Adventshygge

At invitere til adventshygge er en nem måde at samle vennerne på før jul. Ofte kræver det heller ikke så mange forberedelser for at skabe en hyggelig stemning. Vi har samlet nogle gode opskrifter, som kan give dig lidt inspiration til drikkevarer og mundgodt.

Her finder du opskrifter på Gløgg, Varm æblemost, Hvid gløgg, Varm appelsin-æblepunch, Barer med chokoladeovertræk, Gløggtrøffel, Brændte mandler med appelsin og brunkagesmag, Chokolade-myntekaramel, Krydret æble- og valnøddekage, Safranhorn, Krydrede brunkager og Chokoladedyppede marengs.


Gløgg

Gløgg

Ingredienser

70 cl rødvin
35 cl martini rosso
25 cl vodka
2-3 kanelstænger
8 kryddernelliker
1 stykke tørret ingefær
1 tsk. stødt kardemomme eller
en pose færdigblandede gløggkrydderier
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin


Bland krydderierne med rødvin og brun farin i en gryde, og varm op til 70 °C. Lad det stå et par timer. Si krydderierne fra. Tilsæt vodka og martini rosso. Opvarm gløggen under låg et par minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Varm æblemost

Varm æblemost

4 glas
Ingredienser

8 dl æblejuice
2 tsk. vaniljesukker
4 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup
Saft af 2 citroner
1 kanelstang
1 tsk. stødt kardemomme


Varm æblejuicen op, og kom vaniljesukker, sirup, citronsaft og krydderier i. Lad det stå lidt tid.
Serveres varm eller kold.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Hvid gløgg

Hvid gløgg

8-10 glas
Ingredienser

70 cl tør hvidvin
1 1/2 dl Dansukker Bagesukker
2 stykker tørret ingefær
2 stykker pomeransskal
1 kanelstang
10 cl gin (kan udelades eller erstattes af andet)


Bland vin, sukker, ingefær, pomeransskal og kanel, og lad det simre i 5 minutter.
Tilsæt gin. Servér.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Varm appelsin-æblepunch

Varm appelsin-æblepunch

4 glas
Ingredienser

5 dl æblejuice
4 spsk. Dansukker Brun Farin
2 kanelstænger
3 dl blodappelsinjuice
1 appelsin, gerne en blodappelsin


Bland æblejuice, brun farin og kanelstænger i en kasserolle, og lad det simre under låg i 5 minutter. Tag kanelstængerne op. Tilsæt appelsinjuicen, og varm drikken op. Vask appelsinen grundigt, og skær den i skiver, som derefter skæres i stykker. Læg nogle appelsinstykker i hvert glas, og hæld den varme drik over. Serveres med det samme.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Barer med chokoladeovertræk

Barer med chokoladeovertræk

Cirka 20-25 stykker 50 minutter
Ingredienser

Barer
1 dl mandler
1 dl hasselnødder
3 dl jordnødder
25 g smør
1 1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1 dl sesamfrø
1 dl kokosmel

Chokoladeovertræk
200 g chokolade
50 g smør

Pynt
Hakkede nødder


Sæt ovnen på 150 °C.

Hak nødderne i en foodprocessor. Smelt smørret, og rør nøddeblandingen i.

Bland resten af ingredienserne i, og rør til en tyk masse.

Hæld dejen ud i en form, cirka 24 x 30 cm, med bagepapir.

Bag midt i ovnen i 20-25 minutter. Lad køle af.

Smelt chokoladen og smørret over vandbad imens.

Smør chokoladeblandingen på nøddebunden, og drys hakkede nødder på. Stil dem i køleskabet.

