Bag med citron og appelsin

Begynd året med et herligt frisk strejf af citrus i kager og bagværk. Appelsin og citron er smage, som hører vinteren til, og de er rigtig velegnede til at bage med. Citrus er forfriskende og syrligt, men er også godt i kombination med andre smage som f.eks. chokolade og karamel. Lad dig inspirere af vores gode opskrifter.

Nedenfor finder du opskrifter på Cremet citrontærte, Saftig chokoladekage med kandiserede klementiner, Citronmousse-tærte med kiwifrugt, Citronsnitter, Citrontarteletter, Italiensk citronpie, Appelsinclafouti, Orangechokoladekage med appelsinsorbet og passionsfrugtsauce, Appelsin-Cantuccini (italienske biscotti), Appelsinkage med fyld af appelsincurd og Lækre appelsinfirkanter.


Cremet citrontærte

Cremet citrontærte

Sød, syrlig og enkel.
Ingredienser

2 1/2 dl økologisk hvedemel
1 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup 
1 spsk. Dansukker Økologisk Sukker 
1 spsk. vaniljesukker
100 g koldt smør, skåret i mindre stykker
1 æggeblomme

Fyld
2 æg
5 æggeblommer
2 1/2 dl Dansukker Økologisk Sukker
1 spsk. vaniljesukker
3/4 dl piskefløde
Citronjuice fra tre citroner, gerne økologiske
Skal fra 1 grundigt skyllet citron
Dansukker Økologisk Flormelis til at drysse over, når kagen er klar


Sæt ovnen på 175 grader.

Bland mel og de øvrige ingredienser til tærtebunden i en køkkenmaskine, til dejen er jævn.

Tryk dejen ud i en tærteform med løs bund, 24-27 cm i diameter, og forbag den i ovnen i ca. 20 minutter.

Pisk æg, æggeblommer og sukker sammen, tilsæt piskefløde og til sidst citronjuice og skal.

Hæld fyldet på tærtebunden, og bag i ca. 30-35 minutter.

Lad tærten køle helt af, gerne i køleskabet, så fyldet sætter sig.

Drys flormelis over inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Saftig chokoladekage med kandiserede klementiner

Saftig chokoladekage med kandiserede klementiner

20 portioner
Ingredienser

8 æg
12 dl Dansukker Sukker
2 spsk. vaniljesukker
1 tsk. salt
3 dl kakao
6 dl mel
400 g smeltet smør

Tilbehør
10 klementiner
5 dl Dansukker Lys Sirup
3 dl vand
3 kanelstænger
9 stjerneanis
2 spsk. vaniljesukker

Flødeskum


Pisk æg og sukker, til det er luftigt. Rør de tørre ingredienser sammen, og vend dem i blandingen. Tilsæt det smeltede smør. Hæld blandingen i en bradepande med smurt bagepapir. Bages nederst i ovnen ved 175 °C i ca. 35 minutter. Pil klementinerne omhyggeligt, fjern så meget af det hvide som muligt. Del klementinerne i både. Bland lys sirup, vand og krydderier i en gryde, og lad det koge op. Læg klementinerne i blandingen, og sluk for varmen, men lad gryden stå, til blandingen er kølet af. Kagen serveres med klementinerne og lidt flødeskum.

Hvis du ikke vil have klementiner til kagen, kan du i stedet tilføje lidt luksus med kokos-tosca.
600 g kokosmel
5 dl Dansukker Sukker
3 dl Dansukker Lys Sirup
5 dl piskefløde
200 g margarine

Rør ingredienserne til toscaen sammen i en gryde, og lad det simre under omrøring i 5 minutter. Fordel blandingen på kagen efter 25 minutter, og bag kagen i yderligere 10 minutter. Lad kagen køle af, inden den skæres i firkanter. Læg kagestykkerne i en dåse med papir mellem hvert lag. Kagestykkerne kan fryses.

