Så enkelt er det

Det er ikke svært at lave syltetøj og marmelade. Med vores Syltesukker er halvdelen af arbejdet gjort. Se filmen, som viser de forskellige etaper.

For at komme i gang får du her en grundopskrift, som du kan bruge som inspiration til dit syltetøj eller din marmelade.

Hvornår ved du, at syltetøjet/marmeladen har kogt færdig? På Sylte hotline finder du information om, hvordan man tester syltetøjets/marmeladens konsistens samt en række andre gode råd.

Og vil du gøre glassene ekstra fine, kan du lave etiketter med vores automat til mærkater.

Find flere lækre opskrifter på syltetøj og marmelade.

Syltetøj og marmelade af valgfri frugt eller bær

ca. 1 1/2 l

Ingredienser
1 kg bær eller frugt
1 kg Syltesukker

Til syltning med mindre sukker (tyndere syltetøj/marmelade)
2 kg bær eller frugt
1 kg Syltesukker

Skyl og rens frugt og/eller bær, mix eller skær store bær og hel frugt mindre, inden det blandes med Syltesukker i en gryde. Kog op, og kog 2-5 minutter afhængig af, hvor fast frugten er.

Tag gryden fra varmen, og skum omhyggeligt. Lad gryden stå 15 minutter, og rør rundt et par gange.

Hæld på skoldede glas, luk og opbevar køligt.

Småsylt lidt oftere

Mange forbinder syltning med store gryder og masser af glas. Men du kan sagtens fremstille syltetøj og marmelade i små mængder. Perfekt for dig, der måske bare gerne vil have lidt hjemmelavet syltetøj til din ymer, morgengrøden – eller måske bare lidt marmelade på dit hjemmebagte brød. Brug nedenstående opskrift!

1. Bland Syltesukker og bær i en gryde. For hver 100 g bær skal du bruge 100 g Syltesukker.

2. Rør det hele sammen, og kog det i 3-5 minutter.

3. Skum det godt. Hældes på varme og rene glas, eller nydes med det samme!

Forslag til smagsgivere

• Lad en stang kanel eller et par stjerneanis koge sammen med bærrene, når du laver syltetøj.

• Læg et lille stykke frisk ingefær i gryden, når du koger rabarbersyltetøj eller rabarbermarmelade.

• Hele eller hakkede mandler i syltetøjet eller marmeladen er rigtig lækkert.

• Tilsæt et par kviste frisk timian eller rosmarin, når du koger æblemos eller æblesyltetøj. Timian er også godt sammen med blommer.

• Udnyt sommerens friske urter, når du henkoger eller sylter. Tilsæt dem i slutningen af kogetiden for at bevare smag og form.

• Lidt lavendelblomster i jordbærsyltetøjet smager fantastisk godt.

• I marmelade eller syltetøj af citrusfrugter passer det ekstra godt at tilsætte nødder eller mandler. Rosiner tilfører sødme og karakter i lidt syrligere former for syltetøj.

• Prøv at blande 50-100 g revet mørk chokolade i syltetøjet.

• Et par spiseskefulde cognac eller whisky i syltetøjet eller marmeladen gør den ekstra festlig. Calvados passer godt i æblesyltetøj eller æblemarmelade.

• Vin og vineddike giver en perfekt balance mellem sødt og surt. Med hvidvin eller hvidvinseddike får du et lidt lysere syltetøj, mens rødvin eller rødvinseddike giver et flot mørkt syltetøj.

• I syltetøj eller marmelade af citrusfrugter passer det ekstra godt at tilsætte nødder eller mandler. Også rosiner tilfører sødme og karakter i lidt syrligere former for syltetøj.