Skær til små barer.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Gløggtrøffel

Gløggtrøffel

20 stk.
En udsøgt fortolkning af den klassiske gløggsmag.
Ingredienser

250 g hakket mørk chokolade
1 dl piskefløde
5 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
25 g smør
2-3 spsk. gløgg


Hak chokoladen.
Bring piskefløde og muscovadorørsukker i kog i en kasserolle.
Tag kasserollen af kogepladen, tilsæt chokolade, smør og gløgg, og rør, til blandingen er jævn. Lad det køle lidt af.
Klik eller sprøjt trøflen ud i små forme, og stil dem i køleskabet til afkøling.
Drys lidt kakao over, og server.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Brændte mandler med appelsin og brunkagesmag

Brændte mandler med appelsin og brunkagesmag

En af julens favoritter med et nyt tvist.
Ingredienser

250 g mandler (med skal)
250 g (2 3/4 dl) Dansukker Sukker
3/4 dl vand

Smagsgivning
Skal af 1 usprøjtet appelsin
1/2 spsk. stødt kanel
1 tsk. stødt kardemomme
1/2 tsk. stødt ingefær


Kom mandler, sukker, vand, appelsinskal og krydderier i en kasserolle, og sæt det på høj varme, indtil vandet koger, og massen begynder at boble. Rør ofte rundt med en gaffel.
Skru ned for varmen, til vandet er fordampet helt, og sukkeret er krystalliseret igen.
Sukkeret skal smelte, men kun delvist, så det lægger sig i klumper om mandlerne.
Hæld mandlerne ud på et stykke smørrebrødspapir, og skil dem ad med en gaffel.

Se film: Sådan laver du brændte mandler

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokolade-myntekaramel

Chokolade-myntekaramel

ca. 35 stk.
Ingredienser

1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup, gerne økologisk
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
3 dl piskefløde
2 spsk. kakao
8 stykker After Eight
2 knsp. eddike 7 %


Bland sukker og de to slags sirup, fløde og kakao i en gryde, og kog blandingen i 20 minutter. Tilsæt chokoladestykkerne og eddiken, og rør i blandingen. Kog i yderligere 5 minutter. Dryp lidt af blandingen i et glas med koldt vand for at se, om den størkner. Mærk, om konsistensen er passende, eller brug et termometer (120-125 °C). Lad evt. blandingen koge i yderligere nogle minutter, indtil den har den ønskede konsistens. Hæld blandingen op i en let oliesmurt form på ca. 15 x 20 cm. Lad den køle af. Skær karamellen i mindre stykker, og pak stykkerne ind i cellofan eller bagepapir.

Se film: Sådan laver du karameller

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Krydret æble- og valnøddekage

Krydret æble- og valnøddekage

En kage som bliver saftigere jo længere, den får lov at stå.
Ingredienser

3 syrlige æbler i tern
3 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
3 æg
2 dl Dansukker Brun Farin
2 tsk. vaniljesukker
1 1/2 dl solsikkeolie
6 1/2 dl hvedemel
1 1/2 tsk. bagepulver
1 1/2 tsk. natron
1 spsk. stødt kanel
1 tsk. stødt kardemomme
1/2 tsk. stødt ingefær
1/2 tsk. flagesalt
2 dl hakkede valnødder

Icing
2 1/2 dl Dansukker Flormelis
4 spsk. piskefløde
1 dl friskost
2 tsk. vaniljesukker
3 spsk. vand (tilsæt mere om nødvendigt)


Sæt ovnen på 175 grader, og smør en sukkerkageform (2 liter).
Rør æbletern, sirup, æg, brun farin, vaniljesukker og olie sammen i en stor skål.
Bland de tørre ingredienser sammen i en anden skål, og rør dem derefter i æbleblandingen lidt ad gangen, til det bliver en jævn masse. Tilsæt valnødder.
Hæld dejen i formen, og bag midt i ovnen i 55-60 minutter. Tag ud af ovnen, og lad køle af.
Icing: Rør alle ingredienser sammen til en jævn masse i en foodprocessor. Tilsæt evt. mere vand, hvis massen bliver for tyk.
Fordel den over kagen, og lad den køle af i køleskabet i mindst 20 minutter inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Safranhorn

Safranhorn

32 horn 2 timer
Ingredienser

1 g safran (kan evt. erstattes af 2 tsk. gurkemeje)
1 spsk. Dansukker Sukker
50 g gær
5 dl mælk
150 g blødt smør
1 dl Dansukker Lys Sirup
1 tsk. salt
13-14 dl hvedemel

Fyld
150 g marcipan
100 g blødt smør
1 tsk. vaniljesukker
50 g hvid chokolade

Pynt
1 æg til pensling
Dansukker Perlesukker


Knus safran i en morter med 1 spsk. sukker og varm mælken op til 37 °C.

Smuldr gæren i en skål, og hæld mælken i.

Tilsæt smør, safran, sirup og salt. Tilsæt derefter næsten alt hvedemelet, og arbejd det hele sammen til en smidig dej.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse, cirka 40 minutter.

Tilbered fyldet imens. Riv marcipanen, og bland det sammen med smør, vaniljesukker og hakket chokolade.

Del dejen i fire stykker, som hver rulles ud til et rektangel, cirka 0,5 cm tykt, på et meldrysset bord. Del rektanglerne til otte trekanter.

Kom en klat fyld på trekantens brede ende, og rul sammen fra den brede ende mod spidsen. Læg hornene med spidsen nedad på en plade beklædt med bagepapir. Lad hornene hæve under et klæde i cirka 40 minutter. Sæt ovnen på 225 °C.

Pensl med sammenpisket æg, og drys med perlesukker.

Bag midt i ovnen i 7-8 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Krydrede brunkager

Krydrede brunkager

30 minutter + 1-2 timer i køleskab
Ingredienser

150 g Dansukker Sukker
3/4 dl Dansukker Lys eller Mørk Sirup
150 g margarine eller smør
2 små æg
1/2 spsk. revet pomeransskal
1/2 spsk. ingefær
1/2 spsk. nelliker
1/2 spsk. natron
400 g hvedemel


Varm sukker og sirup op til kogepunktet. Læg fedtstoffet i, og lad det smelte. Lad massen køle af.

Rør æg, krydderier, natron og det meste af melet i. Dæk dejen med lidt mel og lad den stå koldt et par timer eller til næste dag.

Ælt dejen smidig på bordet. Rul den ud til en tynd plade, ca. 2 mm. Stik kager ud i den ønskede størrelse. Læg dem på en smurt plade. Bag kagerne 8-10 minutter ved 175 °C. Lad kagerne køle af på bagepladen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Chokoladedyppede marengs

Chokoladedyppede marengs

40 stk. små
Charmerende julelækkerier – lige så lækre som dekorative.
Ingredienser

3 æggehvider
2 dl Dansukker Bagesukker
2 spsk. Dansukker Mørk Muscovadorørsukker
1/2 dl Dansukker Flormelis

Med cognac
1 spsk. cognac
100 g smeltet hvid chokolade
100 g hakkede pistacienødder

Med pebermynte
3 dråber pebermynteolie
100 g smeltet mørk chokolade
50 g ristede, hakkede hasselnødder


Sæt ovnen på 125 grader.
Bland æggehvide, sukker og muscovadorørsukker i en rustfri skål. Sæt skålen i vandbad (over kogende vand). Pisk i hånden, til sukkerkrystallerne er opløst. Føl på æggehviden med fingrene, den skal være helt jævn og glat.
Tag skålen fra vandbadet, og pisk marengsen længe med elpisker på højeste hastighed, til den er kølet af. Tilsæt flormelis imens.
Del blandingen i to, og kom cognac i den ene halvdel og pebermynte i den anden.
Sprøjt ud i små toppe på en plade beklædt med bagepapir. Bag i ovnen i 2-3 timer, eller til de er tørre.
Dyp cognacmarengsene i hvid chokolade og hakkede pistacienødder. Dyp pebermyntemarengsene i mørk chokolade og ristede, hakkede nødder.
Opbevares i en lufttæt beholder.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker