Juletips

Bagværk til juletræet

Bag små dekorative detaljer, som får gæsterne til føle sig ekstra velkommen. Smukt dekorerede brunkager på juletræet giver en hyggelig duft af jul i hjemmet. Lad kreativiteten få frit løb, både når du former og pynter kagerne.

Glasur
4 dl Dansukker Flormelis
1 æggehvide (pasteuriseret)
1/2 tsk. eddike

Pisk flormelis, æggehvider og eddike sammen til en stiv, sej masse, helst med elpisker.

Pynt brunkagerne.

Bordkort

Bag bordkort af brunkagedej, og skriv gæsternes navne med glasur. De bliver desuden til en ekstra lille godbid efter maden!

Glasur
4 dl Dansukker Flormelis
1 æggehvide (pasteuriseret)
1/2 tsk. eddike

Pisk flormelis, æggehvider og eddike sammen til en stiv, sej masse, helst med elpisker. Fyld glasuren i en plastikpose, og sprøjt gæsternes navne på brunkagerne.

Brunkageguirlander

Bag eller køb brunkagefigurer. Pynt dem med glasur. Sæt bånd på med lim eller glasur.

Brunkager i pose

Bind et flot bånd om en stak hjemmelavede julekager, pak dem ind i cellofan, så har du en god gave, som vil blive modtaget med glæde.

Krydrede brunkager
150 g Dansukker Sukker
3/4 dl Dansukker Lys eller Mørk Sirup
150 g margarine eller smør
2 små æg
1/2 spsk. revet pomeransskal
1/2 spsk. ingefær
1/2 spsk. nelliker
1/2 spsk. natron
400 g hvedemel

Varm sukker og sirup op til kogepunktet. Læg fedtstoffet i, og lad det smelte. Lad massen køle af. Rør æg, krydderier, natron og det meste af melet i. Dæk dejen med lidt mel og lad den stå koldt et par timer eller til næste dag . Ælt dejen smidig på bordet. Rul den ud til en tynd plade, ca. 2 mm. Stik kager ud i den ønskede størrelse. Læg dem på en smur t plade. Bag brunkagerne 8-10 minutter ved 175 °C. Lad brunkagerne køle af på bagepladen.

Florentinerkager

ca. 35 stk.


Ingredienser
2 ½ dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl piskefløde
40 g smør
1/2 dl hakkede valnødder
1/2 dl hakkede mandler
1 dl tørrede finthakkede abrikoser
små papirforme

 

Smelt sukker og sirup i en gryde. Tilsæt fløde og smør, og kog til massen bliver tyk. Tag gryden af varmen, og tilsæt valnødder, mandler og abrikoser. Hæld dejen i små papirforme.

Forny adventskransen - bag den selv

Lav en flettet dejkrans, bag den og dekorer med glasur, bånd og lys. Eller byd dine gæster velkommen med et hjemmebagt hjerte på hoveddøren, hængt op med gran og silkebånd.

Frugt med frost

3 æggehvider (pasteuriserede)
frugt efter eget valg
3 dl Dansukker Sukker
1 ½ dl Dansukker Flormelis
smørrebrødspapir

 

Kom æggehviderne op i en skål, og pisk dem let. Brug en bagepensel til at pensle frugterne med æggehvide, og læg dem på en rist (med smørrebrødspapir).

 

Sigt et tykt lag sukker over frugterne. Brug almindeligt sukker eller en blanding af 2/3 almindeligt sukker og 1/3 flormelis. Lad sukkeret tørre i ca. 1 time, inden frugterne anrettes på et fad.

Gammeldags julemarcipan

Ingredienser
1 dl piskefløde
1/2 dl hvedemel
50 g mandler
300 g Dansukker Flor med valgfri smag


Bring fløde og mel i kog, mens du pisker. Lad det afkøle. Smut mandlerne, og mal dem fint. Bland dem med melgrøden. Ælt flormelis i, til det bliver en smidig masse.


Brug marcipanen til marcipanfigurer, marcipanbrød med fyld eller til praliner (fyldte chokolader).

 

Forslag til praliner:

 

1. Tag en halv portion marcipan, og smag til med 5 spsk rom. Del marcipanen i 40 stykker, som rulles til kugler. Læg en halv valnød på hver kugle. Dyp kuglerne i smeltet chokolade.

 

2. Tag en halv portion marcipan, og del den i 40 stykker. Tryk stykkerne flade, læg et lille stykke nougat på og rul marcipanen sammen derom. Dyp stykkerne i smeltet chokolade.

 

3. Tag en tredjedel af en portion marcipan, og bland den med finthakket tørret frugt. Rul små kugler, som dyppes i smeltet chokolade. Pynt med tynde strimler af appelsinskal.

 

4. Tag en tredjedel af en portion marcipan, og rul den til små kugler. Dyp kuglerne i smeltet chokolade. Pynt med kagepynt.

