Fra top til hugget

Sukkertoppe – den oprindelige sukkerform

Sukkertoppe er den originale måde at producere sukker på og den reneste form for sukker. Sukkertoppe blev fremstillet af rent rørsukker, der blev hældt ned i en kræmmerhuslignende form med et lille hul i bunden, således at den overskydende væde kunne løbe ud. Herefter hang det til tørre et par uger, indtil krystallerne havde sat sig.

Tilbage i Persien benyttede man udhulede bambusrør som forme til at tørre sukkeret i, men fra Egypten kender vi sukkertopforme af glas, og kineserne var de første til at anvende lerforme. I Europa benyttede man i mange år træ, før man gik over til ler. Men både ler og træ er ret skrøbelige materialer, så da industrien gjorde sit indtog, blev formene i stedet fremstillet af stål eller zink. På siden af formen sad et spænde, så man efter sukkerets tørring uden problemer kunne åbne formen og fjerne sukkertoppen.

Sukkertoppe på over 10 kilo

Sukkertoppene vejede mellem 5 og 15 kilo, hvilket naturligvis var alt for meget for den enkelte forbruger – og også alt for dyrt. Derfor knækkede man stykker af efter behov. Dog var de store sukkertoppe ret besværlige at håndtere, og da man alligevel huggede dem i stykker i butikkerne, fandt man senere ud af at skære toppene i skiver, hvilket lettede håndteringen af toppene – både for handelsmændene og for kunderne.

Industrialiseringen og centrifugeringen

Omkring år 1900 blev centrifugen introduceret, hvilket gjorde, at man var i stand til at tørre sukkermassen hurtigere. I stedet for at hænge sukkertoppene til tørre i tørrerum, blev de placeret i en centrifuge, hvorefter de blev slynget rundt – stadig i de kræmmerhuslignende forme som tidligere. Når de var færdige, blev de taget ud af formene og pakket.

Stop for produktionen

Man holdt med at producere sukkertoppe i både Danmark og Sverige omkring år 1940. I stedet var man begyndt at findele sukkeret – hvilket er det, vi i dag kender som melis. Helt op til år 1955 vejede købmanden sukker af på vægt. Først efter 1955 begyndte man at modtage melis i to kilos pakker, som vi kender det i dag.

Man kan stadig, nogle steder, købe sukkertoppe. De er til sammenligning med tidligere tider på ca.250 gram og importeres fra Tyskland.
[Kilde: Gertrud Helgesson fra Sukkermuseet i Arlöv og Erik Jørgensen fra Sukkermuseet i Nakskov]