Skønne æbler

En af sommerenes sidste frugter er æblet - lækre saftige og gode. Der er så meget, man kan bruge dem til. Vi har lækre bageopskrifter med frisk æbler, men også forslag til hvordan du kan få glæde af dine æbler lidt længere f.eks. saft, æblemarmelade eller en lækker æblechutney.

Her finder du opskrifter med Æblemarmelade med karamelsmag, Lækker og hurtigt lavet æblekage, Sprød æbletærte, Æblemuffins med knas, Æbletarteletter med nødder, Kokosæblekage, Glutenfri æblekage, Æblechutney med karry, Æblemarmelade med ingefær, Æblegelé med calvados, Æblesaft og Æblesuppe.


Æblemarmelade med karamelsmag

Æblemarmelade med karamelsmag

Ingredienser

500 g æbler, f.eks. Aroma
1 1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
2 dl vand
Saft af 1/2 citron
200 g Dansukker Syltesukker
1 tsk. stødt kardemomme


Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i mindre stykker.
Bland æble, sirup, vand og citronsaft i en gryde, og lad blandingen simre under omrøring i ca. 10 minutter.
Tilsæt syltesukker og kardemomme, og kog i yderligere 3-6 minutter. Skum af, hvis det er nødvendigt.
Hæld blandingen på varme, rengjorte glas. Opbevares koldt.


Lækker og hurtigt lavet æblekage

Lækker og hurtigt lavet æblekage

10-12 stykker

Ingredienser

6 dl hvedemel
4 tsk. bagepulver
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 tsk. stødt kardemomme
3 dl Dansukker Bagesukker
150 g blødt smør eller margarine
4 dl tykmælk eller yoghurt
2-3 skrællede æbler skåret i både

Topping
3 spsk. Dansukker Rørsukker


Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt fedtstoffet i små stykker samt tykmælken, og ælt det sammen til en dej. Hæld dejen i en smurt og melet springform, ca. 2 liter. Stik æblebådene ned i dejen. Drys rørsukker over, og bag kagen midt i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter.


Sprød æbletærte

Sprød æbletærte

1 tærteform, 26 cm i diameter

Ingredienser

4–6 æbler (600 g)
150 g hindbær
2 tsk. kanel
200 g smør
2 dl Dansukker Rørsukker
1/2 dl Dansukker Økologisk Lys Sirup
1/2 dl piskefløde
2 dl hvedemel
2 dl havregryn
2 tsk. bagepulver
3 tsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1/2 dl kokosmel
1 tsk. flagesalt


Sæt ovnen på 175 °C.

Skræl og del æblerne, og fjern kernehuset. Læg dem i en tærteform sammen med hindbær og kanel.

Smelt smør i en kasserolle sammen med sukker, sirup og piskefløde.

Tag kasserollen af kogepladen, og tilsæt mel, havregryn, bagepulver vaniljesukker, kokos og salt.

Fordel dejen over æblerne, og bag i 20–25 minutter.

Lad kagen køle af, og server med flødeskum, is eller vaniljesauce.


Tips
Byt Lys Sirup ud med Muscovadosirup.


Æblemuffins med knas

Æblemuffins med knas

ca. 12 stk.

Ingredienser

Knas
40 g smør eller margarine
1 dl Special K
1/2 dl hvedemel
1/2 dl Dansukker Rørsukker

Dej
4 1/4 dl hvedemel
2 dl Dansukker Flormelis
2 tsk. bagepulver
1 æg
1 3/4 dl mælk
1/2 dl olie

Fyld
2 æbler
Stødt kanel


Hak ingredienserne til knas-blandingen sammen. Skræl, halver og udkern æblerne, og skær dem i tynde både, som dyppes i stødt kanel. Rør alle ingredienserne til dejen sammen. Hæld dejen i muffinforme. Stik de kaneldyppede æblebåde ned i dejen. Drys lidt knas på. Bages midt i ovnen i 15 minutter ved 200 °C.


Æbletarteletter med nødder

Æbletarteletter med nødder

10-12 stk.

Ingredienser

Dej
5 dl hvedemel
3 spsk. Dansukker Lys Sirup
200 g smør eller margarine

Fyld
400 g æbler
250 g blandede nødder

Låg
3 spsk. Dansukker Glukosesirup
3/4 dl Dansukker Lyst Muscovadosukker
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
40 g smeltet smør eller margarine
2 æg


Ælt ingredienserne til dejen sammen, og tryk den ud i tarteletforme eller små tærteforme. Skær eller nip kanten til, og stil formene i køleskab.

Skræl og halvér æblerne, og fjern kernehuset. Skær dem i tynde både. Fordel æblebådene i formene. Læg nødderne oven på æblerne. Bland ingredienserne til låget, og fordel den i formene. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter.


Kokosæblekage

Kokosæblekage

4 port.

Ingredienser

4 syrlige æbler
2 æg
2 dl Dansukker Lyst Muscovadorørsukker
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 dl flydende margarine
1 dl hvedemel
2 1/2 dl kokosmel

Pynt
Flormelis 


Skræl og halvér æblerne, og fjern kernehuset. Læg de halverede æbler i en smurt form med den runde side opad. Pisk æg og de to sukkerarter, til det er luftigt. Bland mel og kokos, og vend det ned i massen sammen med margarinen. Fordel dejen over æblerne. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 25 minutter. Sigt lidt flormelis hen over ved servering. Serveres lunken med lidt vaniljesauce, vaniljeis eller flødeskum tilsmagt med vaniljesukker.


Glutenfri æblekage

Glutenfri æblekage

6-8 pers.

Ingredienser

Til formen
Smør eller margarine
1 spsk. Dansukker Rørsukker
2 spsk. kokosmel

Dej
3 dl kartoffelmel
3 dl Dansukker Flormelis
2 tsk. bagepulver
1 tsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
2 dl kokosmel
150 g blødt smør eller margarine
2 æg
1 dl vaniljeyoghurt

Fyld
2 æbler


Smør en rund springform (ca. 23 cm i diameter). Drys formen med rørsukker og kokos. Bland alle de tørre ingredienser i en skål. Tilsæt smør eller margarine, og rør det til en smuldret masse. Tilsæt æg og yoghurt, og ælt det sammen til en dej. Hæld dejen op i formen. Skræl og udkern æblerne, og skær dem i tynde både, som stikkes ned i kagen. Bages midt i ovnen ved 175 °C i ca. 45 minutter. Lad kagen afkøle nogle minutter i formen. Server kagen, gerne lun, med vaniljesauce, vaniljeis eller vaniljekvark.


Æblechutney med karry

Æblechutney med karry

Ingredienser

1/2 kg æbler
1/4 kg gulerødder
1/4 kg tomater
1/4 kg løg
1-2 spsk karry
1 1/2 dl Dansukker Brun Farin
3 dl eddike
6 dl vand


Skræl æbler og grøntsager, og skær dem i små tern. Bland alle ingredienserne i en gryde, og kog under jævnlig omrøring ved svag varme, til alt er mørt, ca. 45 min.

Hæld på nyskoldede glas, luk og opbevar køligt.


Æblemarmelade med ingefær

Æblemarmelade med ingefær

ca. 1 l

Ingredienser

1 kg syrlige æbler
1 tsk reven, frisk ingefær
2 dl vand
saft og skal af 1 citron
1/2 kg Dansukker Sukker
1/4 tsk Atamon


Skræl og udkern æblerne, og skær dem i tynde både.

Bland alle ingredienserne undtagen Atamon i en gryde, og lad det småkoge under omrøring i ca. 30 minutter.

Tag gryden af varmen. Skum marmeladen. Tilsæt Atamon.

Hæld marmeladen på skoldede glas, som straks bindes til. Opbevares koldt.


Æblegelé med calvados

Æblegelé med calvados

Ingredienser

1 kg syrlige æbler
1/2 l vand
2 kanelstænger
2 stjerneanis
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
Dansukker Syltesukker, 1 dl pr. deciliter færdig saft
5 cl Calvados


Skær æblerne i tern, og kom dem i en gryde. Tilsæt vand, kanel og stjerneanis. Kog æblerne ved svag varme i 20 minutter. Hæld massen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 15 minutter. Mål saften, og hæld den tilbage i den nu rengjorte gryde. Tilsæt vaniljesukker og syltesukker. Bring det i kog, og lad det koge i 10 minutter. Tilsæt calvados. Skum af. Hæld blandingen på varme, rengjorte glas eller flasker. Opbevares i køleskab.


Æblesaft

Æblesaft

ca. 2 liter

Ingredienser

2 kg syrlige æbler
4 citroner
1 liter vand
3 tsk. citronsyre
6 dl Dansukker Sukker pr. liter færdig saft


Skyl æblerne, og skær dem i mindre stykker. Læg æblestykkerne i en gryde, og hæld vandet over. Lad dem simre under låg i 20 minutter. Hæld æblemassen op i et saftklæde, og lad saften løbe af i 30 minutter. Pres saften af citronerne, og bland den i æblesaften. Mål saften, og hæld den tilbage i den nu rengjorte gryde. Lad det koge op. Tilsæt sukker, 6 dl pr. liter færdig saft, og citronsyre, og kog op igen. Skum af. Hæld saften på varme, rengjorte flasker. Lukkes tæt. Opbevares koldt. Har du ikke plads til at opbevare saften i køleskabet, tilsættes konserveringsmiddel. Æblerne kan også koges i en saftkoger.


Æblesuppe

Æblesuppe

4 portioner

Ingredienser

1 citron
8 dl æblejuice
1/2 dl Dansukker Glukosesirup
1 spsk. Dansukker Vaniljesukker Fairtrade
1 kanelstang
2 spsk. kartoffelmel
2-3 æbler
Isterninger


Vask citronen grundigt. Halver den, og pres saften af den. Bland citronsaft, juice, glukosesirup, vaniljesukker og kanel i en kasserolle, og lad det koge i 2-3 minutter. Tag kanelstangen op. Rør kartoffelmelet ud i et par spiseskefulde vand, og jævn suppen. Skræl, udkern og skær æblerne i både. Læg æblebådene i suppen. Stil den til afsvaling. Ved servering hældes suppen op i tallerken med isterninger.