 

5. Tag en tredjedel af en portion marcipan, og tilsæt 3 spsk likør. Form marcipanen i trekanter, og dyp dem i smeltet mørk chokolade. Pynt med kagepynt.

Glasurfigurer

1 pasteuriseret æggehvide
4 dl Dansukker Flormelis
2 knsp citronsaft

Tilbehør
Bånd
Glansbilleder

Rør ingredienserne til glasuren sammen i en skål. Pisk glasuren glat og fast med elpisker. Lav hjerter, cirkler osv. på et stykke bagepapir. Læg båndet dobbelt, og fæst det til glasurfigurerne. Læg derefter et glansbillede ovenpå. Pynt evt. med små stjerner. Lad tørre.

Huse af hugget sukker

Dansukker Hugget Sukker og Hugget Rørsukker 

Glasur
4 dl Dansukker Flormelis
1 æggehvide (pasteuriseret)
1/2 tsk. eddike

Pisk ingredienserne sammen til en fast, sej masse, helst med elpisker. Glasuren kommes i en plastpose og sprøjtes ud.

'Lim' det huggede sukker sammen med glasur, og byg huse, slotte, kirker, borge osv.

Julemarmelade

Kan anvendes som en hyggelig julegave eller værtindegave, gerne sammen med lidt god ost eller et lækkert, hjemmebagt brød.

 

500 g røde peberfrugter, renset vægt
350 g jordbær
2 dl appelsinjuicekoncentrat
2 spsk. citronsaft
750 g Dansukker Syltesukker
1 rød chili

 

Skold, flå og udkern peberfrugterne. Blend eller pres dem gennem en si. Blend eller hak jordbærrene fint. Skyl, udkern og skær chilien i meget små stykker. Bland alle ingredienserne i en gryde, og kog blandingen i 3-4 minutter. Skum af. Hæld massen på varme, rengjorte glas.

Julestjerner og sneflager

Julestjerner og sneflager i glasur til at hænge i vinduet eller på juletræet.

 

Glasur

1 æggehvide (pasteuriseret)
3/4 dl Dansukker Flormelis
Et par dråber eddike
Engangssprøjteposer i plast
Bagepapir

Pisk alle ingredienser sammen til en fast masse med elpisker. Hæld massen i en sprøjtepose, og sprøjt stjerner/sneflager ud på bagepapir.

Lav dit eget juletræ

100 g (1 dl) flydende margarine
3 æg
2½ dl Dansukker Sukker
1½ dl ymer
3 dl hvedemel
2 tsk bagepulver
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødt kryddernelliker
2 tsk stødt kanel

Beklæd en aflang bradepande med bagepapir. Sæt ovnen på 200 °. Pisk æg og sukker luftigt. Tilsæt margarine og ymer. Bland mel, bagepulver og krydderier sammen og bland i dejen. Hæld dejen i bradepanden og bag i ca. 15 minutter.

Brug forme til at trykke stjerner i forskellig størrelse ud. Stabel stjernerne ovenpå hinanden. Drys flormelis over – og du har nu en snefyldt juletræskage til kaffebordet eller som borddekoration.

 

Eller brug vores skabelon som kan printes ud her. Lav en dobbelt portion og bag to bradepander med kage for att få niveauer nok på dit juletræ.

Lav selv emballagen

Lav selv emballagen til kager og konfekt  - luk krukker med bånd og laksegl, og klip sylteglashætter af flere lag silkepapir i forskellige farver. Eller få børnene til at dekorere færdigkøbte glas og æsker.

Lygter af brunkager

Form små lygter af færdigbagte brunkager. Sæt dem sammen med glasur.

Glasur
4 dl Dansukker Flormelis
1 æggehvide (pasteuriseret)
1/2 tsk. eddike

Pisk flormelis, æggehvider og eddike sammen til en stiv, sej masse, helst med elpisker. Lim brunkagelygterne sammen med glasuren.

Marcipan med ny smag

Brug Dansukker Flor med chokoladesmag til at farve marcipanen med – og få samtidig en helt ny smag.

Marinerede figne

Ingredienser
1 dl Dansukker Mørkt Muscovadorørsukker
1 dl balsamicovineddike
10 tørrede figner
 
Bring vineddike og sukker i kog. Læg fignerne i, og giv dem et opkog. Lad fignerne afkøle i lagen, inden de lægges i glas. Fignerne er gode sammen med stærk ost.

Peberkagehus

2 dl Dansukker Lys Sirup
2¼ dl Dansukker Sukker
200 g smør
1 stort æg
2 tsk. stødte nelliker
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kanel
ca. 8 dl hvedemel
1½ tsk. bagepulver

Smelt smør, sukker og sirup. Rør det sammen, og lad det køle af. Rør ægget i. Opløs bagepulveret i lidt vand, og rør det i sammen med krydderierne. Tilsæt melet, og rør dejen godt sammen. Lad den hvile natten over.

