramel med mandel, Pebermyntefudge og Snebolde.


Julede havregrynskugler

Julede havregrynskugler

Cirka 10 stykker 25 minutter
Ingredienser

2-3 spsk. kaffe
100 g blødt smør
1 1/2 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
4 spsk. kakao
2 tsk. vaniljesukker
3 dl havregryn
1 tsk. stødt kanel
1 knsp. stødt kardemomme

Pynt
1 dl Dansukker Perlesukker
Rød frugtfarve


Bryg kaffen, og lad den køle af. Bland de øvrige ingredienser i en skål.

Tilsæt kaffen, og rør godt sammen. Tril blandingen til kugler.

Farv perlesukkeret med rød frugtfarve, hvis du vil have chokoladekuglerne til at se julede ud, og rul dem derefter i perlesukkeret.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Barer med chokoladeovertræk

Barer med chokoladeovertræk

Cirka 20-25 stykker 50 minutter
Ingredienser

Barer
1 dl mandler
1 dl hasselnødder
3 dl jordnødder
25 g smør
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl sesamfrø
1 dl kokosmel

Chokoladeovertræk
200 g chokolade
50 g smør

Pynt
Hakkede nødder


Sæt ovnen på 150 °C.

Hak nødderne i en foodprocessor. Smelt smørret, og rør nøddeblandingen i.

Bland resten af ingredienserne i, og rør til en tyk masse.

Hæld dejen ud i en form, cirka 24 x 30 cm, med bagepapir.

Bag midt i ovnen i 20-25 minutter. Lad køle af.

Smelt chokoladen og smørret over vandbad imens.

Smør chokoladeblandingen på nøddebunden, og drys hakkede nødder på. Stil dem i køleskabet.

Skær til små barer.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Fyldte chokolader

Fyldte chokolader

Cirka 20 stykker 1 time
Ingredienser

Karamelfyld
1 1/2 dl piskefløde
1/2 dl Dansukker Rørsukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup

Chokoladeovertræk
150 g mørk chokolade

Forslag til smagsgivere
• 50 g tyrkisk peber
• 5 knsp. pebermynte
• 2 tsk. stødt kanel
• 2 tsk. stødt kardemomme


Lad fløde, sukker og sirup koge op i en tykbundet kasserolle. Lad det koge til en tyk karamelcreme, cirka 10 minutter. Lad det køle lidt af.

Hak chokoladen, og smelt den over vandbad.

Pensl indersiden af praliné-/ folieforme med den smeltede chokolade, og stil dem i køleskabet. Pensl endnu en gang, og stil dem i køleskabet, så chokoladen stivner. Fyld en sprøjtepose med resten af chokoladen.

Brug en smagsgiver efter eget valg. Hvis du vælger tyrkisk peber, skal du bruge en morter og knuse dem til småstykker.

Tilsæt smagsgiveren i karamelcremen, og hæld cremen i en sprøjtepose. Fyld formene to tredjedele op, og sprøjt resten af chokoladen på som låg.

Lad dem køle af i køleskabet, og tag derefter de fyldte chokolader ud af formene.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Brændte mandler med lakrids og saltsmag

Brændte mandler med lakrids og saltsmag

Lækkert sødt/salt juleslik, lige så dekorativt som lækkert. Mørk Muscovadorørsukker har et fint strejf af lakrids.
Ingredienser

200 g mandler
1 dl Dansukker Flormelis
1 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 spsk. vand
Flagesalt


Kom mandler, flormelis, muscovadorørsukker og vand i en kasserolle. Skru helt op for varmen, og bland det hele godt.
Skru ned for varmen, og tilsæt saltet. Rør, til sukkeret er helt opløst. Juster varmen hele tiden, så sukkeret ikke brænder på.
Hæld mandlerne ud på bagepapir. Strø lidt mere flagesalt på. Bræk mandlerne fra hinanden, når de er kølet af.

Se film: Sådan laver du brændte mandler

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Gløggtrøffel

Gløggtrøffel

20 stk.
Ingredienser

250 g hakket mørk sjokolade
1 dl kremfløte
5 ss Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
25 g smør
2–3 ss gløgg


Hakk sjokoladen.
Kok opp fløte og muscovadorørsukker i en gryte.
Ta gryten av varmen, tilsett sjokolade, smør og gløgg, og rør til en jevn masse. Avkjøl litt.
Sett eller sprøyt ut trøfler i små former, og la stivne i kjøleskap.
Sikt over litt kakao, og server.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladekarameller med muscovadorørsukker

Chokoladekarameller med muscovadorørsukker

ca. 40 stk.
Chokoladedyppede lækkerier, perfekte små give-aways.
Ingredienser

100 g smør
1/2 dl kakao
2 dl piskefløde
3 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 tsk. vaniljesukker
100 g mørk chokolade til pynt


Bland alle ingredienserne, bortset fra chokoladen, i en kasserolle med tyk bund, og lad det koge op. Lad det simre under omrøring af og til, indtil temperaturen er 125 grader. Det nemmeste er at bruge et køkkentermometer, ellers kan man dryppe en lille smule af karamelmassen i et glas koldt vand. Dannes der en rund halvblød karamel, er massen klar. Det tager ca. 30-40 minutter, inden karamellen har nået den rette temperatur.
Hæld karamelmassen op i en form beklædt med bagepapir, og lad den stivne.
Skær karamellen i passende store stykker.
Smelt chokoladen over vandbad, og dyp hvert stykke i chokoladen. Stil karamellerne til afkøling på en rist.
Pak eventuelt karamellerne ind i flot papir.