OBS: Kagen skal bages uden bagepulver.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Citronmousse-tærte med kiwifrugt

Citronmousse-tærte med kiwifrugt

8 portioner
Ingredienser

Bund
300 g marcipan
3 æg

Fyld
4 blade husblas
3 æg
1 1/2 dl (45 g) Dansukker Flormelis
2 dl piskefløde
saften af 2 små usprøjtede citroner
1 dl kvark 38%

Pynt
2 kiwifrugter


Sæt ovnen på 175 °C.

Begynd med bunden. Riv marcipanen og bland æggene i. Fordel massen i en springform (ca. 25 cm i diameter). Bag midt i ovnen i ca. 20 min. Lad den køle af.

Lav fyldet. Læg husblassen i blød i koldt vand.

Del æggehvider og æggeblommer. Pisk blommerne med flormelis. Pisk hviderne stive. Pisk fløden til skum.

Skyl og riv skallen af citronerne. Pres saften ud.

Kram vandet ud af husblassen og varm husblassen med citronsaften i en gryde. Lad blandingen køle lidt af.

Hæld citronblandingen ned i æggemassen under omrøring. Bland citronskallen og kvarken i. Rør flødeskummet i og til sidst æggehviderne. Hæld massen på marcipanbunden og lad den stå koldt i mindst 3 timer før servering.

Pynt tærten med skrællede og skivede kiwi. Du kan erstatte kiwifrugterne med andre af årstidens frugter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Citronsnitter

Citronsnitter

25 stk.
Ingredienser

100 g smør eller margarine
125 g mel
30 g malede mandler
1/2 dl Dansukker Sukker
1 tsk. vaniljesukker

Fyld
2 æg
1 dl Dansukker Sukker
2 spsk. hvedemel
Saft og reven skal fra 1 usprøjtet citron

Pynt
Dansukker Flormelis


Smør en firkantet springform, 23 x 23 cm, og drys den med mel, eller brug en form med samme mål af alufolie. Sæt ovnen på 175 °C.

Smelt smør i en kasserolle på komfuret. Tag kasserollen af kogepladen, og rør de øvrige ingredienser i. Tryk dejen ud i formen. Bages midt i ovnen i 12 minutter. Tag formen ud, og sæt den til side. Skru ovnen ned på 150 °C.

Pisk æg og sukker, til det er luftigt. Tilsæt mel og citronskal. Rør til sidst citronsaften i. Hæld massen over bunden, og bag den midt i ovnen i ca. 15 minutter. Fyldet skal stivne, men ikke blive brunt. Lad kagen køle af, inden den skæres i firkanter. Drys flormelis over kagerne inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Citrontarteletter

Citrontarteletter

6-8 stk.
Ingredienser

3 3/4 dl hvedemel
1/2 dl Dansukker Rørsukker
1 knsp. salt
80 g smør eller margarine
6 spsk. iskoldt vand
6 usprøjtede citroner
1 1/2 dl Dansukker Sukker
15 g smør eller margarine
4 spsk. kartoffelmel
3 ægeblommer
1 dl Dansukker Sukker

Pynt
Slik, kan udelades


Hæld mel, sukker og salt i en skål. Skær fedtstoffet i små stykker, bland det i melblandingen. Tilsæt vand, og ælt det sammen til en dej. Læg dejen i en plasticpose, og lad den hvile i køleskabet i en halv time. Tryk dejen tyndt ud i 6-8 smurte tarteletforme. Prik den med en gaffel. Sæt formene i køleskab i 30 minutter, inden de bages midt i ovnen ved 200 °C (varmluft 175 °C) i cirka 15 minutter.