Download peberkagehuset som pdf-fil her. Tegn en skabelon af de forskellige husdele på kraftig karton eller plast. Stil ovnen på 175°.

Rul dejen ud på bagepapir til ca. 3 mm tykkelse. Læg skabelonerne på dejen, og skær de forskellige dele ud. Fjern den overflødige dej. Skær eventuelt huller til vinduerne, men det er nemmere at markere vinduerne ved at sprøjte med glasur.

De store dele bages midt i ovnen i 10-15 minutter, de mindre dele 5-7 minutter. Læg skabelonen på de bagte dele for at kontrollere, at målene passer. Skær eventuelt kanterne til, så de er lige.

Når delene er kolde, sættes de sammen med glasur. Sæt huset sammen for sig, taget for sig og skorstenen for sig. Når glasuren er stivnet på de forskellige dele, sættes taget på huset, og skorstenen "mures" fast.

Glasur til peberkagehus
1 æggehvide (pasteuriseret)
1/2 tsk eddike
3½- 4 dl Dansukker Flormelis

Pisk alle ingredienser sammen til en stiv masse med el-pisker.

Anvend glasuren til at bygge og udsmykke dit kagehus.

Servietringe

Lav smukke servietringe af glasur, som bliver et sødt indslag på det juledækkede bord.

Glasur
4 dl Dansukker Flormelis
1 æggehvide (pasteuriseret)
1/2 tsk. eddike

Rør ingredienserne til glasuren sammen i en skål. Pisk glasuren med en elpisker, til den er jævn og fast. Sprøjt kranse ud på bagepapir. Lad dem tørre.

Snefnug til pynt

Hvidt papir
Lim
Dansukker Sukker
Bånd til ophængning

Klip papir i firkanter i ønskede størrelser. Buk det til trekanter og klip snefnug i forskellige former. Kom lim på den ene side og dyp det i sukker. Gentag på den anden side. Lad det tørre og sæt bånd i.

Snelandskab

Et smukt snelandskab med søde rådyr bliver en anderledes julepynt.

Hæld sukker i en lav, bred skål, og lav forskellige højder, så der dannes et snelandskab. Placer rådyr i "sneen".

Eller hvorfor ikke pynte dit landskab med nisser, snemænd og juletræer?

Lad fantasien få frit løb!

Sukkerbrunede kartofler

De brune kartofler laves nemmest, ved at man smelter lidt sirup på panden. Når den er varm, vender man kartoflerne her i. Efter kort tid er de flot lysebrune og klar til servering.

Sukkerpakker til juletræet

Dansukker Hugget Sukker og Hugget Rørsukker • Glasur • Snor

 

'Lim' 8 stk. hugget sukker sammen med glasur, og sæt en dobbeltbøjet snor fast i midten. Kom glasur i valgfri farve i sammenføjningerne, så det ser ud som en pakke. Lad pakkerne tørre, inden de hænges på juletræet.

Whiskylikør

Ingredienser
3 dl piskefløde
1 tsk Dansukker Vaniljesukker
3 spsk Dansukker Flor med chokoladesmag
2 tsk Nescafé
4 dl sødet, kondenseret mælk* (købes i specialbutik)
35 cl whisky


Likøren bør drikkes i løbet af en uge – men det bør heller ikke være noget problem. Den er perfekt til en kop kaffe efter maden. Drik den gerne med is i.

 

Bland fløde, vaniljesukker, flormelis og Nescafé i en gryde, og kog op. Tag gryden fra varmen, og lad den afkøle. Tilsæt mælk og whisky. Hæld likøren på flotte, skoldede flasker, og opbevar likøren i køleskab.

 

* kondenseret mælk: 1 l sødmælk og 150 g rørsukker koges i en stor teflonbelagt gryde/pande til der er 4 dl tilbage i gryden. Inddampningen tager ca.½ time og her bliver mælken svag lysebrun, meget tyk og måske en anelse grynet.

Æble-hindbærchutney

Ingredienser
1 kg syrlige æbler
1/2 kg løg
2½ dl æblecidereddike
3 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
1/2 tsk cayennepeber
1 spsk stødt ingefær
1 knsp stødte nelliker
1/2 kg hindbær (frosne, optøede)


Skræl æblerne, fjern kernehuset og del æblerne. Skræl og hak løgene. Kog æblecidereddike, sukker og krydderier. Læg æbler og løg i, og kog under låg i 30 minutter. Rør rundt af og til, så det ikke brænder på. Tilsæt hindbærrene, og kog yderligere 5 minutter. Hæld chutney'en på flotte, varme glas, og slut tæt. Opbevar chutney'en koldt.