Skønne æbler

En af sommerenes sidste frugter er æblet - lækre saftige og gode. Der er så meget, man kan bruge dem til. Vi har lækre bageopskrifter med frisk æbler, men også forslag til hvordan du kan få glæde af dine æbler lidt længere f.eks. saft, æblemarmelade eller æblegelé.

Her finder du opskrifter med Æblekompot med saltet crumble, Æblemarmelade med karamelsmag, Æblekage i glas, Æblekage med pekannødder, Kanelstegte æbler på mandelbund med blommesauce, Sprød æbletærte, Lækker og hurtigt lavet æblekage, Æblemuffins med knas, Kokosæblekage, Æblemarmelade med ingefær, Æblegelé med calvados og Æblesaft.


Æblekompot med saltet crumble

Æblekompot med saltet crumble

4 små glas
Ingredienser

Kompot
5 æbler
2 spsk. vand
Saft af 1/2 citron
1/2 dl Dansukker Sukker

Saltet crumble
50 g smør
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 spsk. Dansukker Økologisk Lys Sirup
1/2 dl hvedemel
1 1/2 dl havregryn
1/2 dl mandelmel (kan udelades)
2 tsk. stødt kanel
En smule flagesalt


Skræl og hak æblerne, og kom dem i en gryde. Kom vand, citronsaft og sukker i, og rør.
Koges i ca. 6 minutter, eller til æblerne er blevet bløde. Tag gryden af kogepladen, og lad blandingen køle af.
Bland alle ingredienserne til den salte crumble. Kom blandingen ud på en plade, og rist den midt i ovnen i ca. 15 minutter. Rør rundt af og til.
Når alt er kølet af, lægges kompotten i små skåle. Strø den salte crumble over, og kom en klat piskefløde på.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblemarmelade med karamelsmag

Æblemarmelade med karamelsmag

Ingredienser

500 g æbler, f.eks. Aroma
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 dl vand
Saft af 1/2 citron
200 g Dansukker Syltesukker
1 tsk. stødt kardemomme


Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker.
Bland æble, sirup, vand og citronsaft i en gryde, og lad blandingen simre under omrøring i ca. 10 minutter.
Tilsæt syltesukker og kardemomme, og kog i yderligere 3-6 minutter. Skum af, hvis det er nødvendigt.
Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblekage i glas

Æblekage i glas

8 portioner Tid: 35 minutter
Ingredienser

Hurtig æblemos
1 kg æbler
2 dl Dansukker Lys Sirup
2 tsk. kanel
Saft af ½ citron
1 knsp. salt

Kagesmulder
10 digestivekiks
1 tsk. kardemomme
100 g blødt smør
1 dl hvedemel
1½ tsk. bagepulver

Vaniljesauce
2 dl piskefløde
3 æggeblommer
2 spsk. Dansukker Sukker
2 tsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade


En ægte favorit for alle aldre! Kom ingredienserne i glas lige inden servering.

Sådan gør du
1. Sæt ovnen på 200 grader.
2. Æblemos: Skræl æblerne, og skær dem i både. Læg dem i en skål med høje kanter, og hæld siruppen over. Bag æblerne i mikrobølgeovnen i 6 minutter ved 800 watt. Tag skålen ud, og rør rundt. Stil skålen tilbage, og bag i yderligere 8 minutter ved 800 watt, til æblerne er bløde. Blend derefter æblerne forsigtigt, og tilsæt resten af ingredienserne. Lad mosen køle af.
3. Knus digestivekiksen til smulder i en foodprocessor eller i hånden. Tilsæt de øvrige ingredienser til kagesmulderet, og ælt det sammen til en smuldredej. Strø dejen ud på en bageplade med bagepapir, og bag øverst i ovnen i ca. 6 minutter. Tag ud af ovnen, og lad køle af.
4. Vaniljesauce: Pisk fløden. Pisk derefter æggeblommer og sukker luftigt i en anden skål. Vend fløde og æggeblommeblanding sammen, og tilsæt vaniljesukker.
5. Servering: Kom kagesmulder, æblemos og vaniljesauce i en glaskrukke eller glas. Kom kagesmulder ovenpå.

Opskrift Sofia Henriksson, Stockholm, Sverige


Æblekage med pekannødder

Æblekage med pekannødder

Ingredienser

1 liter æbler i tern.
Saften af 1/2 citron
350 g Dansukker Sukker
2 æg
1 dl olie
1 tsk. Dansukker Vaniljesukker
200 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
2 tsk. kanel
1/2 tsk. salt
2 dl hakkede pekannødder


1. Sæt ovnen på 175 °C.
2. Smør en form på 23 x 33 cm.
3. Skræl æblerne, og skær dem i tern.
4. Bland sukker og citronsaft i æbleternene.
5. Bland mel, bagepulver, salt, kanel og nødder i en skål.
6. Pisk æggene hvide og luftige.
7. Hæld æg, olie og vanilje i æble- og sukkerblandingen.
8. Hæld blandingen i formen, og bag kagen i ca. 1 time. Stik forsigtigt en tandstikker ned midt i kagen for at kontrollere, om den er færdigbagt.
9. Lad kagen hvile et par timer inden servering.

Pisk 1 dl piskefløde sammen med 250 g mascarpone og kornene fra en vaniljestang.  Smag cremen til med 3-4 spsk. æblecider, der piskes i.

Opskrift Annelie Bengtsson, Köping, Sverige


Kanelstegte æbler på mandelbund med blommesauce

Kanelstegte æbler på mandelbund med blommesauce

6 port.
Ingredienser

Bund
100 g marcipan
75 g smør eller margarine
1 spsk. hvedemel
1 æg

Sauce
200 g blommer
1 dl Dansukker Glukosesirup
1/2 dl Dansukker Flormelis
1 spsk. smør eller margarine
1 1/2 dl æblejuice

3 æbler
1/2 dl Dansukker Brun Farin
1 tsk. stødt kanel
Smør eller margarine

Pynt
Brombær


Pisk marcipan og fedtstof sammen med en elpisker. Tilsæt hvedemel og æg, og rør det hele godt sammen. Rul dejen ud til en 1 cm tyk rektangel på smurt bagepapir. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 12 minutter.

Bland alle ingredienserne til saucen i en kasserolle, og lad det simre i 5 minutter. Blend og si saucen.

Skræl og halvér æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i både. Bland farin og kanel, og dyp æblebådene i blandingen. Steg æblebådene i fedtstof på en stegepande, til de kun lige er møre.

Skær bunden ud i trekanter, som lægges på desserttallerkner. Fordel æblebådene på trekanterne. Pynt med f.eks. et brombær. Server saucen til. Hvis du ikke har blommer, kan du i stedet anvende 100 gram svesker.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Sprød æbletærte

Sprød æbletærte

1 tærteform, 26 cm i diameter
Ingredienser

4–6 æbler (600 g)
150 g hindbær
2 tsk. kanel
200 g smør
2 dl Dansukker Rørsukker
1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
1/2 dl piskefløde
2 dl hvedemel
2 dl havregryn
2 tsk. bagepulver
3 tsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1/2 dl kokosmel
1 tsk. flagesalt


Sæt ovnen på 175 °C.

Skræl og del æblerne, og fjern kernehuset. Læg dem i en tærteform sammen med hindbær og kanel.

Smelt smør i en kasserolle sammen med sukker, sirup og piskefløde.

Tag kasserollen af kogepladen, og tilsæt mel, havregryn, bagepulver vaniljesukker, kokos og salt.

Fordel dejen over æblerne, og bag i 20–25 minutter.

Lad kagen køle af, og server med flødeskum, is eller vaniljesauce.


Tips
Byt Lys Sirup ud med Muscovadosirup.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Lækker og hurtigt lavet æblekage

Lækker og hurtigt lavet æblekage

10-12 stykker
Ingredienser

6 dl hvedemel
4 tsk. bagepulver
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 tsk. stødt kardemomme
3 dl Dansukker Bagesukker
150 g blødt smør eller margarine
4 dl tykmælk eller yoghurt
2-3 skrællede æbler skåret i både

Topping
3 spsk. Dansukker Rørsukker


Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt fedtstoffet i små stykker samt tykmælken, og ælt det sammen til en dej. Hæld dejen i en smurt og melet springform, ca. 2 liter. Stik æblebådene ned i dejen. Drys rørsukker over, og bag kagen midt i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblemuffins med knas

Æblemuffins med knas

ca. 12 stk.
Ingredienser

Knas
40 g smør eller margarine
1 dl Special K
1/2 dl hvedemel
1/2 dl Dansukker Rørsukker

Dej
4 1/4 dl hvedemel
2 dl Dansukker Flormelis
2 tsk. bagepulver
1 æg
1 3/4 dl mælk
1/2 dl olie

Fyld
2 æbler
Stødt kanel


Hak ingredienserne til knas-blandingen sammen. Skræl, halver og udkern æblerne, og skær dem i tynde både, som dyppes i stødt kanel. Rør alle ingredienserne til dejen sammen. Hæld dejen i muffinforme. Stik de kaneldyppede æblebåde ned i dejen. Drys lidt knas på. Bages midt i ovnen i 15 minutter ved 200 °C.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Kokosæblekage

Kokosæblekage

4 port.
Ingredienser

4 syrlige æbler
2 æg
2 dl Dansukker Lyst Muscovadorørsukker
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 dl flydende margarine
1 dl hvedemel
2 1/2 dl kokosmel

Pynt
Flormelis 


Skræl og halvér æblerne, og fjern kernehuset. Læg de halverede æbler i en smurt form med den runde side opad. Pisk æg og de to sukkerarter, til det er luftigt. Bland mel og kokos, og vend det ned i massen sammen med margarinen. Fordel dejen over æblerne. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Sigt lidt flormelis hen over ved servering. Serveres lunken med lidt vaniljesauce, vaniljeis eller flødeskum tilsmagt med vaniljesukker.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblemarmelade med ingefær

Æblemarmelade med ingefær

ca. 1 l
Ingredienser

1 kg syrlige æbler
1 tsk reven, frisk ingefær
2 dl vand
saft og skal af 1 citron
1/2 kg Dansukker Sukker
1/4 tsk Atamon


Skræl og udkern æblerne, og skær dem i tynde både.

Bland alle ingredienserne undtagen Atamon i en gryde, og lad det småkoge under omrøring i ca. 30 minutter.

Tag gryden af varmen. Skum marmeladen. Tilsæt Atamon.

Hæld marmeladen på skoldede glas, som straks bindes til. Opbevares koldt.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblegelé med calvados

Æblegelé med calvados

Ingredienser

1 kg syrlige æbler
1/2 l vand
2 kanelstænger
2 stjerneanis
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
Dansukker Syltesukker, 1 dl pr. deciliter færdig saft
5 cl Calvados


Skær æblerne i tern, og kom dem i en gryde. Tilsæt vand, kanel og stjerneanis. Kog æblerne ved svag varme i 20 minutter. Hæld massen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 15 minutter. Mål saften, og hæld den tilbage i den nu rengjorte gryde. Tilsæt vaniljesukker og syltesukker. Bring det i kog, og lad det koge i 10 minutter. Tilsæt calvados. Skum af. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas eller flasker. Opbevares i køleskab.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker

Æblesaft

Æblesaft

ca. 2 liter
Ingredienser

2 kg syrlige æbler
4 citroner
1 liter vand
3 tsk. citronsyre
6 dl Dansukker Sukker pr. liter færdig saft


Skyl æblerne, og skær dem i mindre stykker. Læg æblestykkerne i en gryde, og hæld vandet over. Lad dem simre under låg i 20 minutter. Hæld æblemassen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 30 minutter. Pres saften af citronerne, og bland den i æblesaften. Mål saften, og hæld den tilbage i den nu rengjorte gryde. Lad det koge op. Tilsæt sukker, 6 dl pr. liter færdig saft, og citronsyre, og kog op igen. Skum af. Hæld saften på varme, rengjorte flasker. Lukkes tæt. Opbevares koldt. Har du ikke plads til at opbevare saften i køleskabet, tilsættes konserveringsmiddel. Æblerne kan også koges i en saftkoger.

Opskriften er udarbejdet af

Dansukker