Skyl citronerne grundigt. Riv skallen, og pres saften ud. Bland saften med vand, så der i alt bliver 3 1/2 dl. Bland 3 dl citronsaft samt citronskal med sukker og fedtstof i en gryde, og lad det simre under omrøring, til sukkeret er opløst. Rør kartoffelmelet ud i resten af citronsaften, og rør massen ned i gryden, og lad det koge op. Kom ægge blommer i en skål. Tag et par spiseskefulde af den varme creme, og kom den i skålen med æggeblommerne, og bland det hele sammen. Si derefter blandingen ned i citroncremen i gryden, og bland det godt sammen. Fordel cremen i de forbagte forme, og sæt dem i køleskab i 30 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Italiensk citronpie

Italiensk citronpie

ca. 8 portioner
Ingredienser

400 g tærtedej
Mel til udrulning

Fyld
250 g ricottaost
250 g mascarponeost
1 usprøjtet citron, revet skal og saft
125 g Dansukker Sukker
6 æggeblommer
6 æggehvider 


Rul dejen ud på et melet bord, så den bliver ca. 5 cm større end en tærteform med en diameter på 25 cm. Tryk dejen ud i formen, og lad den hænge ud over kanten.

Bland begge ostetyperne med citronsaft og -skal samt halvdelen af sukkeret og 5 af æggeblommerne.

Pisk æggehviderne stive. Tilsæt resten af sukkeret, og pisk i yderligere et par minutter. Vend æggehvidemassen ned i osteblandingen.

Hæld fyldet i formen, og buk kanten ind over fyldet. Pisk den resterende æggeblomme, og pensl kanterne. Bages midt i ovnen ved 175 °C i 30 minutter. Stil tærten koldt i mindst 2 timer.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Appelsinclafouti

Appelsinclafouti

6-8 portioner
Ingredienser

125 g mandelmel
1/2 dl hvedemel
1/2 knsp. salt
1 1/2 dl Dansukker Sukker
4 æg
4 pasteuriserede æggeblommer
3 dl piskefløde
1-2 appelsiner

Pynt
Dansukker Flormelis


Bland mandelmel, hvedemel og salt i en skål. Tilsæt sukker, æg, æggeblommer og fløde, og pisk det til en cremet masse. Smør én større form eller 6-8 portionsforme, og hæld massen i. Skræl appelsinerne, skær dem i skiver, og læg dem oven på massen. Bages midt i ovnen ved 175 °C i 20-25 minutter. Drys flormelis over inden servering. Smager bedst, når den er lun.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Orangechokoladekage med appelsinsorbet og passionsfrugtsauce

Orangechokoladekage med appelsinsorbet og passionsfrugtsauce

8 portioner
Ingredienser

Orangechokoladekage
150 g chokolade, helst med appelsinsmag
2 1/4 dl Dansukker Flormelis
2 1/2 spsk. kakao
150 g usaltet smør
4 æg
1 spsk. Dansukker Flormelis

Appelsinsorbet
1 1/2 dl vand
75 g Dansukker Sukker
5 dl appelsinsaft (eller en god juice)
1 citron

Passionsfrugtsauce
4 passionsfrugter
100 g Dansukker Sukker
4 dl appelsinsaft

Pynt
2 appelsiner


Orangechokoladekage
Indstil ovnen på 170 °C.
Smelt chokolade, flormelis, kakao og smør over vandbad. Tilsæt æggeblommerne, og pisk massen til den er tyk. Tag massen fra varmen, og rør den kold og glat. Pisk æggehviderne med 1 spsk. flormelis til en tyk marengs. Vend marengsen i chokolademassen, og kom dejen i en rund form (ca. 23 cm) smurt med smør. Bages ved 170 °C i 30-40 min.

Appelsinsorbet
Kog vand med sukker. Kog appelsinsaften op, og reducer til det halve under afskumning. Bland sukkerlagen med appelsinsaften, og smag til med citronsaft.
Sigt lagen. Lad ismassen køle af inden du sætter den i fryseren eller køre den på ismaskine. Frys den på ismaskine eller i fryseren under jævnlig omrøring.