Se film: Sådan laver du karameller

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Nøddechokoladekaramel

Nøddechokoladekaramel

Cirka 40 stk.
Sej og blød karamel med dit valg af nødder.
Ingredienser

100 g smør
1 1/2 dl piskefløde
1 3/4 dl Dansukker Sukker
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
125 g hakket mørk chokolade
En knivspids salt
1 1/2 dl hele hasselnødder


Smelt smør og piskefløde i en kasserolle. Tilsæt sukker og sirup. Lad det koge op.
Tilsæt hakket chokolade og en knivspids salt.
Lad det koge under omrøring af og til, indtil temperaturen er 125 grader. Det nemmeste er at bruge et køkkentermometer, men ellers kan du lave kugletesten. Dryp en lille smule af karamelmassen i et glas koldt vand. Dannes der en rund halvblød karamel, er massen klar. Det tager ca. 30-40 minutter, inden karamellen har nået den rette temperatur.
Rør hasselnødderne i, og kom blandingen i en aflang form 30 x 10 cm (smurt eller beklædt med bagepapir). Lad det køle af.
Skær i firkanter, og server.

Se film: Sådan laver du karameller

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladetrøffel med stjerneanis

Chokoladetrøffel med stjerneanis

50 stk. 30 minutter
Ingredienser

200 g mælkechokolade
250 g mørk chokolade
2 dl piskefløde
3 stk. stjerneanis
3 spsk. Dansukker Lys Sirup
Kakao


Beklæd en form (20 x 20 cm) med bagepapir.
Hak chokoladen.
Varm piskefløden op sammen med stjerneanis, så den næsten kommer i kog. Tag blandingen af kogepladen, og lad den hvile i fem minutter.
Varm fløden op igen, og rør den hakkede chokolade og siruppen i. Tag stjerneanissen op.
Hæld blandingen i formen beklædt med bagepapir.
Dæk med plastfolie, og lad det stå i køleskabet i mindst 24 timer.
Skær ud i 50-60 stykker, og drys med kakao.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Lakridskaramel med mandel

Lakridskaramel med mandel

1 lille plade
Ingredienser

3 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl piskefløde
2 dl hakkede mandler
1 dl knust Tyrkisk Peber


Rør sukker, sirup og piskefløde sammen i en tykbundet kasserolle, og lad det koge op. Rør rundt af og til.
Skru ned for varmen, og lad det simre i ca. 20-30 minutter (134 °C), til blandingen er blevet sej. Du kan også lave kugletesten.
Hak mandlerne, og knus Tyrkisk Peber imens, og læg halvdelen på en plade beklædt med bagepapir.
Når karamellen er klar, blandes den sidste portion mandler og Tyrkisk Peber i, og det hældes over pladen.
Lad det køle af ved stuetemperatur.
Bryd karamellem i mindre stykker, og opbevar dem i et glas med mellemlægspapir mellem hvert lag, så de ikke hænger sammen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Pebermyntefudge

Pebermyntefudge

ca. 50 stykker
Ingredienser

3 dl piskefløde
3/4 dl Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 spsk. vaniljesukker
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
50 g smør
100 g mørk chokolade
1 dl knuste pebermyntestænger


Bland fløde, muscovadorørsukker, sirup og vaniljesukker i en gryde, og lad det koge, til massen har nået en temperatur på 120 °C, eller dryp lidt af massen i et glas med koldt vand for at se, om det stivner. Rør rundt for at sikre, at blandingen ikke brænder fast på grydens bund. Tag gryden af varmen, og tilsæt glukosesirup og smør. Sæt gryden tilbage på varmen, og kog massen op igen. Bræk chokoladen i mindre stykker, og bland den i massen.

Beklæd en aflang form på ca. 15 x 20 cm med bagepapir. Strø de knuste pebermyntestænger ud i bunden af formen. Hæld massen over de knuste pebermyntestænger. Stil fudgen køligt, til den stivner. Skær den ud i små firkanter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Snebolde

Snebolde

ca. 30 stk. 30 minutter
Ingredienser

200 g blødt smør eller margarine
3 dl Dansukker Flormelis
5 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl cremepulver, koldrørt (det samme som bruges til en koldrørt kagecreme)
2-4 spsk. koldt vand
200 g hvid chokolade
Kokosmel


Rør fedtstof og flormelis sammen, og tilsæt havregryn, cremepulver og det kolde vand. Tril massen til kugler, der stilles i fryseren. Smelt chokoladen over et vandbad. Dyp kuglerne i den smeltede chokolade og derefter i kokosmel. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Du kan finde flere opskrifter på julegodter her »