Passionsfrugtsauce
Kog appelsinsaft og sukker til en tyktflydende konsistens. Tag kernerne ud af passionsfrugterne, og kom dem i lagen. Afkøl lagen. Ved servering skæres fileter af 2 appelsiner. Fileterne marineres i passionsfrugtlagen og serveres sammen med sorbeten til orangechokoladekagen.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Appelsin-Cantuccini (italienske biscotti)

Appelsin-Cantuccini (italienske biscotti)

Ca. 50 stk.
Ingredienser

4 dl hvedemel
2 dl Dansukker Lyst Muscovadorørsukker
1 tsk. vaniljesukker
2 spsk. Cointreau eller Grand Marnier
Revet skal og saft fra 1 usprøjtet appelsin
2 spsk. smør eller margarine
2 æg
200 g smuttede mandler


Kom de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt likør, appelsinskal, fedtstof og æg, og rør det sammen til en dej. Ælt mandlerne ind i dejen. Læg dejen i en plasticpose, og lad den hvile i køleskab i mindst 30 minutter.

Læg dejen på et meldrysset bord, og del den i 2 stykker, som formes til ruller med en diameter på 3 cm. Læg rullerne på en plade med bagepapir. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 12 minutter. Skær i 1 1/2 centimeter brede stykker. Læg stykkerne tilbage på pladen, og dæk dem med et stykke bagepapir. Bag dem i yderligere 10 minutter. Lad dem køle af på en rist. Opbevares tørt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Appelsinkage med fyld af appelsincurd

Appelsinkage med fyld af appelsincurd

Ingredienser

Kage
225 g smør eller margarine
2 1/4 dl Dansukker Sukker
5 æg
4 dl hvedemel
3 spsk. kakao
2 tsk. bagepulver
1 spsk. revet skal af en økologisk appelsin

Til formen
1 dl mandelsplitter

Fyld
1 dl friskpresset appelsinsaft
2 pasteuriserede æggeblommer
2 dl Dansukker Syltesukker
100 g smør

Pynt
Dansukker Flormelis


Begynd med appelsincurden. Bland pasteuriserede æggeblommer, syltesukker og appelsinsaft i en tykbundet gryde. Sæt gryden på pladen, og pisk, til det begynder at tykne. Tilsæt smørret i små klumper under fortsat piskning. Tag gryden af kogepladen. Sigt appelsincurden, og lad den køle af.

Smør en rund form, ca. 24 cm i diameter. Fordel mandelsplitterne i formen.

Put fedtstof og sukker i en skål, og pisk blandingen let og luftig med en elpisker. Tilsæt æggene et ad gangen under fortsat piskning. Bland hvedemel, kakao og bagepulver, og bland det i dejen sammen med appelsinskallen. Hæl dejen i formen, og bag kagen midt i ovnen ved 175 °C i ca. 50 minutter. Kontroller, om kagen er færdigbagt, ved at stikke forsigtigt i den med en træpind. Lad kagen afkøle i formen. Del kagen i to bunde, og fordel appelsincurden på den ene. Læg den anden på som låg, og lad kagen trække i mindst en time inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Lækre appelsinfirkanter

Lækre appelsinfirkanter

ca. 20 stk.
Ingredienser

3 3/4 dl hvedemel
1/2 dl Dansukker Lys Muscovadorørsukker
2 spsk. vaniljesukker
150 g blødt smør eller margarine

Fyld
3 dl piskefløde
175 g smør eller margarine
2 dl Dansukker Rørsukker
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
revet skal af en økologisk appelsin
1 spsk. appelsinjuicekoncentrat

Pynt
200 g Marabou Appelsinkrokant


Bland ingredienserne til dejen godt sammen, og fordel dejen i en let smurt form, 20 x 30 cm. Bag kagen midt i ovnen ved 175 °C i ca. 20 minutter.

Vask appelsinen omhyggeligt, og riv skallen på den fine side af rivejernet. Bland alle ingredienserne til fyldet i en kasserolle, og lad det koge i ca. 20 minutter. Dryp lidt af massen i et glas med koldt vand for at se, om den er tilstrækkeligt fast. Fordel karamelmassen over bunden. Stil massen i køleskab til afkøling.

Smelt chokoladen over vandbad. Fordel chokoladen ud over kagen. Når chokoladen begynder at stivne, laves et mønster i den ved hjælp af en gaffel. Opbevares køligt. Skæres i firkantede stykker inden servering.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker